skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Gezondheidszorg In Spanje Als Je Daar Gaat Wonen En/of Werken

Gezondheidszorg in Spanje als je daar gaat wonen en/of werken

Voor veel buitenlanders die in Spanje komen wonen en werken is het Spaanse gezondheidssysteem even wennen. Voor de niet Spaanssprekenden is het erg lastig om naar een lokaal of regionaal ziekenhuis te gaan en ook de eerste hulp in of nabij de woon/verblijfplaats is vaak heel anders dan in eigen land. Dat wil absoluut niet zeggen dat het Spaanse gezondheidssysteem slechter is dan die in Nederland of België, in tegenstelling, deze is op veel gebieden vaak zelfs beter te noemen. Daarom even wat meer informatie voor die personen die naar Spanje willen verhuizen zodat men zich kan voorbereiden.

De gezondheidszorg in Spanje is gratis indien men zelf een bijdrage levert aan het systeem. Als men een bijdrage betaald dan kan jij en je familie genieten van “gratis” medische verzorging en dit op dezelfde basis als de Spanjaarden. Meer dan 90% van de bevolking is gedekt door het nationale systeem dat onder de controle staat van de overheid. Privé of particuliere verzekeringen zijn in Spanje gemakkelijk te krijgen, zolang men het geld heeft om de polis te betalen. Inmiddels zijn er meer dan 11 miljoen Spanjaarden die een particuliere zorgverzekering hebben afgesloten en zijn de tarieven steeds aantrekkelijker aan het worden.

Als immigrant in Spanje heb je recht op gratis medische verzorging als je werkzaam bent voor een bedrijf, werkzaam bent als zelfstandige en dus zelf de bijdrage betaald en gepensioneerd bent en uw pensioen ontvangt vanuit uw geboorteland. Indien je niet opgenomen kan worden in het publieke systeem probeer dan toch een particuliere verzekering af te sluiten.

Werkwijze

Na de aankomst in Spanje gaat men naar het dichtstbijzijnde kantoor van de sociale verzekering om er uw aansluitingsnummer aan te vragen zodat je in het systeem terecht komt. Iedereen die twee of meer jaren voor zijn sociale zekerheid betaald heeft in een land van de Europese Unie kan in Spanje tot 2 jaar gezondheidszorg krijgen.

Personen die nog werken krijgen in hun land van oorsprong een E106 mee, gepensioneerden krijgen een E121. De E111 voor vakantiegangers is vervangen door de Europese verzekeringskaart.

Eerste hulp en huisarts

Wanneer men een dokter nodig heeft gaat men naar het Centro de Salud in de gemeente of in de woonwijk. Hier werkt men volgens het principe, wie als eerste komt krijgt als eerste de nodige hulp. Hulp van een verpleegster voor dagelijkse injecties is een probleem, je zal elke keer naar de eerste hulp moeten om de injectie te krijgen.

Wanneer je woonachtig bent in een stad of dorp en daar ook ingeschreven bent kun je een eigen dokter aangewezen krijgen waar je altijd op afspraak terecht kunt. Deze kunnen vergeleken worden met de huisartsen al komen deze niet bij je thuis op bezoek maar blijven deze in de kliniek. Gebeurt er iets thuis, dan wordt de ambulance gestuurd en wordt je naar het ziekenhuis gebracht.

De verzorging in een ziekenhuis is in het algemeen van een hoge kwaliteit en de kamers zijn meestal kamers met 2 bedden en een badkamer. Dat is overigens bij een particuliere verzekering vaak anders waarbij je meestal recht hebt op een eigen kamer.

Familie kwestie

Het ziekenhuis systeem is in Spanje zeer gericht op de familie en men verwacht dat er een vriend of familie aanwezig blijft gedurende de hele opname, 24 uur per dag, 7 dagen per week. De verpleegsters in het ziekenhuis zijn niet zoals in Nederland en België, zij wassen de patiënt niet, zij kleden hem niet aan en zij geven de patiënten geen voedsel. Dat is de taak van de persoon die bij de patiënt blijft. Overigens is dat niet altijd zo en wordt het steeds beter. Patiënten worden zo vroeg mogelijk ontslagen uit het ziekenhuis om ze te laten recupereren onder de hoede van hun familie thuis.

Tandarts

Heb je een tandarts nodig dan moet men zich wenden tot het particuliere stelsel en alhoewel zij niet onder de gratis gezondheidszorg vallen is de prijs een pak lager dan men in België of Nederland gewoon is. In sommige gemeenten heeft men gratis tandartszorg binnen het publieke gezondheidssysteem. Dat si dan wel beperkt tot het trekken van tanden en kiezen en/of vullen van gaatjes. Dat is dus niet bedoeld voor de jaarlijkse controle en andere “duurdere” behandelingen.

Bron: Leven in Spanje |Auteur: Roger Lauryssen | Foto’s: Stock

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Verpleegsters/verplegers die de patienten niet wassen,hen geen voedsel zouden geven ???Ikzelf woon reeds tientallen jaren in Spanje en heb diverse hospitaalopnames achter de rug,o.a,na een aanrijding .ter gelegenheid van een operatie van een breuk(twee weken ziekenhuis)na een galblaasverwijdering,ook weer 10 dagen bedlegerig destijds,en de nec plus ultra…ten gevolge van een hartoperatie (4 bypassen) ook 10 dagen in een specialistieziekenhuis…
  De service was overal uitstekend !Hospitaalvoedsel is nu eenmaal niet een drie sterren restaurant evenwaardig,maar steeds met de meste zorg en attentvol.De laatste dagen mocht ik zelfs mijn eigen keuzemenus samenstellen via een diétiste..!
  In mijn luxueuse kamer (kamer alleen op aanvraag)had ik een grote badkamer,die ik slechts kon benutten na enkele dagen ,toen ik nog bedlegerig was kwam men mij wassen,en bedden werden er dagelijks verschoont.TV op de kamer en indien men de hulp nodig had van een verpleger/ster was een druk op de bel voldoende.Dokters die dagelijks kwamen informeren…Ik heb alleen maar hele goede herinneringen aan de ziekenhuizen hun zorgen en hun verplegend personeel,helpers en schoonmaaksters.

  1. Beste Herman
   voor die medische om schreiving dat je hier schrijft is met de europeese verzekering of en prive verzekering .
   zou je me meschien het email adres van die privee verzekering kunnen mailen
   Hoogachtend

  2. Beste, Een ware opluchting om jouw verhaal te horen je hoort steeds negatieve verhalen rond de ziekenhuizen in spanje heb jij een speciale verzekering afgesloten en welke dan Wij willen eerdags naar spanje emigreren en komen veel info tegen dus info graag !! van een weter en een lever in Spanje alvast bedankt gr.

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken