skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Oud En Nieuw Vieren In Spanje

Oud en Nieuw vieren in Spanje

Spanje, het fantastische, temperamentvolle land met vele tradities. Zo ook met Oud en Nieuw hebben de Spanjaarden bijzondere tradities die voor voorspoed en geluk staan. Waar wij Nederlanders het nieuwe jaar inluiden met vrienden, oliebollen en champagne, gaat het er in Spanje nét even wat anders aan toe. In dit blog zal ik u tips geven zodat u goed voorbereidt naar Spanje afreist om het nieuwe jaar, vol geluk en voorspoed, op een Spaanse manier in te luiden!

12 DRUIVEN

Om te beginnen met de eerste traditie eten de Spanjaarden 12 druiven bij iedere klokslag om middernacht. Deze traditie wordt al sinds de jaarwisseling van 1909-1910 doorgevoerd. Het eten van 12 druiven is dé manier om de komst van het nieuwe jaar te beginnen vol voorspoed en geluk. De 12 druiven staan voor de 12 maanden van het jaar, iedere druif staat voor 1 maand geluk en voorspoed. Let wel, makkelijk is het niet, 12 druiven in 12 klokslagen opeten, maar het is zeker het proberen waard. TIP houdt een heerlijk glaasje Cava bij de hand. Nadat de laatste druif is ingeslikt vallen de Spanjaarden elkaar om de hals om elkaar Feliz Año Nuevo (gelukkig nieuwjaar) te wensen.

RODE LINGERIE

De tweede traditie die de Spanjaarden hebben is het dragen van rode lingerie. Dit is een traditie die voor de vrouwen geldt. Het dragen van rood ondergoed zal er voor zorgen dat het nieuwe jaar romantiek, geluk en vruchtbaarheid brengt. Let hierbij wel op dat het nieuwe lingerie moet zijn die u heeft gekregen van iemand. TIP voor de mannen, geef een mooi rood setje aan uw partner!

rekro

GELD

Een derde traditie van de Spanjaarden is, dat ze geld in hun schoenen stoppen. De Spanjaarden denken door geld in hun schoenen te doen de kans groter is om een fortuin te winnen. Elk jaar hoopt iedere Spanjaard weer op 22 december een deel van “El Gordo” (de nationale loterij en in Spanje) te winnen. In 2015 stond het bedrag van “El Gordo” op € 2.240.000.000.

KOFFERS

Een vierde en de laatste traditie in dit blog heeft te maken met koffers. Want wanneer u houdt van reizen, moet u met Oud en Nieuw rondlopen met uw koffer. Deze traditie zegt dat wanneer men met een koffer rondloopt de kans groter is om in het nieuwe jaar op reis te gaan.

VUURWERK

Waar de Spanjaarden bijna bij iedere Nationale feestdag vuurwerk afsteekt is het in Spanje niet de gewoonte, om net zoals in Nederland, met Oud en Nieuw vuurwerk af te steken om klokslag middernacht.

REKRO REIZEN

Rekro Reizen biedt speciale Oud en Nieuw reizen aan, voor meer informatie klik hier.

HANDIGE SPAANSE WOORDEN

  • Goedenavond  – Buenas noches
  • 12 klokslagen – Doce campanadas
  • Gelukkig nieuwjaar- Feliz año Nuevo
  • Vuurwerk – Fuegos artificiales
  • Oud en Nieuw – Nochevieja
  • Koffer – Maleta
  • Geluksdruiven – Las Uvas de la Suerte
  • Kus – Beso
Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Wat een fijne tradities, wij zullen volgend jaar om deze tijd voorgoed in Spanje wonen, leuk om te lezen en te weten……Fijne jaarwisseling met de druiven….. met vriendelijke groet Dolinda

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken