Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Collage Sport

Naast dat Spanje bekend staat als land van het goede leven, lekker eten, tapas, wijnen, strand, zon, Fiesta en siësta en nog veel meer stereotypen, is Spanje ook een land dat goed presteert op sportief vlak. Wie kent FC Barcelona, Real Madrid, Rafael Nadal, Fernando Alonso, Pau Gasol of Jorge Lorenzo niet. In deze special zullen we proberen enkele van de populaire sporten waar Spanjaarden in uitblinken aan te kaarten.

Voetbal

WK viering 2010

WK viering 2010

De koning onder de sporten in Spanje – net zoals in vele andere landen – is uiteraard het voetbal. Met een van de beste nationale competities, de LIGA BBVA, en teams die elk jaar mee doen in de Champions League en deze ook nog eens regelmatig weten te winnen, mogen de Spaanse voetballers niet ontbreken op deze lijst. Aangezien Spanje een topland is om te voetballen en er goede salarissen verdiend kunnen worden, komen er veel buitenlandse spelers naar het land om naam te maken of geschiedenis te schrijven. Wij zullen ze niet allemaal opnoemen maar denk maar eens aan Cristiano Ronaldo, David Beckham, Lionel Messi, Ronaldinho, Hugo Sanchez, Maradona, Patrick Kluivert en natuurlijk Johan Cruijff die nog steeds in Barcelona als god gezien wordt. Recent werd bekend dat Real Madrid en FC Barcelona de meest verdienende clubs van Europa zijn en dat er miljoenen verdiend wordt met deze sport.

In de nationale competitie, de Liga BBVA, spelen 20 teams die 38 wedstrijden moeten spelen tussen half augustus en eind mei. In de Primera División spelen gerenommeerde elftallen als Real Madrid, FC Barcelona, Valencia, Sevilla, Villareal en Atletico Madrid om maar enkele te noemen. Buiten de Primera División wordt er gedurende een voetbalseizoen ook nog een Copa del Rey gespeeld waarbij grotere elftallen het soms moeten opnemen tegen kleinere teams. Uiteraard doen er ook steevast elk jaar enkele teams, waaronder altijd Madrid en Barcelona, mee aan de Champions League en weten deze de Europese competitie ook nog eens vaak te winnen, zoals in 2015 FC Barcelona en in 2014 Real Madrid.

Als land doet Spanje het tegenwoordig ook helemaal niet slecht en heeft La Roja de een WK en twee EK’s op naam weten te schrijven, een hele prestatie voor een land welke normaal gesproken niet verder kwam dan de eerste of tweede ronde. Dankzij de WK en WK titels is Spanje inmiddels bovenaan te vinden op de UEFA lijst en heeft het land, en de voetballers uiteraard, veel prestige weten op te bouwen. Ik bedoel, wie kent Iniesta nu niet na zijn doelpunt tegen Nederland tijdens de WK finale in Afrika? Iniesta is slechts een van de bekende huidige Spaanse spelers want wie heeft er nu niet gehoord van Xavi, Puyol, Pique, Pedro, Casillas, Reina, Xavi Alonso, Sergio Ramos, Fabregas, Raul Gonzalez, Fernando Torres, David Villa of David Silva.

Tennis

Rafael Nadal

Rafael Nadal

Buiten voetbal zijn er nog meer sporten waar Spanjaarden in uitblinken. Bij tennis is Rafael Nadal op dit moment de heer en meester met de meeste titels ooit gewonnen voor een Spaanse topspeler. Inmiddels is Nadal niet meer de nummer een op de ATP wereldranglijst maar staat hij nog wel steevast in de top drie. Inmiddels heeft de 25 jarige speler 10 Grand Slam titels op naam staan, twee Wimbledons, een Australia Open, een US Open, een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 2008 en vier Davis Cup titels. Nadal heeft op dit moment de meeste individuele titels op naam staan met 46, de meeste Masters 1000 titels met 19 en heeft Nadal 102 weken op de eerste plaats gestaan in de ATP lijst.

Buiten Nadal heeft Spanje grote tennissers gehad zoals Manuel Orantes, Manolo Santana, Andrés Gimeno, Carlos Moya, Albert Costa en Arantxa Sanchez en Conchita Martínez bij de vrouwen. Op dit moment zijn spelers als Fernando Verdasco en David Ferrer ook hard bezig om naam te maken als goede Spaanse tennissers.

Formule 1

Fernando Alonso

Fernando Alonso

Als we aan de Spaanse Formule 1 denken wordt de link al snel gelegd naar Fernando Alonso, de huidige mcLaren rijder. Alonso is tot nu toe de enige Spanjaard die een Formule 1 wist te winnen in 2003 en daarnaast ook nog eens de jongste coureur ooit om als tweede te eindigen in 2005 en 2006. Buiten Fernando Alonso heeft Spanje nog enkele bekende coureurs gehad als Francisco Godia, Antonio Creus en Marc Gené maar wisten al deze coureurs niet de titels te behalen die Fernando Alonso wel wist te winnen.

Moto GP

Jorge Lorenzo

Jorge Lorenzo

De laatste jaren is Spanje hard op weg om ook een Moto GP land te worden, mede dankzij de laatste titels behaald door Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo en Marx Marquez. Dani Pedrosa wist in 2003 de 125cc te winnen en in 2004 en 2005 de 250cc terwijl Jorge Lorenzo de 250cc in 2006 en 2007 wist te winnen en de 500cc en Moto GP in 2010. In datzelfde jaar wist Toni Elías de 250cc te winnen en Marc Marquez de 125cc terwijl Nico Terol in 2011 de 115 cc op naam wist te schrijven. In 2015 wist Jorge Lorenzo als winnaar uit de bus te komen terwijl Marc Márquez als tweede en Dani Pedrosa als vierde eindigden.

In 1969, 1970, 1972, 1975, 1976 en 1977 wist Angel Nieto echter ook al geschiedenis te schrijven door als eerste Spanjaard de 50xx te winnen en deed Jorge Martínez Aspar datzelfde in de 80cc in 1986, 1987 en 1988. Bij de 125 cc wist Angel Nieto maar liefst 7 titels te winnen tussen 1971 en 1984.

Golf

Severiano Ballesteros

Severiano Ballesteros

Op het gebied van Golf is er slechts een persoon die wereldgeschiedenis heeft geschreven als een van de beste spelers ooit, de in mei 2011 overleden Severiano Ballesteros. Hij wist tweemaal de Masters Augusta, driemaal de British Open, zesmaal de Ryder Cup en 94 andere titels te winnen tijdens zijn carrière als topgolfer. Ballesteros wordt gevolgd door José María Olazabal met onder andere twee Masters Augusta en vier Ryder Cup titels. Op dit moment zijn Miguel Ángel Jiménez en Sergio García de beste Spaanse golfers.

Wielrennen

Alberto Contador

Alberto Contador

De laatste tijd is er maar een naam in het nieuws, Alberto Contador, de wielrenner die in 2007, 2009 en 2010 de Tour de France wist te winnen, in 2008 de Vuelta a España en in 2008 en 2011 de Giro de Italia, de enige wielrenner die de drie grote competities wist te winnen. Vanwege het feit dat Contador schuldig is bevonden aan doping raakte hij echter de 2010 Tour de France en 2011 Giro de Italia titels kwijt.

Buiten Contador heeft Spanje nog meer goede wielrenners (gehad) zoals Pedro Delgado die in 1988 te Tour de France wist te winnen, Oscar Pereiro die datzelfde deed in 2006 en Carlos Sastre in 2008. Een van de meest bekende Spaanse wielrenners is en blijft echter Miguel Indurain die in 1991, 1992, 1993, 1994 en 1995 de Tour de France wist te winnen, vijf jaar op rij dus!

Basketbal

Pau Gasol

Pau Gasol

Volgens velen heeft Spanje een van de beste basketbal competities met de Liga ACB en is FC Barcelona de lijstaanvoerder met titels, te weten 15 en volgt Real Madrid met 10 titels. Ook in het Spaanse basketbal wordt er een Copa del Rey gespeeld waarbij Real Madrid 25 en FC Barcelona 23 titels op naam hebben staan. In Spanje zijn de eerder genoemde teams de grootste van het land maar moeten andere teams als Club Joventut de Badalona, CB Estudiantes, Sevilla, Valladolid en Zaragoza niet onderschat worden.

Op internationaal vlak heeft Spanje als land ook aardig wat titels binnen weten te slepen met als hoogtepunt ongetwijfeld het WK in 2006 waar ze goud wisten te winnen of het Eurobasket met gouden plakken in 2009, 2011 en 2015 en zilver in 1999, 2003 en 2007. Bij de Olympische Spelen in Peking in 2008 wist Spanje de zilveren medaille te winnen, iets wat de Spaanse basketballers ook al wisten te dien bij de spelen van 1984 in Los Angeles en later in 2012 in Londen.

Bekende Spaanse spelers zijn Pau Gasol, Rudy Fernandez, Ricky Rubio, Juan Carlos Navarro, José Manuel Calderón, Felipe Reyes, Marx Gasol en Rafa Martinez, om maar enkele te noemen.

Andere sporten

Helaas kunnen we niet alle sporten noemen in deze lijst waar Spanjaarden goed in zijn aangezien de lijst dan te lag zal worden maar ook op het gebied van Handbal, Hockey, Polo, Rally, Volleybal, Waterpolo en Olympische Spelen doet Spanje het niet verkeerd. Dat zal wellicht een ander verhaal worden.

Zijn we iets vergeten? Op- of aanmerkingen? Laat het ons weten via een opmerking bij dit bericht, altijd leuk om jullie menig te horen.


Bron: Redactie | Foto’s: Stock

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!