skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Cabalgata De Los Reyes Magos – Feest Van De “Drie Koningen” In Spanje Op 6 Januari

Cabalgata de los Reyes Magos – Feest van de “Drie Koningen” in Spanje op 6 januari

De Spanjaarden vieren de aankomst van de Reyes Magos, de Drie Koningen, met een feestelijke en vrolijke optocht (de Cabalgata de los Reyes Magos) met lampionnetjes en feestverlichting. De lampionnen zijn een overblijfsel van een oude heidense gewoonte, waarin men fakkels droeg om boze geesten te verjagen.

De koningen rijden te paard of in feestelijk versierde wagens of koetsen door de straten en gooien lekkernijen naar de kinderen. Het snoepgoed dat wordt uitgedeeld, stamt van de heidense offermaaltijden. Ook vragen de kindjes deze dagen cadeautjes aan de koningen net zoals bij ons de kinderen aan Sinterklaas een cadeau vragen. Meestal kunnen al enkele dagen op voorhand aan de gezanten van de koningen de wensbrieven afgegeven worden.

De nacht voor de feestdag van de Drie Koningen zetten de kinderen dan hun schoentjes neer voor de Drie Koningen. Net zoals Sinterklaas en zwarte piet houden deze koningen ook van lekkere dingen, de Spaanse kinderen leggen snoepgoed voor de koningen en hooi voor hun kamelen neer. ´s Ochtends ontdekken de kinderen dat de koningen van het snoepgoed geproefd hebben, de kamelen hun hooi opgegeten hebben en de koningen allerlei leuke cadeautjes hebben achtergelaten.

Voor het ontbijt of na de lunch eet men nadien een typisch dessert, “Roscón de los Reyes”. Dat is een grote ronde cake waarop versieringen liggen van gedroogd fruit, zij vormen symbolisch de robijnen en smaragden van de drie koningen.

Binnenin de cake is er een boon verstopt, diegene die deze kan vinden is de koning of de koningin voor de rest van de dag en hij/zij mag de bijgeleverde kroon dragen. De oorsprong van de boon is terug te vinden bij de Germanen, zij mochten in de twaalf nachten van de nieuwjaarsfeesten geen peulvruchten eten en de ‘heilige boon’ betekende het einde van die vastenperiode.

In 1885 besloot de Spaanse regering dat er een optocht zou worden gehouden op deze feestdag. De Cabalgata de los Reyes Magos is inmiddels uitgegroeid tot een ware traditie en het is de oudste optocht in Spanje.

Een Vlaams – Nederlands driekoningenliedje:

Drie koooningen, drie koooningen,
geef mij nen nieuwen (h)oed.
Mijnen ouwen is verslee-eeten,
mijn moeder mag ‘t nie wee-eeten.
Mijn vader heeft het geld,
op de [russel] rooster geteld

Bron: Hondón de las Nieves | Auteur: Wim Kuyps | Foto’s: Ingezonden/Stock

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken