skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Leer De Stadsdelen/wijken Van Barcelona Kennen

Leer de stadsdelen/wijken van Barcelona kennen

De Catalaanse hoofdstad Barcelona is administratief onderverdeeld in tien stadsdistricten. Hun territoriale verdeling komt overeen met de stadsgeschiedenis, want de meeste waren ooit onafhankelijke dorpen die Barcelona in de 19e eeuw opslokte. Hierdoor hebben een aantal districten een eigen karakter. In Gràcia en Sarrià bijvoorbeeld, zijn de oorspronkelijke dorpscentra duidelijk te herkennen, al zijn die inmiddels compleet verstedelijkt.

De Eixample daarentegen, qua inwoneraantal het grootste district, is het resultaat van een stadsvernieuwingsproject uit het einde van de negentiende eeuw. Het heeft geen eigen kern, maar komt wel duidelijk voort uit een bepaalde periode van de ontwikkeling van de stad.

De bevolkingsaantallen van de 10 districten van Barcelona zijn:

bcn-gotico-1

Ciutat Vella

Dit is het historisch centrum van Barcelona, en eeuwen geleden wás dit Barcelona, voordat de overige districten door de stad zouden opgenomen worden. Het omvat de wijken Barri Gòtic (Spaans. Barrio Gótico), vol bezienswaardigheden en monumenten, El Raval en El Born (Spaans: El Borne). Ook de vissersbuurt Barceloneta hoort bij dit district. Ciutat Vella wordt twee keer verticaal doormidden gesneden door La Rambla en door Via Laietana. Het district kent een uitgebreid aanbod van winkels, restaurants en nachtkroegen en is uitgegroeid tot toeristische centrum van de Stad.

bcn-eixample-1

Eixample (Spaans: Ensanche)

Dit district is demografisch gezien het grootste van Barcelona. Het bestaat uit de manzanas (vierkante woonblokken) en lange rechte lanen met druk verkeer. Het district is vol winkels, restaurants, musea en parken. Ildefons Cerdà bouwde de Eixample eind 19e eeuw om de oude stad met de omliggende dorpen te verbinden. Er zijn veel modernistische gebouwen te vinden. Een deel van dit district staat bekend als “Gayxample” en staat vol met winkels, discotheken en hotels voor en door homo’s en lesbiennes. Daarbuiten kenmerkt de wijk zich door zijn nachtleven, variërend van salsabars tot studentencafés en luxe design discotheken. Het bestaat uit de wijken Dreta de l’Eixample (Spaans: Ensanche Derecho), Esquerra de l’Eixample (Spaans: Ensanche Izquierdo), Sant Antoni (Spaans: San Antonio), Sagrada Familia en Fort Pienc. In het 21e eeuwse Barcelona maakt Eixample deel uit van het stadscentrum. Ook dit deel van de stad kan gezien worden als toeristsiche trekpleister, mede vanwege de Gaudí gebouwen en andere monumenten maar ook vanwege de vele winkels die er te vinden zijn.

bcn-montjuic-1

Sants-Montjuïc

Dit gebied beslaat zowel de bekende heuvel aan de zee (Montjuïc) als het gebied Sants met de wijken Hostafrancs, La Bordeta, Poble Sec, Magoria en Zona Franca. Ondanks de niet zo centrale ligging beschikt de wijk over de langste winkelstraat van Spanje, de Carretera de Sants en het grootste treinstation van de stad: “Estació de Sants”. De berg Montjuïc wordt door de inwoners van de stad veel gebruikt als “groen hart” in de weekenden wanneer het dan ook erg druk kan zijn.

bcn-corts-1

Les Corts

Is een populaire woonplek onder Barcelonezen, omdat men niet in het centrum woont maar toch alle voorzieningen bij de hand heeft. In dit district bevindt zich Camp Nou, het stadion van FC Barcelona. Het bestaat uit vele verschillende wijken; El Camp de la Creu-Loreto, El Camp Vell, Can Feu, Can Batllori, Can Sòl de Baix, L’Església i Can Rosés, La Maternitat, Can Bacardí, La Mercè, Sant Ramon i la Torre Melina en La Zona Universitària – Bederrida. Les Corts kent een groot chique winkelcentrum: L’Illa.

bcn-sarria-1

Sarrià-Sant Gervasi

Dit district ligt ‘boven’ in Barcelona, voorbij de Avinguda Diagonal (SP: Avenida Diagonal). Hier vindt men chique appartementen, maar er zijn veel overblijfselen van het centrum van het oorspronkelijke dorp “Sarrià” te vinden. Het staat bekend om goede maar dure restaurants en bestaat officieel uit de wijken; Sarrià en Sant Gervasi, Vallvidrera (in de heuvels) Can Caralleu, Les Planes en Tibidabo. Ook ligt hier de wijk Pedralbes, sinds jaar en dag de rijkste buurt van Barcelona, met luxe designvilla’s en grote vrijstaande huizen. Met name in Sant Gervasi vindt men veel uitgaansleven, rondom de straten Carrer Santaló, Carrer Aribau, Carrer María Cubí, Carrer Amigó en Carrer Muntaner.

bcn-gracia-1

Gràcia

Wat ooit een zelfstandig dorp was, is inmiddels een stadsdeel geworden. De wijk is een grote wirwar van zeer smalle straatjes en pleintjes. Gracia grenst aan een van de belangrijkste straten van Barcelona, de “Passeig de Gràcia” (Spaans: Paseo de Gracia) en aan de noordkant aan Park Güell. Het district is een cultureel zeer gemixt deel van de stad. Er wonen niet alleen Catalaanse gezinnen, maar ook buitenlandse studenten, artiesten, zigeuners, Arabieren en nog veel meer. Men vindt er een van de grote markten van de stad, en de Carrer Gran de Gracia is de grote commerciële straat van dit district. Het district bestaat uit de wijken Villa de Gracia, Camp d’en Grassot, La Salut, El Coll, Vallcarca en Penitents. Het district kent heel wat nachtleven, onder andere in de Carrer Verdi en op de terrassen aan de vele pleintjes.

Horta-Guinardó

Dit district ligt redelijk ver van het centrum en beschikt, door zijn hoge ligging in de heuvels, over een weids uitzicht over Barcelona. Het district bestaat uit de wijken Baix Guinardó, Can Baró, El Carmel, Font d’en Fargues, Font del Gos, Guinardó, Horta, La Clota, Montbau, Sant Genís, Taxonera en Vall d’Hebrón.

banc-noubarris-1

Nou Barris (Catalaans voor ‘nieuwe wijken’)

Dit is een ander district dat behoorlijk ver van het centrum gesitueerd is. Het werd gebouwd in de jaren 70 om de snelle bevolkingsgroei van Barcelona aan te kunnen. Het bestaat uit de wijken Can Peguera, Canyelles, Ciutat Meridiana, Guineueta, Porta, Prosperitat, Roquetes, Torre Baró, Torre Llobeta, Trinitat Nova, Turó de la Peira, Vallbona, Verdum en Vilapicina.

Sant Andreu

Dit district heeft ondanks de verkeersdrukte en grootschalige nieuwbouw zijn dorpskarakter weten te behouden, en heeft een druk commercieel centrum, dat bestaat uit ongeveer zes straten vol met winkels. De Avinguda Meridiana (Spaans: Avenida Meridiana) is een achtbaansweg die door het hele district snijdt. Het bestaat uit de wijken Sant Andreu del Palomar, La Sagrera, Trinitat Vella, Baró de Viver, Bon Pastor, Navas en Congrés.

bcn-santmarti-1

Sant Martí

Is het gebied dat aan de zee en het strand ligt, en loopt vanaf het centrum in noordelijke richting. Het bestaat uit de wijken El Clot, Camp de l’Arpa, La Verneda, Poblenou (Spaans: Pueblo Nuevo) en Besòs, de dure nieuwbouwwijk aan zee “Diagonal Mar” en het zeer toeristische Vila Olimpica en Port Olímpic. Het district is in de laatste 15 jaren behoorlijk getransformeerd.

Bron: Wikipedia & Redactie | Foto’s: Wikipedia

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken