skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Vueling Airlines Nader Bekeken

Vueling Airlines nader bekeken

Vueling Airlines is een Spaanse lagekostenluchtvaartmaatschappij. De thuisbasis is Aeropuerto Barcelona El Prat, maar Parijs Charles de Gaulle, Madrid Barajas, Sevilla, Amsterdam Airport Schiphol en Brussels Airport worden ook als hubs gebruikt. Vanaf de Winter 2015/2016 vliegt Vueling ook vanaf Rotterdam en Eindhoven naar Barcelona en vanaf de zomer 2016 vanaf Maastricht naar de catalaanse hoofdstad.

Geschiedenis

De luchtvaartmaatschappij werd op 11 februari 2004 opgericht en startte haar diensten op 1 juli 2004. Bij de oprichting was Vueling de best gekapitaliseerde luchtvaartmaatschappij van Europa, met een startkapitaal van € 30 miljoen, en met de volgende verdeling van de aandelen:

  • Apax Partners (39%)
  • Inversiones Hemisferio (Grupo Planeta) (30%)
  • managementteam (23%)
  • privé-investeerders (7%)

De verdeling van het aandelenkapitaal werd geacht lokale ervaring, industriële knowhow en financieel draagvermogen optimaal te combineren. Eerste bestuursvoorzitter was Carlos Muñoz, eerste president-directeur was Lázaro Ros. Huidige CEO is Alex Cruz.

Fusie Clickair

Op 8 juli 2008 werd bekend dat Vueling samen zal gaan met de Spaanse low-cost airline Clickair. De naam die het nieuwe bedrijf zal gaan voeren is Vueling en het zal de op 3 na grootste luchtvaartmaatschappij van Spanje worden, met 1300 werknemers. Het Spaanse Iberia heeft een belang van 40% in de combinatie. In maart 2009 werd reeds begonnen met gezamenlijke ticketverkoop.

De samenbundeling levert een aanbod op van 92 routes en 45 bestemmingen, te vliegen met 35 toestellen. De Vueling vloot bestaat uitsluitend uit Airbussen A-320, elk met een capaciteit van 180 passagiers. Het nieuwe Vueling blijft gevestigd op luchthaven El Prat van Barcelona. De fusie werd juli 2009 voltooid en leidde tot ontslag van 200 werknemers, voornamelijk grond- en onderhoudspersoneel. In 2011 had Vueling meer dan 40 Airbus type A-320 in haar vloot.

Overnamebod IAG

In november 2012 bracht de Brits-Spaanse luchtvaartgroep IAG, waar British Airways en Iberia deel van uitmaken, een bod uit op Vueling. Met de overname wil IAG de positie op de Spaanse goedkope ticketsmarkt verbeteren. IAG bood € 7 per aandeel, wat een totale waarde van het bod betekent van circa € 209 miljoen. IAG has al 46% van de aandelen Vueling in handen. Het bestuur van Vueling had in maart 2013 het overnamebod afgewezen. Eind maart 2013 heeft IAG het bod verhoogd naar € 9,25 per aandeel of € 277 miljoen in totaal. IAG streefde niet meer naar 90% van de aandelen Vueling, maar was al tevreden met een meerderheidsbelang. Op 23 april werd bekend dat meer dan 90% van de Vueling aandeelhouders het verhoogde bod hebben geaccepteerd waarmee de overname door IAG een feit was.

Vueling in Nederland en België

Vueling verbind diverse Nederlandse vliegvelden met die in Spanje waaronder de volgende.

  • Amsterdam: Alicante, Barcelona, Bilbao,Gran Canaria, Ibiza, Málaga, Mallorca, Santiago de Compostela, Sevilla en Valencia.
  • Rotterdam: Barcelona
  • Eindhoven: Barcelona (vanaf Winter 2015/2016)
  • Maastricht: Barcelona (vanaf zomer 2016)

Er zijn ook verbindingen tussen Spaanse vliegvelden en het vliegveld van Brussel, te weten:

  • Alicante, Barcelona, Bilbao, Ibiza, Málaga, Mallorca, Santiagi de Compostela en Valencia.

Bron: Wikipedia & Redactie
Foto: Vueling News

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken