skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Licor 43: De Passievolle Smaak Van Spanje In Een Fles

Licor 43: de passievolle smaak van Spanje in een fles

Wie kent het niet, het Spaanse Licor 43 ook wel bekend als “43” of “Cuarenta Y Tres”. De 43 likeur is een zoete Spaanse alcoholische drank met een duidelijke vanillesmaak en is buiten Spanje in veel landen, waaronder ook Nederland en belgië, erg bekend om te drinken in mixdranken of in de koffie. Op de website van Licor 43 is zelfs een recept te vinden om pannenkoeken met de likeur te maken. Gezien het feit dat de drank naar meer dan 60 landen wordt geëxporteerd kan wel gezegd worden dat Licor 43 de bekendste Spaanse likeur is.

Cuarenta Y Tres is in Spanje erg bekend, niet alleen als likeurtje maar ook in de Carajillo, een koffie met alcohol erin. De 43 wordt gemaakt in een fabriek in de Zuid Spaanse plaats Cartagena, in de regio Murcia. Daar staat sinds het jaar 1946 in het industriegebied Los Camachos de fabriek van Diego Zamora S.A. die de bekende drank maakt. Diego Zamora, zijn broer Angel en zijn zus Josefina staken, met steun van Josefina’s echtgenoot Emilio Restoy, zelf de handen uit de mouwen en gingen met een tomeloos enthousiasme de likeur zelf bottelen. Een bescheiden begin vol passie dat uiteindelijk zou uitgroeien tot de Diego Zamora Groep.

Eind 2012 verhuisde een deel van de fabriek echter naar een groot perceel langs de snelweg die van Cartagena naar de La Manga del Mar Menor loopt. Het eerste decennium van de 21e eeuw stond in het teken van een onstuitbare internationale groei. 43 exporteert inmiddels naar meer dan zestig landen, waaronder Australië, Duitsland, Mexico, Verenigde Staten, Nederland en België en daarmee is Licor 43 internationaal de best verkopende Spaanse likeur aller tijden.

Naam

Licor 43 heeft haar naam te danken aan de 43 ingrediënten die de likeur rijk is. Onder deze ingrediënten, die overigens allemaal natuurlijk zijn, bevinden zich onder andere sap van citrus- en andere vruchten, en extracten van aromatische planten. De likeur kan puur worden gedronken (al dan niet met ijs) en in of bij de koffie/thee (bijvoorbeeld in een barraquito of carajillo). Daarnaast zijn vele longdrinks bekend, bijvoorbeeld met vruchtensappen zoals jus d’orange, cola of met melk. Licor 43 heeft een alcoholpercentage van 31% en is verkrijgbaar in flessen van 350 ml, 700 ml en 1 liter alsook een miniatuurflesje van 50 milliliter.

Romeinen

Licor 43 zou afstammen van een drank die al bij het begin der jaartelling in de buurt van Cartagena werd gemaakt, genaamd Liquor Mirabilis. De Romeinse bezetter wilde Liquor Mirabilis aanvankelijk verbieden, maar het bleek een zo diepgewortelde traditie onder de plaatselijke bevolking dat het uiteindelijk naar alle uithoeken van het Romeinse Rijk werd geëxporteerd.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. Een rondleiding in de nieuwe fabriek is een aanrader en in diverse talen mogelijk. U krijgt voor een klein prijsje diverse drankjes, een perfecte uitleg, bezoek aan het museum en een rondleiding door de productie met voortreffelijke uitleg. Op de website kunt u vinden hoe het werkt.

    1. Dat willen we wel,is doen die rondleiding Orihueoa costa is niet veraf,hoe kan ik dat doen?en moet je met een aantal personen zijn dan?

  2. Het is allemaal zo lekker wij proberen zoveel mogelijk spaans te eten dus deze recepten en infomatie zijn van harte welkom

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken