skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
De Traditie Van De Kerststal Of Belén In Spanje
Pixabay

De traditie van de kerststal of belén in Spanje

Langzaamaan komt het einde van het jaar in zicht. Ook in Spanje wordt alles uit de kast gehaald om een gezellige sfeer te creëren. Fel gekleurde lichtjes en versieringen in de straten, lange slingers in de bomen, en in bijna ieder dorp wordt wel een markt rondom de kerst georganiseerd. Kerstavond is een van de belangrijke momenten. Dan komt de hele familie bij elkaar om lekker bij te kletsen, en aan een mooi gedekte, lange tafel het kerstmaal en de daarbij behorende zoetigheden op te peuzelen. Ondertussen worden er grootse plannen gemaakt voor het komende jaar.

Zoals voor de meeste mensen in Nederland een opgetuigde boom in het interieur voor het toppunt van gezelligheid staat, valt in menig Spaanse huiskamer vanaf begin december een compleet ingerichte kerststal of belén te bewonderen. De “Dia de Inmaculada Concepción” aan het begin van de maand december, is het startsein voor de feestperiode die tot 6 januari duurt. Op die dag haalt men de stal weer van de zolder en geeft hem een prominente plek in huis.

De beeldengroep met Jozef, Maria en de Drie Wijzen werd voor het eerst getoond in de kathedraal van Sevilla in de zestiende eeuw. Eromheen wordt vaak een compleet dorp of landschap gebouwd. Naast Maria, Jozef en het kindje Jezus, de Drie Wijzen, enkele engelen en herders met hun schapen, zijn alle ambachtslieden van het dorp vertegenwoordigd.

Als je goed kijkt kun je, ergens weggestopt in een hoekje, de “caganer” ontdekken. Dit kakkende Catalaanse mannetje dat met z’n blote billen gehurkt boven het mos of stro zit, staat symbool voor gezondheid, welvaart en veel geluk tijdens het jaarlijkse kerstfeest.

Ook op menig Plaza Mayor, en zelfs in de kerk van de kleinste dorpen is de kerststal trouwens voor een lange tijd te bezichtigen.

De stal beperkt zich niet alleen tot stillevens, want op veel plaatsen zijn er ook levende voorstellingen te zien, zoals bijvoorbeeld in Bàscara in de provincie Girona. Al sinds het begin van de zeventiger jaren wordt hier het hele dorp omgetoverd tot een plaats in Palestina van zo’n tweeduizend jaar geleden. In Arcos de La Frontera in de provincie Cadiz, en Hondon de las Nieves in Alicante spelen de inwoners scènes rondom de geboorte van Jezus in de met palmen versierde straten. Speciale belénes-routes vind je in Madrid en Sevilla. Deze wandelingen door het centrum van de stad brengen je naar locaties waar een kerststal of kerstvoorstelling te bezichtigen is.

Het kakkende Catalaanse mannetje staat symbool voor gezondheid, welvaart en veel geluk tijdens het jaarlijkse kerstfeest. Er zijn in Spanje enorme aantallen kerststallen te vinden. Maar waar ligt nu eigenlijk de oorsprong? Men vertelt dat Franciscus van Assisi na zijn pelgrimstocht in 1233 kerstavond vierde in Greccio in Italië. Om het kerstgevoel wat aan te wakkeren maakte hij een kleine stal met een kribbe, een ezel en een os. Dit tafereel zou het begin zijn geweest van onze hedendaagse kerstvoorstelling.

Dankzij de volgelingen van Franciscaanse Beweging en de Clarissen Orde die veel waarde hechtten aan de leer van Franciscus verspreidde het idee zich razendsnel over Europa. Tot de vijftiende eeuw zien we alleen het kindje Jezus in de kribbe, maar later ontstond de beeldengroep met Jozef, Maria en de Drie Wijzen die voor het eerst getoond werd in de kathedraal van Sevilla in de zestiende eeuw.

De Spaanse Koning Karel III zorgde ervoor dat de kerststal een gebruik werd tijdens de kerstviering van de goed bedeelde klasse. Uiteindelijk werd het een jaarlijkse traditie voor alle rangen en standen.

Na de feestdagen zijn de kerststallen of belénes nog te bewonderen in tal van “museos del belénes” in het land. Ook de kersttijd is dus een geweldige tijd om een stukje Spaanse cultuur van dichtbij te beleven!!

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken