skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Overzicht Van Feesten Gedurende De Wintermaanden In Spanje

Overzicht van feesten gedurende de wintermaanden in Spanje

MADRID – Naast de vele populaire feesten die gevierd worden tijdens de zomermaanden, zit men in de winter ook niet stil en wordt er vrolijk gefeest in Spanje. De meeste van deze feesten zijn lokaal of regionaal maar uiteraard zijn er ook enkele feesten die voor het hele land gelden. December is de maand van het Kerstfeest en Oud op nieuw maar daarbuiten wordt er in Spanje nog meer gefeest.

Gezien het feit dat ook gedurende de koude wintermaanden er nog veel bezoekers naar Spanje komen, zullen er ongetwijfeld veel zijn die dat ook doen voor de feesten. Ook de Spanjaarden verplaatsen zich gedurende de winter van de ene naar de andere stad of regio om te feesten, net zoals gedurende de warme zomermaanden. Daarom even een kort overzicht van enkele festiviteiten die gevierd worden in Spanje in de winter.

Alle hieronder gemelde data hebben betrekking op de wintermaanden 2016/2017).

6 december – Día de la Constitución

De Dag van de Grondwet is een feestdag op 6 december waarbij het goedkeuren van de Spaanse grondwet op 6 december 1978 herdacht wordt. Op die dag werd de huidige, post-Franquistische grondwet per referendum met een grote meerderheid aangenomen. Op deze feestdag worden er in het hele land verschillende ceremonies en activiteiten georganiseerd, die alle in het teken staan van deze grondwet. Het is voor de Spanjaarden tevens een vrije dag.

8 december – Día de la Inmaculada Concepción

De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Katholieke Kerk dat met een hoogfeest gevierd wordt op 8 december, negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september. In Spanje is het een nationale feestdag waarbij de Spanjaarden vrij hebben en over het algemeen naar een Kerk gaan (al gebeurt dat tegenwoordig steeds minder).

24 december – El Canto de la Sibila (Mallorca)

De zang van de Sibille of in het Catalaans (el Cant de la Sibil·la) is een liturgisch drama dat in het gregoriaans gezongen wordt. Dat wordt traditioneel uitgevoerd tijdens de Misa de Gallo (middernachtmis op Kerstavond) in de kerken van Mallorca waaronder de Abdij van Lluc en de kathedraal van Palma. Palma de Mallorca en Alguer zijn de twee enige plaatsen waar de zang nog wordt uitgevoerd sedert de late middeleeuwen. Op 16 november 2010 werd de zang opgenomen op de lijst van het immaterieel erfgoed van de Unesco.

24-25 december – Navidad

Ook de Spanjaarden vieren Kerstmis maar dan net iets anders dan in Nederland en België. De belangrijkste dag is eigenlijk 24 december, de avond waarbij het Nochebuena is. Deze avond heeft men het traditionele Kerstdiner met familie en/of vrienden. Op 25 december is het Kerstmis waarop de Spanjaarden gedurende de Kerstlunch weer uitgebreidt gaan eten en er genoten wordt van de vrije dag waarop de kinderen spelen met hun Kerstcadeaus. Verwar 25 december niet meer de eerste Kerstdag want eigenlijk heeft Spanje maar één kerstdag, er is geen tweede en de meeste mensen moeten op 26 december weer gewoon gaan werken (als dat op een werkdag valt natuurlijk zoals in 2016 wanneer dat een maandag is). Alleen in sommige deelstaten zoals Catalonië wordt er een verbasterde tweede kerstdag gevierd omdat dit samenvalt met San Esteban.  

31 december – Nochevieja

Oud op nieuw wordt natuurlijk in heel Spanje gevierd maar er is een plaats die door de Spanjaarden als het middelpunt (letterlijk en figuurlijk) van Spanje gezien wordt, de Puerta del Sol in hartje centrum Madrid. Duizenden mensen komen hier bijeen op de avond waarop een jaar een ander jaar wordt om samen de 12 geluks druiven te eten (op elke klokslag een druif). Het verkleden, drinken van Cava, druiven eten en naar de traditionele klok boven het gemeentehuis van Madrid kijken is traditie in Spanje en wordt tevens op alle televisiekanalen uitgezonden. Een uurtje later wordt dit nogmaals dunnetjes overgedaan tijdens de Nochevieja op de Canarische Eilanden (vanwege het tijdsverschil).

5 januari – Cabalgata de los Reyes Magos

In heel Spanje wordt er op 5 en 6 januari Driekoningen gevierd. Op 6 januari mogen alle kinderen hun cadeaus openen maar op 5 januari komen de Driekoningen aan in heel Spanje. Dat kan met de boot, auto, vliegtuig, helicopter etc. Traditiegetrouw gaat dit gepaard met een fantasierijke optocht door de stad/dorp waarbij vooral de grote steden veel aandacht besteden aan de stoet, de aankleding, dieren etc. Enkele van deze optochten worden live op de televisie uitgezonden. De meest bekende is de optocht in Alcoy of Alcoi in de provincie Alicante. Deze optocht bestaat al sinds 1885 en is daarmee de oudste van heel Spanje.

8 januari (2017) – La Vijanera (Cantabrië)

Op elke eerste zondag van een nieuw jaar, in 2017 dus op 8 januari, wordt in het Cantabrische dorp Solió het eerste carnavalsfeest van Spanje (en Europa) gevierd, het La Vijanera feest. Dit feest wordt gekenmerkt door de tientallen verklede personen die met de vreemdste maskers op door de straten van het dorp rennen.

3 februari – Fiesta de Moros y Cristianos

Gedurende de eerste week van februari (in 2017 is dat van 3 tot 7 februari) worden er in de plaats Bocairent in de provincie Valencia de Moros y Cristianos feesten gevierd. Het feest is in principe een eerbetoon aan de schutspatroon San Blas en het gaat om een van de oudste en bekendste feesten in haar soort. Vuurwerk, verklede mensen in kostuums, nagespeelde gevechten tussen de Moren en de Katholieken, processies en toneelspel vormen allemaal onderdeel van deze populaire feesten. In andere steden worden de Moros y Cristianos feesten ook wel gevierd in april, zoals in Alcoy (Alicante).

23 februari (2017) – Carnaval

Tussen 23 februari en 1 maart (2017) wordt in Spanje op meerdere plaatsen carnaval gevierd. Bekende plaatsen om naar het carnaval te gaan zijn onder andere de Canarische Eilanden Tenerife en Gran Canaria waar men overigens meer dan een maand carnaval viert (op tropische wijze), Sitges met veel drag queens, het kleurrijke carnaval in Águilas in Murcia en Cádiz met de humoristische zangkunsten van groepen verklede personen, de zogenaamde Chirigotas.

9-16 april (2017) – Semana Santa

In april zitten we natuurlijk al op het randje van de lente en daarna de zomer maar er is een feest, of eigenlijk een hele week van festiviteiten, die in Spanje traditioneel gevierd wordt: La Semana Santa. Het gaat hier om de Paasweek die bol staat van de kerkelijke tradities en gebruiken die in Spanje nog steeds merkbaar zijn. De Semana Santa kenmerkt zich door de emotionele processies waarbij beelden op zware karren gedragen worden terwijl het publiek huilt of de beelden toezingt. Een ander opvallend element zijn personages die de puntmutsen dragen, deze lijken veel op de Ku Klux Klan mutsen waardoor deze link onterecht wordt gelegd.

Zijn we nog een feest vergeten? Heb je meer informatie ergens over, schaam je dan niet om een berichtje als reactie achter te laten … altijd leuk om iets van de lezers te horen.

Bron: Redactie | Foto’s: Stock

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken