skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
De Beroemde, Beruchte En Soms Brutale Apen Van Gibraltar

De beroemde, beruchte en soms brutale apen van Gibraltar

Jawel, er zijn apen te vinden op het Iberische Schiereiland maar dan niet in Spanje maar in de Britse kolonie Gibraltar, gelegen in het zuiden van Spanje. Hier gaat het dus over een dier dat wel op het Iberische schiereiland aanwezig is maar niet op Spaanse bodem. De kleine en vaak brutale aapjes zijn van het soort berberaap en kunnen inmiddels wel beschouwt worden als toeristische topatractie van de Britse kolonie.

De populatie van de berberapen in Gibraltar is de laatste op het hele Europese continent. De situatie waarin ze verkeren is helemaal anders dan die van hun soortgenoten in Noord-Afrika. Waar de apen in Noord-Afrika in de verdrukking zitten is de toestand van de apen in Gibraltar voorspoedig te noemen. Momenteel zijn er ongeveer 230 dieren verdeeld over 5 groepen in het gebied van “de rots” maar nu en dan komen ze tot in de stad wat dan resulteert in de vernieling van eigendommen. De berberaap wordt beschouwd als het niet officiële nationale dier van Gibraltar.

Afkomst

Sommige wetenschappers geloven dat de berberapen in Gibraltar werden gebracht door de Moren vanuit Noord-Afrika, deze Moren hebben het Iberische schiereiland bezet tussen 711 en 1492, om ze hier te gebruiken als huisdieren. Aan de andere kant is het mogelijk dat deze berberapen de resten zijn van apen die verspreid over Europa leefden in de oudheid. Een ding is zeker, de apen waren al op de rots aanwezig voordat de Britten hiervan bezit namen in 1704. In 1610 schreef Portillo: “Laat ons eens spreken over degenen die in de heuvels wonen, dat zijn apen, maar zij kunnen de ware eigenaars genoemd worden…”

Toerisme

Deze berberapen worden beschouwd als de topattractie in Gibraltar. De populairste groep is die aan de Queen’s poort aan de Ape’s Den. Op deze plaats kan men extra dicht bij de apen komen want hier vertonen zij zich dikwijls. Soms klimmen ze op de toeristen omdat ze gewend zijn geraakt aan menselijke aanwezigheid.

Vergeet in alle geval niet dat het nog steeds wilde dieren zijn en dat ze kunnen bijten als ze schrikken of geprikkeld worden. Door het contact met grote aantallen toeristen is de integriteit van de verschillende groepen verstoord doordat ze te afhankelijk werden van de toeristen voor hun voedsel. Dit bracht de apen ertoe om tot in de stad te komen met als resultaat dat er woningen, kleding en voertuigen beschadigd werden.

Daarom bestaat er nu een wet die het voederen van de apen ten strengste verbiedt, er staat een boete op van 500 pond. Let op, het is Britse pond en geen euro.

Het Britse leger

De populatie van apen was onder de hoede van het Britse leger en nadien van het Gibraltar Regiment vanaf 1915 tot 1991. Zij controleerden zorgvuldig de populatie welke oorspronkelijk maar uit 1 groep bestond. Er werd zelfs een verantwoordelijk officier aangeduid voor de controle op het welzijn van de dieren. Tevens was er een bedrag opgenomen in de begroting voor de aankoop van hun voer zoals fruit, noten en groenten.

Elke nieuwgeboren kreeg een naam die gekozen werd uit een lijst met namen van gouverneurs en hoge officieren. Elke zieke of gewonde aap werd opgenomen in het ziekenhuis en kreeg dezelfde medische zorg als de soldaten. Na de terugtrekking van het Britse garnizoen nam de regering van Gibraltar de verantwoordelijk voor de apen op zich.

Huidige situatie

Momenteel ligt de verantwoordelijkheid voor de apen bij de Gibraltar Ornithological and Natural History Society (GONHS) en de diensten van een dierenarts worden geleverd door de Gibraltar Veterinary Clinic (GVC).

De apen ontvangen dagelijks een rantsoen vers water en groenten, fruit en zaden als supplement op hun natuurlijke voeding van bladeren, olijven, wortels, zaden en bloemen. De dieren worden regelmatig gevangen om hun gezondheidstoestand na te kijken . Bovendien worden hun grootte, gewicht en een paar andere zaken genoteerd.

Uiteindelijk krijgen de dieren een tatoeage en een microchip als identificatie. Verder worden alle apen gefotografeerd en de foto’s worden opgenomen in een catalogus.

Elk jaar is er een telling van de apen teneinde de gegevens van alle apen bij te werken. Deze gegevens zijn belangrijk voor het beheer van de hele populatie want zij worden ook gebruikt om zwangerschappen te plannen of juist af te breken.. Vrouwtjes van berberapen geraken namelijk gemakkelijk zwanger en zo kan de populatie snel te groot worden voor de te kleine leefruimte.

Legende

Een populaire legende zegt dat zolang er apen op de rots in Gibraltar aanwezig zijn, Gibraltar onder Brits bestuur zal vallen. In 1942 (tijdens Wereldoorlog II) nadat de populatie verkleinde tot een 7 tal exemplaren, gaf eerste minister Churchill het bevel om apen te gaan halen in Marokko en Algerije.

Bron: Leven in Spanje |Auteur: Roger Lauryssen | Foto’s: Stock

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken