skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
30 Jaar Goya Filmprijzen, De Spaanse Oscaruitreiking

30 jaar Goya filmprijzen, de Spaanse Oscaruitreiking

Het komende weekend begint het jaarlijks terugkerende Spaanse filmprijs festival “Los Goya” waarbij door de Spaanse academie voor de Wetenschap der Kunsten en Cinematografie de beste films, acteurs, filmmuziek, etc. beloont worden met bronzen borstbeeldjes van de kunstenaar Francisco Goya. Alle grote Spaanse acteurs en sommige Internationale filmsterren zullen aanwezig zijn bij dit filmspektakel. In 2016 wordt alweer de 30e editie gevierd welke deze zaterdag te zien zal zijn vanaf 22.00 uur op TVE 1 of het internationale TVE kanaal. Net zoals voorgaande jaren wordt dit gala georganiseerd in het Palacio Municipal de Congresos in Madrid.

Spaanse filmprijs

Los Goya werd in 1987 ingesteld omdat er behoefte was aan een Spaanse filmprijs in de stijl van de Franse César filmprijs. Sindsdien wordt de prijs aan het begin van elk jaar uitgereikt, in een ceremonie die lijkt op die van de uitreiking van de Oscars bij de Academy Award in de Verenigde Staten.

De aandacht gaat vooral uit naar Spaanse filmproducties, alsmede naar films uit Latijns-Amerika in de categorie “buitenlandse film in de Spaanse taal”. De prijs wordt altijd uitgereikt in Madrid. Uitzonderling op die regel was de prijsuitreiking in 2000, die plaatsvond in Barcelona. De televisie uitzending wordt elk jaar met een half uur vertraging uitgezonden om zo eventuele problemen niet uit te hoeven zenden (iets wat bij de Oscar uitreiking ook gebeurt).

Uitreiking

De uitreiking bij de 30e editie van Los Goya zal vanaf 22.00 uur live te zien zijn op de Spaanse televisie bij TVE1 met daarvoor ook diverse programma’s over de films, achtergronden en de rode loper waar kritisch gekeken wordt naar de kostuums en jurken van de aanwezigen.

Dit jaar zal de komiek en acteur Dani Rovira de presentatie weer voor rekening nemen nadat hij dit ook al in 2015 succesvol wist te doen. In dat jaar wist hij tevens de Goya voor beste nieuwe acteur te ontvangen voor de Spaanse blockbuster “Ocho apellidos vascos”. In 2015 kwam weliswaar de opvolger “Ocho apellidos catalanes” uit maar deze is niet genomineerd voor beste film maar wist wel alle records wat betreft bioscoopgangers te verbreken.

De films die dit jaar wel genomineerd zijn vormen slechts 1% van alle bioscoopbezoeken in Spanje. Uiteraard is het merendeel van de best bezochte films afkomstig uit de Verenigde Staten maar elk jaar weer komen er goede films in de bioscoop die gemaakt en/of geproduceerd worden in Spanje, iets wat dus geëerd wordt tijdens de Goya uitreikingen.

Beste films

Beste films

Genomineerden 2016

Voor beste film zijn genomineerd: “A cambio de nada”, “La novia”, “Nadie quiere la noche”, “Truman” en de internationale Spaanse film “Un dia perfecto”. Als beste filmregisseur zijn genomineerd Paula Ortiz voor “La novia”, Isabel Coixet voor “Nadie quiere la noche”, Cesc Gay voor “Truman” en Fernando León de Aranoa voor “Un día perfecto”.

Beste actrices

Beste actrices

Als beste actrice zal de keuze vallen op: Inma Cuesta voor haar rol in “La novia”, Penélope Cruz voor haar rol in “Ma ma”, Juliette Binoche voor haar rol in “Nadie quiere la noche” of Natalia de Molina voor haar rol in de film “Techo y comida”.

Beste acteurs

Beste acteurs

Als beste acteur zal gekozen worden tussen: Pedro Casablanc voor zijn rol in “B”, Luis Tosar voor zijn rol in “el desconocido”, Asier Etxeandia voor zijn rol in de film “La Novia” en de Argentijnse acteur Ricardo Darin voor zijn rol in “Truman”.

Daarnaast zijn er nog vele andere Goya’s weg te voor onder andere de beste secundaire acteurs en actrices, de beste nieuwe acteurs en actrices, kleding, geluid en muziek, speciale effecten, etc.

De uitreiking van de Goya prijzen kan bekekene worden op zaterdagavond 6 februari om 22.00 uur op TVE 1 in Spanje en het internationale kanaal TVE Internacional, ook op veel plaatsen in Nederland en België te ontvangen.

BEKIJK ALLE INFORMATIE OP DE WEBSITE VAN RTVE

Bron: SpanjeVandaag | Auteur: Remco Stoffer | Foto’s: Stock

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken