skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

Regels voor fietsen in Spanje

Regels Voor Fietsen In Spanje

Spanje is niet het fietsland zoals in Nederland, althans, de fiets wordt niet zo gebruikt als in Nederland om naar het werk te gaan, naar de sportclub of om te gaan stappen. In Spanje ziet men doorgaans de fiets meer als een sportmiddel of vrijetijdsbesteding. Op zich is daar niets mis mee natuurlijk maar als Nederlandse fietser moet je wel oppassen in Spanje wanneer je op de fiets stapt aangezien men niet zo rekening houdt met de fietsers in dat land dan thuis.

Naast het feit dat Spanje de fiets meer ziet als sportmiddel of iets om te doen in de vrijetijd, zijn de regels ook net iets anders. Een ongeschreven regel lijkt wel dat als men in Spanje op de fiets stapt men een “pakje” aan moet doen met alle bellen en toeters, dat wil zeggen met reclame, handschoenen, speciale broek, schoenen en shirt, etc. Alleen daaraan kan men al zien dat de fiets meer als sport- en vrijetijdsmiddel gebruikt wordt.

Uitzondering op de regel zijn vaak de grotere steden waar de inwoners of een eigen (vouw) fiets hebben of gebruik maken van de gemeentefietsen die te huur zijn. In sommige steden wordt steeds meer rekening gehouden met fietsers en zijn er speciale fietspaden aangelegd, dit soms tot grote ergernis van de overige weggebruikers. In steden als Barcelona, Zaragoza, Sevilla en Málaga is het volgens de kenners uitstekend fietsen.

Bekijk hier de 12 beste steden in Spanje om te fietsen.

Fietsers

In Spanje is fietsen net iets anders dan in eigen land en dat merk je al met de regels die men heeft zoals:

 • Volwassenen moeten verplicht een fietshelm dragen wanneer je buiten de bebouwde kom op de weg rijdt terwijl minderjarigen onder de 16 jaar altijd verplicht een fietshelm moeten dragen. Er wordt daarnaast aangeraden om reflecterende kleding te dragen tijdens die uren dat het donker is. Vreemd genoeg staat er in de regels niet dat het verplicht is om met licht aan te rijden, sterker nog, veel fietsers hebben niet eens licht op de fiets zitten.
 • Zoals overal dien je als fietser ook de algemene verkeersregels te respecteren en dien je te stoppen bij de STOP borden, zebrapaden en stoplichten. Doe je dat niet dan kun je net zoals de autorijder bekeuringen krijgen.
 • Zorg goed voor je fiets, dat wil zeggen, zorg dat de ketting goed is, de remmen werken en de banden de goede spanning hebben zodat het fietsen stukken veiliger is.
 • Elke keer als je op de fiets zit en af wilt slaan naar rechts of links dien je dat goed en ruim van te voren aan te geven, net zoals in eigen land dus.
 • Als je met een groep fietsers over de grote weg rijdt dien je dat in parallel vorm te doen met een maximum van twee personen naast elkaar tenzij er veel verkeer is en het zicht belemmerd is, dan moet men achter elkaar fietsen.
 • Het is verboden op de fiets te rijden met de koptelefoon op om muziek te luisteren, met de mobiele telefoon in de hand of na het gebruik van drugs en alcohol.
 • Het fietsen op de autowegen is verboden voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. De overige fietsers mogen, mits men een helm draagt, op de vluchtstrook van autowegen rijden, iets wat men ongetwijfeld wel eens gezien heeft in Spanje. Dat mag alleen op die autowegen waar geen verbodsborden staan.

Andere weggebruikers

Ook de automobilisten, motorrijders en andere weggebruikers moeten rekening houden met de fietsers door onder andere:

 • Op te letten op de fietsers op secundaire wegen waar dezelfde weghelft gedeeld wordt met fietsers. Vooral goed opletten in bochtige wegen waarbij je als auto- en motorrijder soms geduld moet hebben om een fietser te passeren zonder deze in gevaar te brengen.
 • Als je een fietser inhaalt dien je tenminste een afstand te houden tussen de auto/motor en de fietser van 1,5 meter. Daarnaast dien je als automobilist de snelheid te minderen om de fietser niet in gevaar te brengen.
 • De claxon van de auto of motor mag alleen gebruikt worden in noodsituaties en niet om een fietser bijvoorbeeld te waarschuwen dat je deze wilt inhalen. Door het geluid kunnen fietsers schrikken en eventueel ten val komen.
 • Als automobilist of motorrijder moet je rekening houden met het feit dat de fietsers altijd voorrang hebben. Dat geldt met oversteken en met de eerste fietser van een groep die een rotonde oprijdt, de groep fietsers heeft dan voorrang.

Elektrische fiets

In de regels voor fietsers en andere weggebruikers staan geen regels vermeld over het gebruik van de elektrische fiets. Buitenlanders nemen deze nog wel eens mee naar Spanje maar het gebruik ervan is niet omschreven in Spanje. Een van de redenen daarvoor is omdat men de elektrische fiets niet veel ziet in het land.

Bromscooter

Ook is het niet toegestaan om met de bromscooter zonder helm over de weg of fietspaden te rijden. Dat mag in Nederland wellicht wel maar zeker niet in Spanje, ongeacht de kentekenplaat die men heeft en het feit dat dit in Nederland wel is toegestaan. Doe je dat toch dan kun je een bekeuring krijgen voor het zonder helm rijden op een gemotoriseerd voertuig. Dit geldt dan speciaal voor de campinggasten die vaak een bromscooter meenemen naar Spanje.

[text-blocks id=”210″ slug=”spanjevandaag”]

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken