skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
De Definitieve Spaanse Loterij Gids

De definitieve Spaanse loterij gids

Binnenkort staan de grote El Gordo de Navidad en El Niño met Drie Koningen loterijen weer voor de deur en dus is het tijd om eens te kijken naar de verschillende loterijen die er zijn in Spanje. Het is nu al niet ongebruikelijk om rijen met mensen te zien staan wachten voor de lotenwinkels en dat wordt naar mate de kerst nadert alleen nog maar erger.

In Spanje is het meedoen aan een loterij de gewoonste zaak van de wereld en als men dan ook een gokkantoortje binnenwandelt is er een ruime keuze aan loterijen te vinden. Met al deze soorten en namen is het soms moeilijk de juiste loterij uit te zoeken. In dit artikel proberen we het mysterie een beetje op te lossen en uit te leggen waardoor ook u in de toekomst kans maakt op de vele miljoenen die in Spanje weg worden gegeven.

Loterijtickets zijn er in alle kleuren, maten en prijzen van 50 cent tot 200 euro per biljet. Daarnaast ontvangen veel internetters cyber-post met daarin veel aanbiedingen om gemakkelijk rijk te worden. Zoveel informatie dat het zoeken naar de juiste loterij het soms al niet meer waard maakt. Met geduld, onderzoek en veel geluk kun jij ook geld verdienen in de diverse loterijen in Spanje.

El Gordo (met kerst)

Deze feestelijke loterij betekend letterlijk “de dikke” en dat zijn de winsten ook zeker. In de laatste week voor kerstmis lopen de gokkantoortjes helemaal vol met mensen die soms rijen dik staan om tickets te bemachtigen om zo het nieuwe jaar als Multi-miljonairs te beginnen. Op het moment dat de winnende loten worden getrokken zit heel Spanje aan de televisie gekluisterd en hoopt iedereen op dat beetje geluk.

De El Gordo tickets worden verkocht in tien delen, bekend als “décimos”, die elk 20 euro kosten en een volledig ticket kost dus 200 euro. Hoewel de aanschaf van een volledig ticket de inzet verhoogt, is de hoge aanschafprijs meestal teveel voor de gemiddelde Spanjaard. Dit betekend dat vaak vrienden, collega’s en familieleden de neiging hebben om samen een lot te kopen en zo de eventuele winst te verdelen. De El Gordo is echter niet alleen rond kerstmis te verkrijgen aangezien elke zondag een kleinere versie met minder hoge prijzen “El Gordo de la Primitiva” wordt getrokken. De tickets hiervoor kosten 1,50 euro en in tegenstelling tot de kerstversie van El Gordo waar de nummers al voorgedrukt staan, kiest hier de gokker zelf de zes nummers. Deze kan men met de pen invullen of worden met de computer gegenereerd.

La Primitiva

Al doet de naam anders vermoeden, de Primitiva heeft elke week behoorlijke prijzen weg te geven. Deze wekelijkse loterij wordt gespeeld op donderdag of zaterdag of beide dagen. Bij La Primitiva kiest de gokker zes nummers per ticket die 1,17 euro kosten per dag of 2,35 euro als men voor beide dagen kiest. In het algemeen is de Primitiva de meest geliefde loterij van Spanje en viert het dit jaar hun 25 jarige bestaan. Jackpots kunnen oplopen tot wel 66 miljoen euro per stuk.

De nationale loterij

De Spaanse Lotería Nacional wordt gerund door de staat wat betekend dat eventuele winsten belastingvrij zijn. De staat eist echter wel dat als men deze loterij wint het geld op Spaanse grondgebied moet blijven en niet op buitenlandse banken mag worde gezet. Indien men toch met het geld Spanje wil verlaten zal men wel belasting moeten betalen. Uiteraard mag je met je geld wel dure vakanties maken enzo maar is het bijvoorbeeld niet toegestaan huizen te kopen in het buitenland.

De Lotería Nacional wordt op dezelfde wijze gespeeld als de El Gordo loterij. Tickets worden verkocht met tien décimos die elk 20 euro kosten en een volledig ticket voor 200 euro. Er is geen limiet aan hoeveel men er mag kopen en net zoals de El Gordo zijn de nummers automatisch afgedrukt op het ticket wat wordt gekozen door de koper.

De Bonoloto

De Bonoloto is een van de goedkoopste manieren om te proberen je geluk te vinden en rijk te worden. Loten in de Bonoloto kosten 59 cent per kaartje. De trekkingsdagen zijn de maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag en u kunt zelf kiezen aan welke dag u meedoet. Voor 2,37 euro kan men elke trekkingsdag meedoen om zo meer kans te maken. Net zoals bij La Primitiva kiest men zelf de nummers die met de pen of via de computer worden ingevuld. Winsten zijn hetzelfde als La Primitiva maar omdat er meerdere trekkingsdagen zijn is de winst verspreidt. Aangezien de loten goedkoper zijn zullen er meer spelers meedoen en zijnd e kansen om te winnen groter. Volgens een studie wordt het getal 5 veel gekozen.

ONCE

De ONCE is een dagelijkse loterij van de Nationale Organisatie voor Blinden en Slechtzienden. In tegenstelling tot de andere loterijen waar de loten via internet of in gokkantoortjes worden gekocht, worden de ONCE loten elke dag op straat verkocht die veelal, maar niet uitsluitend, gehandicapt zijn. Daarnaast hebben de ONCE verkopers ook speciale vaste kiosken op straat staan waar loten gekocht kunnen worden. De loten op maandag tot en met donderdag en zaterdag kosten op dit moment 1,50 euro en de vrijdag en zondag loten 2 euro als gevolg van een grotere prijs die wordt weggegeven. Daarnaast wordt er elke eerste vrijdag en zondag van de maand een speciale grote prijs weggegeven waar loten voor verkocht worden die 2,50 euro kosten.

Het nummer van de ONCE loterijen is een beetje complex maar het is de moeite waard om te bestuderen aangezien het de enige loterij is die georganiseerd wordt ten behoeve van een goed doel waardoor het ingelegde geld verder gaat dan alleen maar winsten. Elke dag bevat vijf kante en klare gedrukte nummers en drie in een serie. Als het laatste cijfer overeenkomt verdiend men slechts 2,50 euro, het aanschafbedrag. Als alle nummers overeenkomen en de drie in de reeks is de prijs 300.000 euro. Iedereen die daartussen valt met de cijfers verdient minder. De grote prijzen moeten afgehaald worden bij de Banco de España, dit in tegenstelling tot andere loterijen waar een notaris de geldbedragen uitgeeft. Kleinere winsten kunnen worden opgehaald bij de kiosken zelf.

Europese lotto Euromillions

Euromillions is de Europese Jackpot loterij die in verschillende Europese landen tegelijkertijd georganiseerd wordt. Daardoor is het ook zo interessant om te spelen, want de inleg van alle deelnemende landen worden samengeteld waardoor er een schandalige Europese Jackpot ontstaat.

Elke dinsdag en vrijdag is er een Euromillions trekking. Per trekking worden er 5 ‘gewone’ ballen en 2 ‘stergetallen’ getrokken. De balletjes bestaan uit 50 genummerde balletjes (1 t/m 50) en 11 genummerde stergetallen (1 t/m 11).

Euromillions is de eerste Europese lotto waarmee u schandalig rijk kunt worden! Elke dinsdag en vrijdag is er een trekking met een gegarandeerde Jackpot van minimaal € 15.000.000.

Indien geen enkele speler de juiste nummers aankruist, word de Jackpot van rang één automatisch toegevoegd aan de Jackpot van rang één van de volgende trekking. De Europese lotto Euromillions kan dus zeer snel oplopen: 55, 75, 100 of zelfs meer dan € 180.000.000 belastingvrij is geen uitzondering.

Hoe weet ik of ik heb gewonnen?

In het geval van de ONCE is het het makkelijkste om terug te gaan naar de winkel waar men het lot gekocht heeft maar dit is niet noodzakelijk. Elke ONCE verkoper kan vertellen of er een prijs op een lot is gevallen. De lokale kranten zijn ook voorzien van de winnende nummers die per dag worden gepubliceerd. Ook kan men achter de winnende combinaties komen via de televisie of radio in Spanje. Op Antena 3 bijvoorbeeld is er een speciaal programma na het avondnieuws over de ONCE loterij.

Nu u alle informatie heeft over de loterijen in Spanje is het nu aan u de beurt om de juiste loterij te kiezen en hopen op een prijs met uiteraard het liefst zoveel mogelijk nullen in het gewonnen bedrag. Sterkte!!

(NB. De prijzen van de loten zijn momentopnamen en kunnen uiteraard hoger of lager zijn)

Bron: SpanjeVandaag | Auteur: Remco Stoffer | Foto’s: Stock

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken