skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Komt Coca-Cola Van Oorsprong Uit Valencia?

Komt Coca-Cola van oorsprong uit Valencia?

Veel mensen zullen het niet weten maar het oorspronkelijke recept voor de wereldwijd meest verkochte frisdrank Coca Cola heeft haar oorsprong in de provincie Valencia, in Spanje dus. Drie jongeren uit het gehucht Aielo de Malferit verkochten waarschijnlijk in 1885 het recept aan de grondlegger van Coca Cola in de Verenigde Staten waarna het frisdrank imperium werd geboren.

Het mysterie van de oorsprong van Coca Cola lijkt op te zijn gelost. Volgens velen is de frisdrank afkomstig uit het Valenciaanse gehucht Aielo de Malferit. De geschiedenis schrijft dat de Amerikaanse apotheker John Pemberton in 1886 het drankje Coca Cola bedacht heeft als variant op het destijds populaire alcoholische Vin Mariani. In eerste instantie noemde hij het drankje Pemberton’s French Wine Coca. Nadat hij echter de wijn verving voor suikersiroop werd het drankje Coca Cola genoemd.

Valencia

Wat echter nergens in de geschiedenis van Coca Cola vermeld wordt is het feit dat hij het eigenlijke recept voor de Coca Cola drank zoals we hem tegenwoordig kennen, een jaar voor oprichting van Coca Cola gekocht (of gekopieerd) heeft van drie jonge Spaanse mannen, te weten Bautista Aparici, Ricardo Sanz en Enrique Ortiz. Dat is althans het Spaanse verhaal en iets waar de inwoners van het dorp Aielo de Malferit heilig in geloven.

Nuez de Coca Cola

Deze drie mannen ontwikkelden namelijk in de provincie Valencia een populaire drank genaamd Anís Celestial, een farmaceutisch drankje wat tot op de dag van vandaag nog gemaakt wordt. Deze drank, met dezelfde smaak, kleur en dezelfde basis als ingrediënten, te weten “nuez de kola” kolanoten en cocabladeren van de uit Peru afkomstige coca plant, kreeg later de naam Nuez de Coca Cola.

Amerika

Met dit drankje wisten de drie ondernemers meer dan 12 nationale en internationale onderscheidingen te winnen alvorens ze naar het Amerikaanse Philadelphia trokken in 1885 om hun drankje tijdens een beurs te presenteren. Dat was het jaar voordat Coca Cola geboren werd in 1886. Tijdens die reis hebben de mannen schijnbaar contact gemaakt met John Pemberton, de vermeende uitvinder van Coca Cola, waarbij deze volgens diverse bewijsstukken het recept van de Spaanse zakenmannen zou hebben gekocht of wellicht heeft gekopieerd, dat is niet helemaal duidelijk aangezien er in die tijd niet zoveel aan boekhouding gedaan werd.

Coca Cola in Spanje

Terwijl Coca Cola steeds populairder werd in de Verenigde Staten begon men in 1953 met een internationale uitbreiding waarbij men ook naar Spanje kwam met de Amerikaanse versie van de drank. Daar stuiten ze echter op het al bestaande “Nuez de Coca Cola” drankje wat nog steeds werd geproduceerd in de Valenciaanse fabriek. De eigenaren van Coca Cola kwamen uiteindelijk naar het dorp in Valencia om het patent te kopen aangezien men volgens de Spaanse wetten niet een soortgelijke drank en bijna dezelfde naam op de markt mag brengen in het land. Sindsdien is Coca Cola aanwezig als frisdrank in Spanje en werd de Nuez de Coca Cola een alcoholische drank.

In het vermeende geboortedorp van Coca Cola is men ervan overtuigd dat het recept afkomstig is uit hun Aielo de Malferit, iets waar ze altijd trots op zullen zijn. Mocht je ooit interesse hebben om het dorp te bezoeken, het ligt op slechts 74 kilometer van de stad Valencia verwijderd. Er staat nog steeds een fabriek waar men drankjes produceert en waar men zonder twijfel graag over de geschiedenis van hun Coca Cola willen vertellen.

Bron: SpanjeVandaag | Auteur: Remco Stoffer | Foto’s: Stock

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken