skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Het Grote Mercadona Verhaal, Wie En Wat In Spanje’s Bekendste Supermarktketen

Het grote Mercadona verhaal, wie en wat in Spanje’s bekendste supermarktketen

Wie kent ze niet, de Mercadona supermarkten. Waarschijnlijk is elke Nederlander en/of Belg die Spanje voor langere tijd bezoekt er wel eens geweest om goedkoop de dagelijkse boodschappen te doen. De Mercadona is een van de weinige supermarktketens die 100% Spaans is en het tijdens de crisisjaren steeds beter deed.

Mercadona is een supermarktketen die van oorsprong uit de provincie Valencia komt en nog steeds 100% Spaans eigendom is, dit in tegenstelling tot vele andere supermarktketens en winkels die buitenlands geld hebben. De Mercadona is nog steeds een familiebedrijf met Juan Roig als grote baas en daarnaast zijn twee broers en zus.

Slagerij

Het moederbedrijf van de Mercadona’s is de slagerij en vis-diepvries specialist Cárnicas Roig welke werd opgericht door Francisco Roig Ballester. Hij maakte de kleine buurtslagerij groter en groter totdat in 1977 zijn gezondheid achteruit ging en zijn oudste zoon Juan Roig het roer overnam. Het was Juan die uiteindelijk van de slagerij een supermarktimperium wist te maken door naast de slagerij ook de Mercadona op te richten en zo buiten de grenzen van de provincie Valencia te kunnen werken. Dit gebeurde in 1977 met de oprichting van Mercadona S.A. De naam is afgeleid uit Mercado (markt) en Dona (vrouw).

Het begin

mercadona-4In 1981 kocht zoon Juan Roig het moederbedrijf, wat toen bestond uit acht slagerij winkels in Valencia, van zijn vader met de steun van zijn moeder, zijn twee broers en zus. In 1982 werden de eerste buurtsupermarkten van Mercadona opgericht waarbij voor het eerst in Spanje gebruik werd gemaakt van de code-scanner. In 1988 kocht Mercadona acht Superette supermarkten in Valencia om deze om te toveren naar Mercadona buurtsupers. Na deze aanschaf volgden nog diverse kopen van regionale supermarkten in o.a. Madrid, Andalusië en Catalonië welke allemaal werden omgebouwd tot Mercadona’s.

mercadona-3De beginjaren waren niet al te makkelijk voor Mercadona en met name de hevige concurrentiestrijd met andere supermarktketens die over werden genomen door o.a. Franse bedrijven werd flink gemerkt. Er werd diverse keren va strategie veranderd totdat Juan Roig het systeem “Siempre Precios Bajos” invoerde, het zogenaamde SPB oftewel altijd lage prijzen. Er werd (en word nog steeds) geen reclame gemaakt en er worden niet heel veel aanbiedingen gedaan om zo het aan te geven dat bij de Mercadona de prijzen altijd laag zijn.

Daarnaast werd er gebruik gemaakt van een systeem waarbij de klant (el jefe) compleet centraal staat en ook het personeel, de leveranciers, de service en kwaliteit een belangrijke rol spelen. Er werden goede deals gemaakt met grote productmerken en door de winstmarges laag te houden konden de bekende producten voor altijd goedkoper worden aangeboden.

Eigen merken

In 1996 introduceerde Mercadona haar eigen producten met de merknamen Hacendado (levensmiddelen), Bosque Verde (huishoudelijke spullen), Deliplus (hygiëne en persoonlijke verzorging) en Compy (huisdieren). Het zijn met name de eigen merk producten die nu erg succesvol zijn en wat betreft prijs en kwaliteit niet onder doen voor de bekende merken. Na introductie van de eigen merken blijkt dit een schot in de roos en steeds meer klanten kiezen voor de goedkopere Mercadona merken. Op dit moment zijn zelfs veel dure merken compleet vervangen door eigen merken welke dan ook zeer goed worden verkocht. Dat is wellicht slecht nieuws voor de grote merken die hun verkopen zagen dalen bij de Mercadona’s maar goed nieuws voor tientallen Spaanse bedrijven die dankzij de Supermarktketen vele producten kunnen produceren. Er wordt door Mercadona zoveel mogelijk gebruik gemaakt van Spaanse bedrijven.

mercadona-1

Actueel

In 2014 wist Mercadona in totaal 20,1 miljard euro om te zetten en een winst te maken van 543 miljoen euro. Mercadona heeft een 14,4% van de totale Spaanse supermarktindustrie in handen en is in 48 provincies en 17 autonome deelstaten te vinden (de enige deelstaten waar Mercadona niet te vinden is zijn Ceuta en Melilla).

Op dit moment heeft Mercadona 1.543 eigen supermarkten die groter zijn dan 1.500 vierkante meter. Dagelijks komen er 4,9 miljoen gezinnen naar de Mercadona’s om de boodschappen te doen. Er werken 74.000 mensen bij Mercadona bestaande uit 36% mannen en 64% vrouwen die allen een langlopend (vast) contract hebben en een hoger dan gemiddeld maandsalaris. Daarnaast hebben de medewerkers elk jaar ook een extra bonus aangezien een klein deel van de jaarwinst wordt gedeeld met de 74.000 werknemers als dank voor hun inzet. Sinds de invoering hiervan in 2001 heeft Mercadona 1,9 miljard euro verdeeld onder haar personeel.

Crisisjaren

Tijdens de crisisjaren die in 2008 begonnen wist Mercadona toch elk jaar weer meer winst te maken en meer klanten naar de winkels te lokken door de prijzen laag te houden, een nog groter eigen merk assortiment aan te bieden en toch het serviceniveau gelijk te houden. Er werd daarnaast meer geïnvesteerd in het aanbieden van verse groente en fruit, brood, vis en vlees. Door handig gebruik te maken van de verpakkingen en deze zo aan te passen konden ook de kosten hiervan omlaag. De laatste twee jaar heeft Mercadona er twee grote concurrenten bijgekregen, de Aldi en Lidl, die steeds meer winkels openen in Spanje.

Familiebedrijf

Volgens diverse lijsten is Mercadona een van de grootste familiebedrijven ter wereld en staat de supermarktketen op plaats 85 van de 250 wereld-familiebedrijven. In Spanje is Mercadona het een na grootste familiebedrijf, net achter het warenhuis concern El Corte Inglés.

mercadona-2

Bron: SpanjeVandaag | Auteur: Remco Stoffer | Foto’s: Stock

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken