skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Het Succesverhaal Van De ZARA Winkels En De Oprichter Amancio Ortega

Het succesverhaal van de ZARA winkels en de oprichter Amancio Ortega

Zara, wie kent de kledingwinkels niet, er zijn er immers alweer bijna 30 in zowel Nederland als België te vinden en meer dan 500 in Spanje zelf. Zara is een van de kledingmerken van het overkoepelende concern Inditex, opgericht door de inmiddels 80-jarige eigenaar Amancio Ortega Gaona. Afgelopen week kwam de Spanjaard nog even in het nieuws omdat hij Bill Gates van Microsoft van de kroon had gestoten als rijkste man ter wereld. Maar wie is Amancio Ortega eigenlijk en wat is Inditex.

Amancio Ortega is weliswaar de rijkste Spanjaard en de rijkste of tweede rijkste persoon ter wereld maar veel zul je hem niet zien in de pers of op televisie. De Ortega familie blijft liever een beetje anoniem en lonkt niet naar de media-aandacht zoals andere succesvolle zakenmensen wel doen. Daarom is het hoe en wat rondom de Ortega familie mysterieus. Men weet dat Amancio niet van stropdassen houdt, het liefst een spijkerbroek draagt en ondanks zijn leeftijd nog graag hard werkt om alles onder controle te houden.

Bekendheid na beursgang

Toen Inditex in 2001 naar de beurs ging hadden zijn medewerkers hem verteld dat hij in de openbaarheid moest treden. Pas op dat moment leerde de wereld de man achter de succesvolle Zara kledingwinkels kennen en steeg het vermogen van de Ortega familie met het uur na een zeer succesvolle beursgang. De groei was zo groot dat Inditex in 2006 in het nieuws kwam omdat het Spaanse bedrijf het internationaal bekende H&M was voorbijgestreefd als succesvolle textielketen.

Wie is Amancio Ortega

Zijn privéleven is nog altijd een van de best bewaarde geheimen van het Spaanse zakenleven. Bekend is dat Ortega in 1936 geboren werd in León als zoon van een spoorwegbeambte. Later begon de jonge Amancio in het Noord-Spaanse A Coruña te werken als loopjongen in Gala, een van de meest gevierde herenmodezaken van deze Galisische hoofdstad.

Vervolgens vond hij een baan in de fourniturenzaak, waar hij zijn eerste vrouw Rosalía Mera Goyenecheo leerde kennen. Hier deed hij ook zijn eerste textielkennis op en hij wachtte niet lang met het oprichten van een eigen zaak.

In 1963 opende hij deze onder de naam Confecciones Goa (zijn initialen in omgekeerde volgorde), een textielfabriek voor groothandelaren. Al in zijn eerste bedrijf bedacht hij dat hij zijn kosten kon verlagen door de productie en distributie van zijn producten in eigen beheer te houden.

Van Zorba naar Zara

Toen in 1975 een Duitse retailer plotseling een grote order annuleerde, besloot Ortega uit pure nood een winkel te openen om alsnog van de producten af te komen.

Met de naam ‘Zorba’ in zijn hoofd toog Ortega naar het Registro de Patentes y Marcas (het patenten- en merkenregister), waar hij ontdekte dat de naam al vergeven was. Hij speelde een paar minuten met de letters en besloot dat het dan maar ‘Zara’ moest worden, dat klonk ook goed, niet wetende dat hij hiermee aan het begin stond van een ongekend geslaagd zakelijk fenomeen. De eerste Zara was een feit.

Vanaf het begin liet Ortega al zijn textielproducten in vijf à zes kleuren en in vijf tot zeven maten produceren, zodat hij direct een brede doelgroep wist te bekoren. Later, na de oprichting van Inditex in 1985, dat sindsdien alle activiteiten van de groep controleerde, besloot Ortega dat hij niet ontkwam aan enige productdifferentiatie.

Andere ketens

Uit dit besef ontstonden ketens als Pull & Bear, Bershka en Oysho. De ketens Massimo Dutti en Stradivarius werden in de jaren negentig aangekocht. Als een olievlek breidde Inditex zijn activiteiten via een vicieuze cirkel van meer investeringen, meer markten, meer winkels, meer verkopen, meer opbrengsten, dus weer meer geld om te investeren in nieuwe verkooppunten, wereldwijd gestaag uit tot het huidige niveau van meer dan 7.000 winkels. Ondanks het succes van de andere zaken is Zara tot nog toe de grote melkkoe van het bedrijf, die voor ruim tachtig procent van de totale omzet zorgt.

Bron: Meerspanje.nl

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken