skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Leer De Spaanse Snelweg AP-7 Of Autopista Del Mediterráneo Kennen

Leer de Spaanse snelweg AP-7 of Autopista del Mediterráneo kennen

Ongetwijfeld heb je er wel eens op gereden tijdens je bezoek aan Spanje en al helemaal als je langs de Middellandse Zee woont: de AP-7 snelweg of in het Spaans ook wel de Autopista del Mediterráneo genoemd. Het gaat hier om de 1.173 kilometer lange snelweg die langs de oostkant op het vasteland van Spanje loopt, op slechts enkele kilometers van de Middellandse Zeekust. De AP-7 begint op de Frans/Spaanse grens bij La Jonquera in Catalonië en eindigt helemaal in het zuiden in de kustplaats Algeciras in Andalusië.

Wist je dat een groot deel van de AP-7 route de oude Romeinse Via Augusta volgt? Dat zul je nu bijna niet meer merken maar het is nog steeds een van de drukste, langste en meest internationale snelweg van Spanje. Het merendeel van de 1.173 kilometer lange snelweg kan ook omschreven worden als tolweg want men dient voor het gebruik te betalen. Voor diegene die geen tol willen betalen volgt de gratis te berijden Europese E-15 weg over de gehele lengte langs de AP-7 tolweg. In Spanje heeft deze E-15 ook wel de benaming A-7 gekregen en op sommige stukken N-340.

Oorspronkelijk had deze snelweg de benaming A-17 als verlenging van de Franse Autoroute A-9 omdat het eerste deel van Barcelona naar La Junquera onderdeel was van deze snelweg. Toen echter het deel van Montmelo naar El Papiol aangelegd werd besloot men het deel Barcelona-Granollers te scheiden waarna de AP-7 bestond en de oude A-17 die nu C-33 heet. Officieel kreeg deze snelweg in 1986 de A-7 benaming maar nadat in het jaar 2003 alle snelweg benamingen veranderd werden werd de A-7 de AP-7. De AP-7 is de tolweg en de A-7 is de gratis weg.

De AP-7 kan onderverdeeld worden in 33 snelweg-delen die van La Jonquera in Catalonië via de Comunidad Valenciana en Murcia naar Andalusië gaan. Op enkele delen in de deelstaten Murcia en Andalusië volgt de AP-7 de A-7 route. Op sommige delen van de AP-7 snelweg kan men gebruik maken van een driebaansweg terwijl andere delen weer tweebaanswegen zijn.

Tol op de AP-7

Voor het merendeel van de AP-7 dient men tol te betalen waarbij de bedragen behoorlijk kunnen oplopen. Tol betalen kun je met een creditcard doen, met contant geld of met een Via T kastje en het Bip&Go systeem. Bij praktisch alle eerste tolpoorten krijgt met een ticket welke betaald dient te worden wanneer men de snelweg verlaat of wanneer men aan het einde van een deel tolweg is gekomen. Dat geldt dan niet voor het betalen met een Via T of Bip&Go kastje waarbij je door kunt rijden bij de speciale tolpoorten (wel zo makkelijk).

Er zijn vijf bedrijven die op de AP-7 tol heffen. Dat is Albertis voor de snelweg van de Franse grens tot aan de provincie Alicante. Dat is Ciralsa voor de snelweg rondom Alicante. Ansur is het bedrijf wat tol heft op de weg Crevillente-Cartagena en Aucosta voor de weg tussen Cartagena en Vera. Het laatste stuk weg is de verantwoordelijkheid van Ausol voor de snelweg van Fuengirola naar Guadiaro (bron WikiPedia.es).

Bedragen

De bedragen die men dient te betalen verschillen elk jaar maar op de website van de ANWB zijn ze recent aangepast. Daarnaast dient men te kijken naar de verschillende klassen voertuigen. Gemiddeld zijn de prijzen voor de klasse 1 (de meest gebruikte) als volgt *.

 • La Jonquera (Franse grens) – Parets = 14,35 euro
 • Barcelona – Vendrell = 10.70 euro
 • Vendrell – Salou = 8,15 euro
 • Salou – Valencia = 23,30 euro
 • Valencia – Benidorm = 13,00 euro
 • Valencia – Alicante = 17,05 euro
 • Alicante – Cartagena = 3,65 euro
 • Regio Alicante – Ap-7 = 4,50 euro
 • Cartagena – Vera = 14,05 euro
 • Málaga vliegveld – Algeciras = 10,55 euro
 • Málaga – Marbella = 4,55 euro
 • Málaga – Calahonda = 2,85 euro
 • Marbella – Estepona = 1,80 euro
 • Estepona ‘ Guadiaro = 3,25 euro

* 2017 prijzen onder voorbehoud, kunnen veranderen naar gelang de tijden etc. en gelden altijd voor het hele stuk te berijden weg. Als men de snelweg verlaat betaald men minder.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. De AP -7 is de beste keuze om je te verplaatsen, de tol is verwaarloosbaar als men weet dat de N-340 een dodeweg is en een zeer slechte reputatie heeft en dat die meestal overvol zit met camioneros die liever niets betalen en het gevaarlijk maken.en dit niet alleen er zijn dan al die dorpen die men langs of door moet en dat geeft ook nogal wat vertraging.Dus Viva la autopista!!

 2. Wij zijn 14 jaar 2002>2015 s’Winters met de camper maar het Zuiden gereden . Never nooit via de AP7 . Rustig aan en genieten van “Dorpje naar Dorpje” heerlijk via de N9 – N340-somsA7- N332 -N340 ! Heerlijk “kachelen” !

 3. Wij zijn ook verschillende jaren naar het zuiden gereden met camper.
  2x langs N9 N340 N332 N340 tot ik ben gaan uitrekenen hoeveel km
  je meer rijd dan langs AP7, zeker 100km omdat je in zigzag rijdt
  over de AP7 naar alle dorpjes .

 4. Wij zijn ook verschillende jaren naar het zuiden gereden met camper.
  2x langs N9 N340 N332 N340 tot ik ben gaan uitrekenen hoeveel km
  je meer rijd dan langs AP7, zeker 100km omdat je in zigzag rijdt
  over de AP7 naar alle dorpjes .

 5. Er staat €23.30 van Salou naar Valencia . Je reinste lariekoek! In de eerste plaats betaal je maar tot net voor Sagunto, de rest en ook helemaal om Valencia is gratis. Ten tweede kan je parallel gratis rijden van vlak ten noorden van de luchthaven Castellón ( nou ja, luchthaven , eigenlijk een spookvliegveld) tot de aansluiting ten zuiden van de tolpoort bij Sagunto.

  1. Ik heb het even precies opgezocht. Je kunt van Torreblanca tot Algemesi tolvrij over ongeveer 160 km rijden. Op een enkel rotonde na geheel 4 of meerbaans.
   Dus laat niet het geld uit je zak kloppen!

 6. De tol in de.provincie murcia tussen Daheso de campomar en La Zenia bedraagt nu het toeristenseisoen is begonnen weer 3.85 euro was 2.15 euro het volgende stuk dat in de provincie valencia ligt is ook verhoogd van 2.15 euro naar 3.85 euro

 7. Waarom over de AP-7?
  Wanneer je tot Alicante rijdt, kun je geld besparen wanneer je via Hendaye rijdt.
  Je betaald dan een klein beetje tol in Basken land en op de AP-68 van Pamplona tot Zaragoza.
  Daarna de A23 – tot Valencia en vandaar tot Alicante is geheel tolvrij.
  Persoonlijk vind ik deze route in Spanje ook nog eens een stuk afwisselender in vergelijking met de AP-7.
  Tanken is er ook goedkoper al moet je wel even (Meestal een via servicio) van de snelweg af, maar daar kun je overigens ook voor een lagere prijs een fatsoenlijke maaltijd krijgen.

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken