Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
1 Sagrada Familia (Barcelona) - DOSFOTOS GETTY)
1 Sagrada Familia (Barcelona) - DOSFOTOS GETTY) 2 Museo Reina Sofia Madrid Francis Tsang Getty 3 Museo Del Prado Madrid Bertrand Gardel Getty 4 La Alhambra Granada Maurizio Borgese Getty 5 Ciudad De La Artes Y Las Ciencias Valencia Izzet Keribar Getty 6 La Mezquita Cordoba David Soanes Getty 7 Catedral De Santa Maria Sevilla Gonzalo Azumendi Getty 8 Real Alcazar Sevilla Jean Pierre Lescourret Getty 9 Palacio Real Madrid Dominic Dahncke Getty 10 Casa Mila Barcelona Jon Bower Getty 11 Teatro Museo Dali Figueres Guy Heitmann Getty 12 Museo Guggenheim Bilbao Stephen Collector Getty 13 Museo Picasso Barcelona Jean Pierre Lescourret Getty 14 Basilica De Nuestra Senora Del Pilar Zaragoza Stefano Politi Marakovina Getty 15 Catedral De Santiago De Compostela Pabkov Getty

Spanje is zeer geliefd bij de buitenlandse toeristen, dat is wel te merken met het jaarlijks recordbrekende aantal internationale reizigers. Dit jaar verwacht men meer dan 70 miljoen buitenlandse toeristen die niet allemaal naar het strand gaan voor de zon maar ook de vele monumenten bezoeken. Hieronder staan de 15 meest bezochte monumenten en gebouwen van Spanje waar in 2015 de meeste bezoekers naar toe gingen. Ken jij ze al?

1 Sagrada Familia (Barcelona) – 3,7 miljoen bezoekers

De tempel/kerk van Antonio Gaudí in de Catalaanse hoofdstad Barcelona is Spanje’s meest bezochte monument met meer dan 3,7 miljoen bezoekers. De eerste steen voor deze kerk werd gelegd in 1882 maar pas in 1883 nam Gaudí het werk over van de eerste architect om de Sagrada Familia tot zijn levenswerk te maken. de kerk is nog steeds niet af en men verwacht dat dit zal gebeuren in 2026, het jaar dat Gaudí 100 jaar geleden onder een tram kwam en stierf.

2 Museo Reina Sofía (Madrid) – 3,2 miljoen bezoekers

Het in 1992 geopende museum Centro de Arte Reina Sofía herbergt op 84.000 vierkante meter meer dan 20.000 kunstwerken en is samen met het Prado museum het meest bezochte museum van Spanje. In 2015 kwamen er maar liefst 3,2 miljoen bezoekers naar het Reina Sofía museum. Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) is het belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst van Spanje. Het museum is vooral gewijd aan Spaanse kunst. Vele kunstwerken zijn afkomstig van het niet meer bestaande museum voor moderne kunst, het Museo Español de Arte Contemporáneo, alsmede van de afdeling moderne kunst van het Museo del Prado. Absoluut het meest bekende werk van het museum is Guernica van Pablo Picasso. Hoogtepunt van de permanent tentoongestelde museumcollectie (570 werken): de werken van de twee Spaanse twintigste-eeuwse meesters, Pablo Picasso en Salvador Dalí.

3 Museo del Prado (Madrid) – 2,6 miljoen bezoekers

Dat de internationale (en Spaanse) toeristen van kunst houden moge duidelijk zijn aangezien de plaats twee en drie op de lijst van meest bezochte monumenten bestemd zijn voor museu. Het Museo Nacional del Prado is een van de grootste en beroemdste kunstmusea ter wereld, gevestigd in Madrid en ontving in 2015 maar liefst 2,6 miljoen bezoekers. De collectie omvat werken van de 14e tot de 19e eeuw. Het museum heeft 5000 tekeningen, 2000 prenten, 1000 munten en medailles, en zo’n 2000 voorwerpen van toegepaste kunst. Er zijn ongeveer 700 beelden. Het museum werd opgericht op 19 november 1819 en beslaat een oppervlakte van meer dan 45.000 vierkante meter.

4 La Alhambra (Granada) – 2,5 miljoen bezoekers

Het Alhambra, wie heeft er nu niet van gehoord, het Moorse paleizencomplex spectaculair gelegen hoog boven de stad Granada. Het uitgebreide complex werd na de verovering van het koninkrijk Granada in 1492 door het katholieke koningspaar als een zeer belangrijke buit gezien. Hun kleinzoon keizer Karel V gaf na zijn bezoek aan Granada in 1526 opdracht tot de bouw van een renaissancistisch paleis midden in het Alhambra, waarvoor een deel van het Alhambra werd afgebroken. Gelukkig zorgde zijn vrouw ervoor dat de rest van het Alhambra intact bleef waardoor er nu jaarlijks meer dan 2,5 miljoen bezoekers naar het Moorse paleizencomplex kunnen komen om de pracht en praal te aanschouwen. Overigens zou dat aantal veel hoger kunnen zijn als er meer bezoekers zouden worden toegelaten maar of dat zo goed zou zijn voor de kunst is natuurlijk de vraag.

5 Ciudad de la Artes y las Ciencias (Valencia) – 1,9 miljoen bezoekers

Het futuristische complex van de Spaanse architect werd 21 jaar geleden geopend en is sindsdien uitgegroeid tot een van Spanje’s meest bezochte monumenten/plaatsen. De “Stad van Kunst en Wetenschap” is een cultureel-wetenschappelijk complex welke gelegen is in de Jardín del Turia, een droge rivierbedding van de omgelegde rivier de Turia. het hele complex bestaat uit diverse gebouwen waaronder het operagebouw Palau de les Arts Reina Sofía, L’Hemisferic wat een Imax-cinema en planetarium is, de 320 meter lange en 60 meter brede wandelpromenade en botanische tuin L’Umbracle, het wetenschapsmuseum Museu de les Ciències Príncipe Felipe en het meeste bezochte L’Oceanografic, het oceanografisch park en aquarium.

6 La Mezquita (Córdoba) – 1,6 miljoen bezoekers

De Mezquita is de kathedraal van Córdoba in Spanje. Het historische centrum van de stad met de kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Mezquita is Spaans voor moskee. Hiermee wordt verwezen naar de functie van het gebouw voor de Reconquista, voordat het een kathedraal werd. Sinds de christelijke herovering van Córdoba in 1236 is de Mezquita als de kathedraal van het bisdom Córdoba in gebruik, gewijd aan de Maria-Tenhemelopneming. Koning Ferdinand III van Castilië en keizer Karel V lieten de kerk uitbreiden en verfraaien.

7 Catedral de Santa María (Sevilla) – 1,5 miljoen bezoekers

De Kathedraal van Sevilla is een grote gotische kathedraal in de stad Sevilla en de hoofdkerk van het aartsbisdom Sevilla. De kathedraal is gebouwd in de vorm van een vijfbeukige kruiskerk met kapellen en is van binnen 127 meter lang, 83 meter breed en 43 meter hoog. Daarmee is het na de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de St Paul’s Cathedral in Londen het grootste kerkgebouw van Europa en tevens het grootste gotische kerkgebouw ter wereld. De Giralda, de 104,5 meter hoge klokkentoren van de kathedraal, is het waarmerk van de stad Sevilla. De kathedraal van Sevilla heeft een uitzonderlijk rijke inventaris. Sinds 1987 staat zij op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. De kathedraal is gebouwd op de plaats waar voorheen de Moorse hoofdmoskee van de stad stond. Deze werd in de twaalfde eeuw door de Almohaden gebouwd en deed na de christelijke verovering van Sevilla in 1248 aanvankelijk dienst als kathedraal.

8 Real Alcázar (Sevilla) – 1,5 miljoen bezoekers

Het Koninklijk Paleis van Sevilla (Alcázar Real de Sevilla of Reales Alcázares de Sevilla) is een koninklijk paleis in de stad Sevilla. Alcázar is een Spaans woord voor (versterkt) kasteel. Het paleiscomplex is waarschijnlijk het oudste koninklijk paleis van Europa dat nog steeds als zodanig in gebruik is. Het is één van de beste voorbeelden van Mudéjar-architectuur, een bouwstijl in het door de christenen veroverde Spanje die sterk beïnvloed was door de voorgaande Moorse cultuur. Het Alcázar werd, samen met de kathedraal van Sevilla en het Archivo General de Indias, in 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCo geplaatst. Het real Alcázar is wat bezoekersaantallen flink gestegen de laatste drie jaar sinds dat de producenten van de populaire tv serie Game of Thrones besloten hier opnames te maken voor seizoen 5 en het nieuwe seizoen 7.

9 Palacio Real (Madrid) – 1,2 miljoen bezoekers

Het Koninklijk Paleis van Madrid (Palacio Real) is het werkpaleis van de (huidige) koning van Spanje. Met een oppervlakte van 135.000 vierkante meter en 3418 kamers, is het het grootste koninklijke paleis in de wereld. Het eerste Koninklijk Paleis in Madrid, dateert uit de 9e eeuw. Het was toentertijd een fort dat was gebouwd door het islamitisch koninkrijk Toledo. Dit fort werd onder meer gebruikt door de koningen van Castilië. Het fort bood ruimte voor de bouw van een alcázar in de 16e eeuw. Een brand vernietigde de alcázar en daarmee werd de koninklijke familie op kerstavond 1734 dakloos. Koning Filips V gaf meteen opdracht om een nieuw paleis te laten bouwen op precies dezelfde plek. Het koninklijk paleis dat uit de as herrees is het huidige paleis en het is geheel opgetrokken uit steen. Het nieuwe paleis was in 1755 gereed. Koning Karel III nam in 1764 zijn intrek in het paleis.

10 La Casa Milà (Barcelona) – 1,1 miljoen bezoekers

Het Casa Milà werd tussen 1906 en 1910 gebouwd en is een appartementengebouw van architect Antoni Gaudí en waarschijnlijk een van zijn bekendste werken. Het gebouw werd opgetrokken onder het mecenaat van de adellijke familie Milà. Casa Milà ligt aan de Passeig de Gràcia in Barcelona. De buitenmuren zijn golvend uitgevoerd. waardoor het gebouw ook wel La Pedrera genoemd wordt, Catalaans voor De Steengroeve. Die naam slaat op het uiterlijk van het gebouw en had oorspronkelijk een pejoratieve betekenis, omdat het gebouw aan geen van de toen geldende architecturale normen voldeed. In dit bouwwerk bevindt zich een museum, met wisselende exposities. Verder zijn een appartement op de vierde verdieping, de zolder (met een tentoonstelling over het werk van de architect) en het golvende dakterras te bezichtigen. De luchtkanalen en schoorstenen hebben grillige vormen die kenmerkend zijn voor het gebouw.

11 Teatro-Museo Dalí (Figueres, Girona) – 1,1 miljoen bezoekers

Het Theater-Museum van de Catalaanse kunstenaar Salvador Dalí is Spanje’s derde meest bezochte museum en staat zelfs in de top 40 van de 100 meest bezochte musea ter wereld. Het Teatro-Museo Dalí bevindt zich in de kleine plaats Figueres, in de provincie Girona. Figueres was de geboortestad van Dalí en daarom werd daar het door hemzelf gebouwde museum geplaatst. Het museum werd op 28 oktober 1974 in gebruik genomen waarna het een onmiddellijk succes bleek. Elke kamer, ruimte, muur en vloer is een kunstwerk en het is een genot voor het oog om in dit surrealistische museum rond te lopen. Vergeet zeker niet de crypte van Salvador Dalí in de kelder te bezoeken.

12 Museo Guggenheim (Bilbao) – 1,1 miljoen bezoekers

Wat bezoekers betreft stond het Dalí museum op gelijke hoogte met het meer modernere Guggenheim museum aan de andere kant van Spanje in het Baskische Bilbao. Het Guggenheim Museum in Bilbao is een van de drie Guggenheim-musea over de hele wereld naast Peggy Guggenheim Collection in Venetië en het Guggenheim Museum in New York. Het gebouw is een museumstuk op zich door zijn deconstructivistische architectuur, ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry. Het is voor het publiek geopend sinds 1997 en de kunstwerken die tentoongesteld worden variëren van moderne kunst (popart) tot werken van gerenommeerde artiesten als Picasso. De permanente collectie wordt verspreid over de vijf musea en geeft een overzicht van de plastische kunst in de twintigste eeuw. Ze bevat kunstwerken van artiesten zoals Salvador Dalí, René Magritte en Andy Warhol.

13 Museo Picasso (Barcelona) – 1 miljoen bezoekers

Het Picasso museum van Barcelona is een van de meest bezochte attracties van de stad. Het museum is gevestigd in vijf aangrenzende middeleeuwse paleizen in de wijk El Born en trekt jaarlijks iets meer dan één miljoen bezoekers. Het museum telt drie verdiepingen en er zijn vijfendertig zalen met werken van Picasso uit de periode 1890-1957. Het museum bezit daarnaast belangrijke werken uit de jeugdperiode van Picasso. Veel van deze werken zijn gemaakt tussen 1895 en 1904. In deze periode werkte en woonde hij in Barcelona toen hij zich inschreef in de Barcelonese Academie voor Schone Kunsten. Er worden in het museum ook tijdelijke tentoonstellingen gehouden met wisselende thema’s over het leven en werk van Picasso.

14 Basílica de Nuestra Señora del Pilar (Zaragoza) – tussen de 1 en 4 miljoen bezoekers

De kathedraal el Pilar vereert Maria onder haar titel Nuestra Senora del Pilar, gekend als Onze-Lieve Vrouw van de Zuil. Op deze plaats aan de rivier zou de Moeder Gods na haar dood aan Jakobus de Meerdere zijn verschenen. Ze vroeg aan Jacobus er een heiligdom te bouwen. Sindsdien is deze plek een bedevaartsoord, met nationale devotie. Volgens de traditie het de eerste kerk is met Mariaverschijningen. De huidige kathedraal werd in de periode 1681-1872 gebouwd. Ze is herbouwd in Spaanse barokstijl en is kenmerkend door de vier grote klokkentorens. Het is een van de weinige grote kathedralen in Spanje die volledig in barokstijl is gebouwd. Voor de kathedraal ligt een groot plein, waar de bedevaarders feesten vieren. De verschillende koepels zijn versierd met fresco’s, uitgevoerd door onder meer de beroemde Goya. Aangezien de entree tot de kathedraal gratis is en er geen register wordt bijgehouden is het moeilijk te achterhalen hoeveel bezoekers de kathedraal precies heeft gehad in 2015. het aantal ligt heel ruim tussen de 1 en 4 miljoen.

15 Kathedraal van Santiago de Compostela (Santiago de Compostela) – tussen de 1 en 3 miljoen bezoekers

Net zoals de Kathedraal el Pilar in Zaragoza, is de entree tot de Kathedraal van pelgrimsoord Santiago de Compostela gratis en wordt er geen officieel register bijgehouden. men schat dat gedurende 2015 er tussen de 1 en 3 miljoen bezoekers zijn geweest. De kathedraal heeft de vorm van een kruiskerk. Zij werd vanaf 1077 onder Alfonso VI van Castilië gebouwd op de resten van een eerdere kerk uit 800. Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek. De kathedraal is sinds 1985 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!