skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Het NIE-nummer En De Residencia In Spanje

Het NIE-nummer en de Residencia in Spanje

Iedereen die op welke manier ook de Spaanse woningmarkt volgt of plannen heeft om tijdelijk danwel permanent in Spanje te gaan wonen, heeft ervan gehoord…het NIE-nummer en de Residencia. Tóch krijg ik regelmatig vragen over deze documenten en daarom vond het blog Onderweg naar Spanje het tijd om er eens wat extra aandacht aan te besteden en meer uitleg te geven.

NIE-nummer & Residencia

Zowel het NIE-nummer als de Residencia zijn bedoeld om de identiteit van de eigenaar vast te stellen. Als u eenmaal een NIE-nummer heeft en u vraagt later, al dan niet verplicht, een Residencia aan, dan blijft het nummer hetzelfde. Het identiteitsnummer wordt namelijk slechts éénmalig per persoon verstrekt. Het verandert nooit en blijft dus altijd gekoppeld aan de persoonsgegevens van de eigenaar. Als u een nieuw NIE-nummer aanvraagt, blijft het document 3 maanden geldig. Indien u het NIE-nummer na die 3 maanden nogmaals nodig heeft, bijvoorbeeld ter identificatie bij overheidsinstellingen of de belastingdienst, dan dient u het document te verlengen voor opnieuw 3 maanden. Zoals hierboven reeds geschreven, verandert het nummer nóóit. De geldigheidsdatum staat op het witte A4-papier waarop ook het NIE-nummer is geprint. Wanneer u al langer over uw NIE-nummer beschikt, is het waarschijnlijk niet nodig om het document te verlengen. Als er géén datum op staat, blijft het document altijd geldig.

NIE-nummer

Het NIE-nummer heeft u nodig bij de aankoop van een Spaanse woning, het aangaan van een hypotheek, het afsluiten van contracten voor water en elektra, etc. Bij alles waarvoor men in Spanje uw identiteit dient vast te leggen, zal naar uw NIE-nummer gevraagd worden. Het is dus zeer belangrijk om dit tijdig aan te vragen. Hoe een dergelijke aanvraag verloopt, ziet u in onderstaande aflevering van NICLA TV.

Residencia

Als u langer dan 183 dagen per jaar in Spanje verblijft, ben u verplicht om een Residencia aan te vragen. De procedure hiervan en wat u daarvoor aan documenten nodig heeft, wordt eveneens uitgelegd in de video. Deze uitleg heeft betrekking op een individuele aanvraag, waarbij u uw inkomen moet kunnen aantonen. Stel nu dat u als echtpaar in Spanje woont en slechts één van de echtelieden heeft een inkomen uit een pensioen of anderszins, dan dient u eveneens aan te tonen, dat u getrouwd bent. Dit doet u door middel van een officiële vertaling van uw trouwboekje, dat ingediend moet worden bij uw aanvraag gelijktijdig met de overige documenten.

Om het u gemakkelijk te maken, heb ik in een eerder blog alle benodigde formulieren online gezet. U vindt hier alle documenten die u nodig heeft voor de aanvraag van uw NIE-nummer (Ex.15) en uw Residencia (Ex.18). Indien u vragen heeft, kunt u uiteraard altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie.

Bron: Onderweg naar Spanje | Auteur: Claus van Mierlo | Foto’s: Stock

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Ik heb net Uw video bekeken en de Residencia is niet voor altijd geldig maar moet na 5 jaar verlengt worden. Na de eerste vijf jaar krijgt men een Residencia voor 10 jaar. Ter Uwe inlichting.
  Met vriendelijke groeten.
  EDM

   1. Het bestaat toch echt, ik heb een residencia in Gran Canaria uitgegeven met een geldigheids periode van 5 jaar. In 2000 verstrekt gekregen tot 2005.
    Voor een eventuele kopie kunt U mij mailen.
    Ik moet mijn residencia verlengen cq opnieuw aanvragen bij verhuizing.

    PL

 2. Is het voor EU inwonende misschien anders? De persoon die de 5 jaar aanhaalt zou van buiten de EU kunnen komen gezien zijn naam.
  De 183 dagen is dat aaneen gesloten, of telt het na een onderbreking van 3 weken weer opnieuw?

  1. De 183 dagen gelden voor een heel kalenderjaar, waarbij alle dagen dat u in Spanje verblijft bij elkaar worden geteld. Stel dat u 2 weken in Spanje verblijft, dan 3 weken weggaat en daarna weer 3 weken in Spanje bent, dan telt het voor dat jaar al als 35 dagen.

 3. Wanneer ik dus langer dan 183 dagen in Spanje verblijf moet ik een Residentia aanvragen. Houdt dit dan tevens in dat ik officieel ingezetene word en me moet uitschrijven uit Nederland? Ik dacht namelijk van niet.
  En als ik geen pensioen heb maar van eigen vermogen leef hoe toon ik dat dan aan hier? Ze namen geen genoegen met mijn vermogensoverzicht.

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken