skip to Main Content
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats
Korte Geschiedenis Van De Ontwikkeling Van Het Toerisme In Benidorm

Korte geschiedenis van de ontwikkeling van het toerisme in Benidorm

Iedereen heeft wel eens gehoord van de stad Benidorm die vaak omschreven wordt als het Manhattan van Spanje, een naam die de kustgemeente te danken heeft aan de tientallen zogenaamde wolkenkrabbers. Benidorm is een zeer geliefde badplaats bij de Spanjaarden zelf maar ook bij de internationale reizigers waaronder ook de Britten, Nederlanders en Belgen aanwezig zijn.

De eerste toeristische referenties naar Benidorm verschenen in een boek van Christian August Fischer dat in 1803 gepubliceerd werd en gebaseerd was op zijn verblijf in Valencia in 1798. In het boek wordt de kunst van de almadraba (tonijnvisserij) omschreven en wordt Benidorm aangeprezen als ideale bestemming voor liefhebbers van het vissen op tonijn of sardines.

In het jaar 1865 werd het Hostal la Mayora opgericht en dankzij een verbetering van de infrastructuur van de wegen kon een begin worden gemaakt met een nieuwe economische activiteit: het toerisme. In de tweede helft van de 19de eeuw werd het Kuuroord Virgen del Sufragio voor het publiek geopend, met als doel reizigers te herbergen uit Alcoy, Madrid en andere plaatsen in Spanje die naar Benidorm kwamen om in zee te baden. Deze toeristen werden tijdens de eerst transfers met het “tren botijo” ofwel boemeltreintje van Alicante naar Benidorm vervoerd.

De aanleg van de nieuwe weg Silla-Alicante en het feit dat Alicante per spoor vanuit Madrid te bereiken was, is gunstig geweest voor de toeristische activiteit in Benidorm. In 1914 werd de smalspoorlijn – de bekende Trenet de la Marina – in gebruik genomen, deze verbindt Alicante met Altea en op de route ook Benidorm.

Het was echter in de jaren vijftig van de vorige eeuw dat het toerisme serieuzer werd. Een van de belangrijkste bedrijven wat betreft de visvangst stopte ermee in 1952 waardoor veel families zonder werk kwamen te zitten. Daarnaast keurde de gemeente in 1956 een bestemmingsplan goed wat bedoeld was om de stad uit te breiden en voor te bereiden op het toerisme door via een goed uitgedacht stratenplan ruime lanen te creëren die op natuurlijke wijze de stranden volgen. Dit bestemmingsplan had een horizontale aanpak met appartementen, chalets en hotels.

Songfestival en Julio Iglesias

De drijvende kracht achter het Bestemmingsplan van 1956 was burgemeester Pedro Zaragoza i Orts, die door vele experts in toerisme beschouwd wordt als visionair, vanwege het project dat hij voor de stad ontwierp. Gedurende zijn 17-jarige ambtstermijn stelde hij een authentiek promotieplan in werking om het toeristische imago van Benidorm door middel van het emblematische Festival de la Canción (songfestival) in de rest van de wereld bekend te maken.

De internationaal succesvolste en bekendste Spaanse zanger, Julio Iglesias, won het festival in 1968 en was hét imago van de jaren 1969, 1973 en 1975. Verder werd het festival afgesloten door het Dúo Dinámico in 1962. Zij kwamen in 1981 terug en in 1977 ontvingen zij de zo gewenste “Sirenita de Benidorm” met het lied “Aléjate”.

Bikini

Pedro Zaragoza i Orts was de eerste burgemeester van Spanje die het gebruik van de bikini tolereerde. In dit geval werd dat geïntroduceerd door Franse meisjes die zich niet hielden aan de morele voorschriften van die tijd, maar tweedelige badpakken droegen, genaamd bikini, als eerbetoon aan de nucleaire oefeningen die Franse regering toentertijd uitvoerde in de Stille Oceaan.

Ondanks de sociaal-culturele terughoudendheid voor wat betreft deze kledij, verbreidde het gebruik ervan zich langzamerhand onder de vrouwelijke badgasten, die eraan bijdroegen dat de gewoontes minder strikt gehanteerd werden. Er ontstond een trouwe clientèle die in plaats van in een hotel te overnachten, eigenaars werden van appartementen of chalets.

Verticale bouw

In de tweede helft van de jaren zestig begonnen in Benidorm de eerste Britse touroperators te werken, die groepen toeristen naar de stad brachten via de luchthaven van Manises in Valencia. Door gunstige prijzen te hanteren en profijt te trekken uit het goede klimaat het hele jaar door, werd daarmee de eerste poging ondernomen om de toeristische activiteit te onttrekken aan seizoensgebondenheid en werd ook de naam “Costa Blanca” bedacht om de regio beter te kunnen promoten.

In maart 1970 begonnen de touroperators te werken met chartervluchten via de recentelijk in gebruik genomen luchthaven van El Altet nabij Alicante. Vanwege de grote vraag naar hotelkamers werden er tussen 1971 en 1973 in een rap tempo veel hotels gebouwd. Tijdens die jaren bereikte Benidorm de top van de verticale ontwikkeling en de meeste wolkenkrabbers die in recordtempo oprezen waren gigantische hotels, die ook wel “hotelfabrieken” worden genoemd. Tegenwoordig is de bezetting van hotels in Benidorm nog steeds uitstekend, zowel in de zomer als in de winter, dankzij het toerisme van senioren.

Bron & foto’s: visitbenidorm.es

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Leuk artikel over een mooi onderwerp…. Meer, heel veel meer dan zomaar een verhaaltje en een artikel…. Het is onderdeel van het toeristensucces in Spanje…
    Wat we missen is de rol van Franco in het geheel. Ja, de dictator die (geloof me echt!!) ook wel wat goede dingen voor Spanje heeft gedaan!! In het boek van Giles Tremlett (ISBN 978-90-450-1338-1) kom je bij hoofdstuk 4 “Hoe de bikini Spanje redde..”, pagina 135 en verder. Daarin staat o.a. beschreven dat Franco de mogelijkheden van het toerisme wel degelijk zag maar er was tegenwerking van met name de kerk tegen het strandtoerisme. Een afgevaardigde uit de plaats (Pedro Zaragoza Orts) ging op zijn scooter (!) van de kustplaats naar Madrid om er bij “El Caudillo” zijn beklag te doen over het feit dat er weerstand was. “Ga terug naar Benidorm” zei Franco, “alles zal goed komen”. Iets later verscheen de vrouw van Franco (Carmen Polo) samen met de minister van BiZa en diens vrouw. Ze gingen in bikini op het strand liggen en waren nadrukkelijk aanwezig…. De aartsbisschop die namens de kerk oppositie voerde pikte de signalen op en begreep het. De weg was vrij voor Bendidorm en de rest van Spanje, om het toerisme te gaan ontwikkelen!! Een ZEER interessant boek met enorm veel achtergrondinformatie over hetgeen Spanje Spanje maakt/heeft gemaakt! Een aanrader!! Gr. Gerrit.

Geef een reactie

Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen dus als je een reactie hebt op dit artikel dan kun je dat hier plaatsen.

Bedankt voor het plaatsen van je reactie!

Back To Top
×Close search
Zoeken