skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

Pittoreske dorpen en stadjes in Noord- en Midden Spanje

Valencia, bruisend Barcelona of het prachtige Madrid, het zijn nog maar enkele van de bekende steden waarnaar dagelijks een stedentrip wordt geboekt. Maar Spanje heeft veel meer charmante dorpen en pittoreske stadjes welke door de meeste reizigers eigenlijk nooit worden bezocht. Het team van “Elke dag Spanje” heeft er een aantal op rij gezet.

Plaatsen met een roemrijk historisch verleden, die eeuwenlang door de Moren werden bewoond, in provincies met een eigen dialect of heerlijke culinaire specialiteiten. Voor iedereen die graag afdwaalt van de gebaande paden zijn de volgende plaatsen absoluut een bezoekje waard.

Cudillero (Asturië)

123rf

Cudillero (Asturië)

Cudillero is een klein vissersdorp in Asturië aan de Atlantische kust van Spanje. De felgekleurde huizen strekken zich uit in een halve cirkel rond de baai en kijken uit op de haven. Hier brengen de vissers de verse visvangst aan wal die naar vismarkten in andere delen van Spanje wordt vervoerd. Het authentieke dorp nodigt uit om gezellig door de smalle, karakteristieke straatjes te slenteren, winkels te kijken, het pad naar de vuurtoren te bewandelen, en daarna op een van de terrassen aan de haven een lekkere visschotel of tapas te verorberen. De inwoners van het plaatsje staan bekend als Pixuetos, waar het woord Pix of vis in voorkomt. En dat is niet verwonderlijk als je weet dat Cudillero altijd een van de belangrijkste vissershavens van de Cantabrische Zee is geweest.

Santillana del Mar (Cantabrië

123rf

Santillana del Mar (Cantabrië)

Het pittoreske plaatsje Santillana del Mar in Cantabrië is bekend om z’n middeleeuwse architectuur. Het oude centrum met z’n geplaveide straten en de zandstenen gebouwen uit de vijftiende tot achttiende eeuw ademt nog altijd een authentieke sfeer. Je herkent de adellijke huizen aan hun houten veranda´s en smeedijzeren balkons. De open ruimtes onder de woningen werden vroeger gebruikt om het vee te stallen.

Niet te missen onderdelen tijdens je wandeling zijn de Colegiata de Santa Juliana, een kerk die dateert uit de twaalfde eeuw met een prachtige romaanse kloostergang, en het Museo Diocesano Regina Coeli. Dit museum bezit collecties middeleeuwse en barokke beelden in hout, Spaans koloniaal zilver, email en ivoor, en een mooie verzameling christusbeelden. Wil je streekproducten proeven, probeer dan eens de heerlijke lokale kazen en de sobaos pasiegos, boterachtige cakejes waarin anijslikeur is verwerkt.

Sos del Rey Católico (Aragon)

123rf

Sos del Rey Católico (Aragon)

Het monumentale vestingstadje Sos del Rey Católico in de provincie Aragon dankt zijn naam aan Ferdinand II, de katholieke koning van het grote Spaanse rijk die hier geboren werd in het Palacio de los Sada. In het doolhof aan kleine straatjes zijn er tal van verborgen hoeken. De huizen hebben balkons met bloemen, er is een Plaza Mayor met bogengalerij en niet te vergeten de San Esteban, een kerk met een crypte die bijna net zo groot is als de kerk zelf, die absoluut een bezoek waard is. Vanuit het plaatsje heb je een prachtig uitzicht op de Sierra de Santo Domingo en de Pyreneeën. Een paar kilometer buiten het dorp staat het barokke klooster van Valentuñana. Het werd eind 17e eeuw gebouwd voor de ongeschoeide Karmelieten die er tot 1835 leefden.

Ainsa, Huesca (Aragon)

123rf

Ainsa (Aragon)

Het middeleeuwse Ainsa in de provincie Huesca ligt op de top van een heuvel boven het moderne stadje met dezelfde naam. Het bevindt zich in een prachtige omgeving tussen het nationaal park Ordesa y Monte Perdido en de Sierra de Guara op een plek waar twee rivieren samenkomen.

In het oude centrum ontdek je schilderachtige smalle straatjes waarin je heerlijk rond kunt dwalen. Naast het oude kasteel en een sobere romaanse kerk is er een mooie Plaza Mayor. De bogengalerij verbergt leuke winkeltjes en gezellige restaurants, waar het na je wandeling heerlijk vertoeven is. Vanaf boven heb je een geweldig uitzicht op het groene landschap en de Pyreneëen.

Alquezar, Huesca (Aragon)

123rf

Alquézar (Aragon)

Alquézar is nog zo’n schilderachtig vestingstadje in het hart van het Parque Natural Sierra de Guara in het noorden van Aragon. Hoewel alle gebouwen gerestaureerd zijn waan je je hier terug in de Middeleeuwen. Hoog op de heuvel bovenin het stadje staan het kasteel en de 16e eeuwse kerk van Santa Maria, die gebouwd is op een voormalige Arabische vesting. Vanaf hier kijk je uit over de gigantische vallei. Voorbeelden van de traditionele Aragonese architectuur vind je op de Plaza Vieja, waar de huizen bovenop een bogengalerij zijn gebouwd. Rond Alquezár zijn er verschillende mooie routes uitgezet. Een aanrader is de Ruta de las Pasarelas, een prachtige wandeling waarbij je door middel van trappen en loopbruggen boven de rivier wandelt, en zo de verborgen Canyon van de Rio Vero ontdekt. Ook zijn er paden die je naar eeuwenoude rotsschilderingen leiden.

Calaceite (Aragon)

123rf

Calaceite (Aragon)

Het stadje Calaceite in de Matarraña streek werd in 1644 bijna helemaal verwoest in de oorlogen tegen de Catalonië. Pas in de achttiende eeuw begon men met het opbouwen van de zandsteen kleurige monumenten. Het ligt midden in een schitterend authentiek natuurlandschap dat uitnodigt om heerlijk te wandelen en te fietsen. Interessante gebouwen zijn het stadhuis, de barokke parochiekerk met z’n mooie klokketoren,  het gerechtsgebouw en verschillende toegangspoorten en arcades.

Je kunt er genieten van typisch gerechten als de cazuelas. Deze overheerlijke stoofschotels worden bereid met oa. varkensvlees, groenten en slakjes. De traditionele zoetigheden worden bijna allemaal gemaakt met amandelen, mantecados en coc en mel, honing en olijfolie, het vloeibare goud uit de streek.

Morella, Castellón (Comunidad Valenciana)

Wikimedia

Morella (Valencia)

Het rondom een rotspunt gebouwde plaatsje Morella in de provincie Castellon heeft een goed bewaard gebleven middeleeuwse muur met maar liefst zes toegangspoorten. Via smalle steile straten klim je naar het schilderachtige centrum en de hoger gelegen ruïne van het kasteel. Je vindt er authentieke huizen met houten balkons en leuke winkels met overheerlijke streekproducten. Hier koop je de lekkerste ambachtelijk gemaakte kazen, worsten, zoete flaons en mantecadas en niet te vergeten het zwarte goud van de streek, de truffel. Morella is namelijk het centrum van één van de weinige gebieden in Spanje waar deze kostbare vrucht gevonden wordt. Tijdens het truffelseizoen dat loopt van november tot februari, wordt er elke vrijdagavond een truffelmarkt gehouden in de buurt van de Portal de Sant Mateu.

Albarracín, Teruel (Aragon)

Pixabay

Albarracín (Aragon)

Albarracin is een echt juweeltje en lijkt wel een openluchtmuseum omdat er sinds de 17e eeuw eeuw zo goed als niets veranderd is. Het stadje in Aragon is bekend om de rose/rood gekleurde, deels houten huizen, de talrijke balkons en smeedijzeren versieringen.

Je vindt er al wandelend over de klinkerstraatjes werkelijk schitterende gebouwen zoals het bisschoppelijk paleis, het stadhuis en de kathedraal waar in het bijbehorende museum prachtige 16e eeuwse Vlaamse wandtapijten worden tentoongesteld. Veel van de monumenten bevatten elementen van de mudejár, een bouwkunst waarin Moorse en Christelijke vormgevingen samengaan. Je kunt deze stijl herkennen aan het gebruik van baksteen en hoefijzervormige bogen.

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken