skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Processierupsen In Spanje, Gevaarlijker Dan Je Denkt Voor Mensen En Dieren

Processierupsen in Spanje, gevaarlijker dan je denkt voor mensen en dieren

Deze beestjes, genaamd processierupsen of thaumetopoea pityocampa, zijn vermoedelijk een van de meest onaangename insecten die je in Spanje kan vinden, zeker in gebieden waar dennenbomen in grote getallen voorkomen. Deze rupsen zijn te vinden in de warmere regio’s van Zuid-Europa, het Nabije oosten en Noord-Afrika. Zij veroorzaken grote schade aan de pijnboombossen en zij zijn tevens een groot gevaar voor dieren en in sommige gevallen voor mensen.

Processierups in het Spaans is procesionaria del pino.

Raak hen niet aan!! Waarschuw kinderen dat deze rupsen anders zijn dan degene die zij kennen uit België en Nederland. De zeer fijne haren van deze dieren zijn giftig en gevaarlijk. Als je huisdieren hebt moet je speciaal opletten want de processierupsen kunnen beesten doden of zeer ernstig ziek laten worden.

Waar

Men kan processierupsen vinden in zijden cocons die in pijnbomen hangen, hier zijn ze gevaarlijk voor de bomen, ze verwijderen alle naalden. Krijgen ze meer honger dan trekken ze naar de volgende boom waar ze vervolgens de naalden opeten. Zij verplaatsen zich neus tegen staart, in een lange rij. Daarvan hebben zij trouwens hun naam van gekregen, processierups.

Wanneer

Men ziet ze meestal van januari tot midden april en ze zijn op zijn gevaarlijkst van midden tot einde februari. Soms worden ze echter ook al waargenomen in de maand december zoals dit jaar aangezien de temperaturen gunstig en warm zijn.

Let op

Als ze op u of op uw huisdier vallen, veeg ze niet af met uw handen want het effect is zeer onaangenaam, het veroorzaakt een grote irritatie, jeuk en pijn. Mensen, honden en katten kunnen in shock gaan!

De haartjes van de rupsen blijven gevaarlijk, ook al zijn de rupsen dood. Pook ze niet op met een stok, de haartjes vliegen rond en blijven gevaarlijk. Men kan ze best verbranden zodat de haartjes niet meer kunnen rondvliegen.

Tips

Zitten ze nog in de cocon in de boom, spuit er haarspray op om de haartjes vast te kleven, doe er een plastiek zak rond en verbrand de zak op de grond.

Kruipen de rupsen reeds over de grond, besproei ze met benzine en steek ze in brand. Dit reduceert de rond vliegende haren. Wees wel voorzichtig dat men geen brand sticht.

Woon je vlakbij pijnbomen, dan is het aangewezen dat je anti Histamine tabletten bij de hand hebt. Honden lopen met deze dieren een groter risico als ze snuffelen aan de grond waar de rupsen geweest zijn.

Wees ook voorzichtig voor je ogen, indien ze geïnfecteerd zijn krijg je hevige pijn en een zwelling aan de ogen.

Bron: Leven in Spanje |Auteur: Roger Lauryssen | Foto’s: Stock

Dit bericht heeft 2 reacties
    1. Het artikel gaat erover dat deze rupsen voor de kinderen gevaarlijker zijn dan de rupsen in Nederland. Maar in Nederland kennen we dezelfde rups als plaag en deze zitten in Nl. op de eikenboom. Vandaar de naam “eikenprocessie rups” Gemeenten in Nl. besteden ook veel geld aan de bestrijding.
      Ik vraag me wel af of ze inderdaad geheel dezelfde soort zijn. In zuidelijke landen hebben de boeken het alleen maar over de naaldbomen, waar in Nl. dezelfde boeken alleen maar de eiken processie rups kennen….
      Maar beide gedragen zich hetzelfde, zijn net zo gevaarlijk zijn dus een plaag.

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken