skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Sinterklaas Kwam Uit Turkije Maar Waarom Zegt Iedereen Dan Dat Hij Uit Spanje Komt?
Foto: Sinterklaasbank

Sinterklaas kwam uit Turkije maar waarom zegt iedereen dan dat hij uit Spanje komt?

De goed Heiligman Sinterklaas is al weken geleden aangekomen in Nederland en België, traditiegetrouw met de stoomboot uit Spanje. Het vreemde is echter dat iedereen zegt en zingt dat Sinterklaas uit Spanje is gekomen maar dat (bijna) iedereen ook weet dat de Sint werd geboren in Turkije.

“Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan …” wie kent het lied niet. Helaas is het echter zo dat de Sint helemaal niets met Spanje te maken heeft. De Sint werd als Nicolaas geboren in Patara, Turkije in het jaar 280. In de 4e eeuw was Nicolaas de bisschop van de plaats Myra en werd hij als heilig verklaard. Na zijn dood werd hij begraven in Demre in het zuidwesten van Turkije waar hij lange tijd rustte. In 1087 echter werden zijn relieken door Italiaanse kooplieden naar Bari gebracht vanwege het oprukkende Islam. IN Bari werd speciaal voor de goedheiligman een basiliek gebouwd met de naam Sint-Nicolaas.

Spanje

Maar, wat heeft dat nu met Spanje te maken, waarom zegt en zingt men dat Sinterklaas uit Spanje komt terwijl dat duidelijk niet het geval is. Alles heeft te maken met de geschiedenis en de relatie tussen Spanje, Nederland en België. Van 1568 tot 1648 was er oorlog tussen Spanje en Nederland, de 80 jarige oorlog. Toch was er veel handel tussen beide landen. De Nederlanders ruilden goud en zilver voor kruiden en sinaasappels. De mensen dachten toen dat alles uit het zuiden en dus uit Spanje kwam. Dat is in de loop der tijd zo gebleven en wellicht zegt men daarom dat Sinterklaas uit Spanje komt.

Misschien komt het ook omdat de Italiaanse stad Bari een tijd bezet is geweest door Spanjaarden en daarmee de link gelegd wordt. Of misschien komt het omdat Spanje zo goed rijmt op Oranje.

Hoe dan ook, Spanje zelf heeft helemaal niets met het San Nicolas feest en viert pakjesavond dan ook op een andere datum, namelijk 5 of 6 januari, de dag van Los Tres Reyes Magos, zeg maar Driekoningen.

Bron: SpanjeVandaag
Foto: Sinterklaasbank

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken