skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
De Andalusiër…Pura Raza Española

De Andalusiër…Pura Raza Española

De Andalusiër is een eeuwenoud paardenras afkomstig uit de streek rond Sevilla in Andalusië, waar het sinds de 15e als een individueel ras gefokt wordt. Sinds 1967 is De Andalusiër door de Spaanse overheid erkend als het zuivere Spaanse paardenras en heeft het de titel “Pura Raza Española” of PRE gekregen. Dit Spaanse ras is in de loop der eeuwen van grote invloed geweest op verschillende paardenrassen elders in Europa. Door het karakteristieke uiterlijk en speciale manier van lopen worden deze paarden vaak ingezet bij paardenshows en andere hippische evenementen.

Dit edele dier herkent u aan de lange, vaak zijdeachtige manen en een volle, laag ingeplante staart. De hoogte van deze paarden ligt tussen de 1,55 en 1,74 meter. PRE-paarden hebben een fijn, lang hoofd, een lichte ramsneus en het voorhoofd is redelijk plat. Ze hebben ronde, zachte en intelligente ogen. De meest voorkomende kleur is schimmel, soms zilverwit, daarnaast komen diverse grijstinten, zwart, bruin en voskleur voor. De schimmels worden witter naarmate zij ouder worden.

De aard van het beestje

Het elegante PRE-paard is temperamentvol en moedig, maar tegelijkertijd zeer meegaand. Het paard is bijzonder wendbaar en heeft een natuurlijk vertrouwen in zijn begeleider of berijder. Dit maakte hem een uitstekende bondgenoot in oorlogstijd, en De Andalusiër bewijst vandaag de dag nog steeds zijn nut bij het stierengevecht. Het is een eerlijke, trotse en intelligente partner voor de mens, een paard dat graag werkt en snel leert. Dit paard zorgt voor weinig problemen in de stal.

Luxe paarden en werkpaarden

Het Spaanse paard wordt over de hele wereld gebruikt in onder andere het circus, de vrijheidsdressuur, de hogeschooldressuur en in gewone maneges. Door hun vloeiende gangen is het aangenaam om deze paarden te berijden. De indrukwekkende gangen zitten vol actie.

In de top van de klassieke dressuur zijn deze paarden iets minder geliefd vanwege zijn hoge knieactie. De elegantie en wendbaarheid van deze paarden komt echter perfect tot uitdrukking bij het hogeschoolrijden zoals deze bijvoorbeeld in de Spaanse rijschool wordt beoefend. Als werkpaarden worden deze paarden ook vaak ingezet bij het verzamelen en drijven van runderen.

Een korte impressie van dit beroemde paard uit het zuid-Spaanse Andalucía.

Bron: Onderweg naar Spanje | Auteur: Claus van Mierlo | Foto’s: Stock

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken