skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
De 12 Beste Steden Van Spanje Om Te Fietsen

De 12 beste steden van Spanje om te fietsen

Het maandelijks tijdschrift Consumer en de website versie consumer.es hebben een lijst gepubliceerd met daarop de 12 beste fietssteden van Spanje. De experts hebben geoordeeld dat de beste fietsstad van Spanje Sevilla is geworden maar ook andere steden als Barcelona, Zaragoza, Córdoba en Vitoria-Gasteiz staan op de lijst. Raar genoeg staat de stad Málaga niet op de lijst van beste fietssteden maar als laatste vermelden wij deze stad toch even.

1 – Volgens Consumer is de fietsstad bij uitstek het zuid Spaanse Sevilla. Het platform ConBici noemt Sevilla zelfs de referentie wat betreft Fietsen in een stad voor Zuid Europa. Op dit moment heeft Sevilla mee dan 120 kilometer aan fietspaden en worden er jaarlijks elke keer enkele kilometers bijgebouwd. Het publieke fietsverhuur systeem Servici heeft 2.500 fietsen bij 250 punten verspreid door de stad staan waar inwoners van Sevilla gebruik van kunnen maken. In Sevilla maken dagelijks zo’n 70.000 mensen gebruik van fietsen, met name in de zomermaanden uiteraard. Toeristen kunnen eventueel fietsen huren bij www.rentabikesevilla.com of een tour maken met de Nederlandse PiaTours.

fietsen-sevilla

 

2 – Als tweede fietsvriendelijke stad staat de hoofdstad van Baskenland op de lijst, Vitoria-Gasteiz. Mede vanwege het rustige autoverkeer, de speciale fietspaden en met name de gemeente die steeds meer haar best doet om de stad fietsvriendelijker te maken, heeft Vitoria de tweede plaats verdiend. Get gemeentelijk fietsverhuur systeem heeft nu nog zo’n 600 fietsen bij 13 staanplaatsen staan maar er komen elk jaar meer fietsen bij. Volgens Conusmer maakt ongeveer 8% van de inwoners dagelijks gebruik van de fiets.

fietsen-vitoria

 

3 – Op de derde plaats staat Barcelona, de Catalaanse hoofdstad en volgens Consumer, ondanks het drukke verkeer op veel plaatsen, een ideale fietsstad. De laatste jaren heeft de gemeente veel moeite gedaan om de stad fietsvriendelijk te maken en werd het systeem Bicing in het leven geroepen. Bicing is op dit moment het grootste gemeentelijke fietsverhuur systeem van Spanje met meer dan 400 standplaatsen voor 6.000 fietsen en 120.000 ingeschreven gebruikers. Volgens Cunsumer maken dagelijks 150.000 inwoners gebruik van de fiets. Ook voor de toeristen zijn er meer dan genoeg fiets verhuurders te vinden in de stad waaronder diverse Nederlandse waar men met Oranje fietsen en echte Hollandse Batavus fietsen door de mooie stad en over de Ramblas (mag eigenlijk niet) kunnen rijden. Neem eens een kijkje op www.bajabikes.eu, www.budgetbikes.eu, www.cruisingbarcelona.com, www.barnatravel.com en www.elciclobcn.com.

fietsen-barcelona

 

4 – Zaragoza is volgens Consumer een stad waar weliswaar het fietsverkeer nu nog niet zo groot is maar waar dat wel steeds meer gaat gebeuren. Mede vanwege de positieve instelling van de gemeente zal de toekomst er goed uitzien voor Zaragoza wat betreft fietsstad. Voordeel van de stad Zaragoza is dat er veel plaatsen zijn geen auto’s mogen komen en is vlak, er zijn geen heuvels dus.

fietsen-zaragoza

 

5 – Het Zuid Spaanse Córdoba is de eerste stad waar 10% van de inwoners gebruik maakt van de fiets, aldus Consumer. Het schijnt een perfecte stad te zijn om door het oude centrum te rijden en de monumenten te bezoeken. Uiteraard maken de inwoners gebruik van de fiets om naar hun werk te rijden of om te sporten.

6 – San Sebastian is de Baskische stad waar veel geïnvesteerd wordt in fietspaden, bruggen en zelfs liften speciaal voor de fietser. Alle werkzaamheden worden in overleg gedaan met de gebruikers van de fietsen wat ervoor zorgt dat er een aangename sfeer hangt tussen de gemeente en de fietsers. De gemeente San Sebastian heeft ook een gemeentelijk fietsverhuur systeem genaamd d-bizi met 5 parkeerplaatsen en enkele tientallen fietsen. Ook dit systeem is nog in ontwikkeling dus er zullen meer fietsen en standplaatsen bij gaan komen.

7 – Castellón wordt door Consumer omschreven als een stad waar 6% van de inwoners gebruik maakt van de fiets om naar het werk te gaan, kinderen naar school te brengen of voor de sportieve momenten.

8 – De stad Albacete heeft net zoals Castellón een hoog percentage inwoners die gebruik maakt van de tweewieler als transportmiddel, te weten 5% van de inwoners.

fietsen-bilbao

 

9 – Op de negende plaats staat de Baskische stad Bilbao waar net zoals in San Sebastian en Vitoria veel geïnvesteerd wordt in fietspaden, tunnels, bruggen en liften. De stad wordt steeds beter toegankelijk voor de fietsen en dat alles in samenspraak met de gebruikers van de fietsen, wel zo gemakkkelijk.

10 – De hoofdstad van Navarra Pamplona staat uiteraard bekend om het stierenrennen maar hetzelfde traject is ook te doen op de fiets. De gemeente doet er veel aan om de inwoners op de fiets te krijgen en investeert veel geld in fietspaden, parkeerplaatsen en andere faciliteiten voor de fietsers.

11 – De Galicische stad Pontevedra is een van de kleien steden waar veel geïnvesteerd wordt in het fietsen. In bijna het hele centrum van Pontevedra mag maar 30 kilometer per uur gereden worden met de auto’s waardoor fietsen in het centrum aangenaam en niet zo gevaarlijk is. Her is goed geïnvesteerd in fietspaden en afscheidingen met de normale weg waardoor er al jaren geen dodelijke ongevallen hebben plaatsgevonden.

12 – De stad Zarauz is niet echt bekend bij de meeste van de lezers maar deze stad in Guipúzcoa heeft het voor elkaar gekregen om 20% van de inwoners op de fiets te krijgen. Dat wel, het is een kleine stad met niet zoveel inwoners maar toch is het volgens Consumer een vermelding op deze lijst waard.

fietsen-malaga

 

Op de lijst van Consumer staat niet de stad Málaga terwijl dit wel een van de steden is die veel investeert in het fietsen de laatste jaren. Daarnaast zijn er enkele Nederlandse en internationale fietsverhuurbedrijven die een bezoek op twee wielen interessant maken, te denken valt aan www.biketoursmalaga.com en www.bike2malaga.com.

Er wordt op de lijst ook geen melding gedaan van Valencia. De inwoners maken hier niet zoveel gebruik van de fietsen maar voor toeristen is het wel een leuke stad om te fietsen. Er zijn diverse fietsverhuurders waaronder ook Nederlandse zoals www.valenciabikes.com en www.orangebikes.net.

Als er iemand nog tips heeft, vermeld dat dan hieronder zodat er een totaaloverzicht komt, leuk toch?

Bron: SpanjeVandaag

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken