skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Alle Informatie Over IKEA In Spanje

Alle informatie over IKEA in Spanje

De van oorsprong Zweedse meubelgigant IKEA is ook in Spanje te vinden, dit tot groot genoegen van de vele buitenlanders die woonachtig zijn in het land. Het zijn echter niet alleen de buitenlanders die de IKEA weten te vinden maar ook steeds meer de Spanjaarden zelf, al is er nog steeds een groot deel van de bevolking die de “echte” Spaanse meubels die hun hele leven meegaan liever zien dan de zelf-in-elkaar-te-zetten IKEA meubels.

Het vaste land van Spanje heeft op dit moment 16 IKEA winkels en nog eens 3 winkels op Gran Canaria (1978), Tenerife (1981) en Lanzarote (2012) en 3 IKEA ophaalpunten op de Canarische Eilanden Fuerteventura, La Palma en Tenerife Zuid. Daarnaast is er 1 winkel op het eiland Mallorca (1992) en 2 ophaalpunten op de Balearen eilanden Menorca en Ibiza.

Op het vasteland van Spanje zijn de winkels te vinden om en nabij Barcelona, te weten in Badalona (1996), Sabadell (2012) en l’Hospitalet (2004) terwijl om en nabij Madrid de winkels te vinden zijn in Alcorcón (1996), San Sebastian de los Reyes (1999) en Ensanche de Vallecas (2007). Met andere woorden, de IKEA ligt dus niet direct in de steden Barcelona en Madrid maar op de grens daarvan. Waarschijnlijk om belastingtechnische redenen.

IKEA heeft ook nog winkels in Siero, Asturias (2005), Murcia (2006), Baracaldo, Vizacaya (2004), Sevilla (2004), Zaragoza (2007), Málaga (2007), Jerez de la Frontera (2010), La Coruña (2010), Valladolid (2011) en Valencia (2014).

IKEA heeft daarnaast twee distributiecentra in Spanje, te weten Valls 1 en Valls 2, op slechts enkele kilometers van de stad Tarragona aan de Costa Dorada in de regio Catalonië. Vanuit deze distributiecentra worden alle winkels in Spanje en Portugal bevoorraad met de producten. Sinds enkele jaren heeft het Vall 2 gebouw ook een eigen textiel fabriek.

Buiten de 20 reeds geopende IKEA vestigingen wordt er op dit moment flink gediscussieerd over de bouw van de IKEA in Alicante en zal de Tarragona vestiging ook snel realiteit moeten worden. Er zijn daarnaast ook plannen voor winkels in Vigo, Granada, Badajoz, Girona, Santander, Sevilla Este, Cuenca en Cáceres.

Korte omschrijving van IKEA (voor diegene die er nog nooit geweest zijn)

IKEA is een concern van Zweedse oorsprong, met 328 vestigingen over de hele wereld (in 28 landen). Het bedrijf richt zich op het aanbieden van meubelen en woonartikelen die, meestal door de koper zelf, in elkaar gezet moeten worden. Het concept bestaat uit het aanbieden in een keten van zelfbedieningswarenhuizen van artikelen die qua prijs behoren tot het lagere marktsegment. De IKEA winkel zelf is een grote showroom waar alles getest en geprobeerd kan worden, dit in tegenstelling tot de vaak traditionele meubelzaken. Als je eenmaal de keuze gemaakt hebt voor de producten die je wilt aanschaffen, kom je voordat je naar de kassa gaat in het “magazijn” waar je zelf de meeste producten, die in zo klein mogelijke en makkelijk mee te nemen dozen verpakt zijn, uit de rekken kunt halen. Alles netjes onderverdeeld met nummers en gangpaden om het zoeken te vergemakkelijken. IKEA is sinds 2012 een Nederlandse B.V. geworden maar zal altijd van oorsprong een Zweedse firma blijven. Het is echter wel weer leuk om overal in Spanje “Inter IKEA Systems B.V.” te zien staan.

Spanje

In Spanje werd de eerste vestiging in 1978 op het Canarische Eiland Gran Canaria geopend waarna de eilanden Tenerife in 1981 en Mallorca in 1992 volgden. De IKEA landde op het vasteland van Spanje in 1996 in Badalona (Barcelona) en Alcorcón (Madrid) waarna de expansie in Spanje langzaam begon … en niet is opgehouden.

Spanje is van oudsher een traditioneel land wat betreft meubels waar men nog steeds erg veel waarde hecht aan de zware eiken meubels die hun hele leven meegaan. Als men een gemiddelde meubelzaak in Spanje bezoekt heeft men enkele showmodellen staan maar moet bijna alles uit de catalogus besteld worden. De meeste Spanjaarden vinden dat wellicht geen probleem maar in een cultuur waar alles ook steeds sneller en makkelijker moet is de IKEA een uitkomst. Bij de IKEA heeft men in principe (bijna altijd) alles op voorraad en kan men het meteen zelf meenemen naar huis aangezien de dozen vaak makkelijk in de eigen auto passen.

Dan komt echter het grote probleem, het zelf in elkaar zetten van de meubels waar veel Spanjaarden schijnbaar nog steeds moeite mee hebben. Toch wordt er steeds meer gekocht in de Spaanse IKEA vestigingen en is het er altijd erg druk (ga vooral niet op de speciale feestdagen en tegen sluitingstijd). Buiten de meubels zijn de aanverwante huishoudelijke artikelen ook steeds populairder aan het worden en er zijn steeds meer Spaanse huishoudens waar wel iets van IKEA te vinden is, weliswaar minder dan in Nederland of België, maar de bekendheid is groeiende.

Toekomst

Als het aan IKEA zelf ligt wil men nog voor 2025 het aantal van 20 winkels bijna verdubbelen naar 35 winkels. Er komen nu op jaarbasis meer dan 40 miljoen mensen naar de IKEA vestigingen waar voor meer dan 1,2 miljard euro verkocht wordt. De eerstkomende nieuwe winkels die in principe open zouden moeten gaan zijn de IKEA in Alicante, hier zijn echter veel bureaucratie problemen, en de IKEA in Tarragona, waar inmiddels al groen licht is gegeven maar er nog steeds niet gebouwd wordt. Op dit moment liggen de 16 winkels (op het vasteland) op iets meer of minder dan een uur rijden van 65% van de Spaanse bevolking, iets wat zou moeten uitgroeien naar 80% van de bevolking door het bouwen van nieuwe winkels.

Bron: SpanjeVandaag | Auteur: Remco Stoffer | Foto’s: Stock

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken