Ga naar hoofdinhoud
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

El Camino de Santiago naar Santiago de Compostela

123rf

Iedereen heeft vast wel eens gehoord van de Camino de Santiago. Deze route bestaat uit verschillende pelgrimswegen die vanuit heel Europa en Noord-Afrika jaarlijks door een groot aantal bedevaartgangers worden bewandeld of op de fiets worden bedwongen. Je herkent het traject aan de speciale tegels en de blauw met geel gekleurde paaltjes waarop een Sint-Jakobsschelp is afgebeeld.

Uiteindelijk komen al deze paden samen in de regio Galicië in het noordwesten van Spanje. Daar bevindt zich in de kathedraal van de stad Santiago de Compostella het graf van Jakobus, een apostel die in het jaar 44 na Chr. de marteldood is gestorven.

De legende vertelt dat hij naar Spanje vertrok om daar het evangelie te verspreiden onder de ongelovige bewoners. Al snel bleek dit geen succes, en keerde hij terug naar Jeruzalem, waar hij later op bevel van koning Herodes in koelen bloede werd onthoofd. Zijn volgelingen stalen zijn lichaam en vluchtten naar de kust. Na dagenlang in een piepkleine boot op zee te hebben rondgedobberd, voerde de wind hen naar Padrón in de provincie A Coruña. Daar begroeven ze hun vriend op een heuvel in de buurt van Compostela.

Achthonderd jaar lang lag Jakobus daar, zonder dat er ook maar een haan naar kraaide. Tot op een nacht een monnik een wonderbaarlijke sterrenhemel boven de kleine berg zag verschijnen. Na onderzoek ontdekte hij het graf met de resten van apostel Jakobus. Het nieuws van de vondst ging als een lopend vuurtje rond. Er was veel belangstelling om de plek te bezoeken, en daarom besloot men op de vindplaats een kleine kapel te bouwen. Deze bleek echter veel te klein voor de enorme stroom van pelgrims die de crypte wilden bezichtigen, dus werd hij later omgetoverd tot de kathedraal die we tegenwoordig kennen.

Om de apostel te eren benoemde men hem tot beschermheilige van de stad en de regio Galicië. Zijn naamdag op 25 juli wordt daarom ook uitbundig gevierd. Wanneer deze dag eens in de zoveel jaar dan ook nog eens op zondag valt, is het een Heilig jaar. Wie er tijdens deze periode in slaagt een bepaald deel van de route te voet, op de fiets of te paard af te leggen wordt na z’n bezoek aan de kathedraal zogezegd beloond met de vergeving van alle, ooit begane zonden. Er wordt verwacht dat er in 2021 een record aantal pelgrims de weg naar de kathedraal zullen weten te vinden.

Gedurende de Middeleeuwen was de route erg in trek bij hooggeplaatste personen en heiligen. Vanuit verschillende landen maakten zij de reis naar Santiago. Om er voor te zorgen dat iedereen een gevoel van bescherming had werden er langs de route overnachtingsadressen en kleine ziekenhuizen gebouwd. De Reformatie in de 16de-eeuwse gooide echter roet in het eten, en droeg eraan bij dat de kathedraal bijna niet meer werd bezocht. In de twintigste eeuw werd de Camino echter opnieuw ontdekt. Sindsdien is de stad een druk bedevaartsoord. De Camino de Santiago werd in 1993 bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Vlakbij Santiago liggen de Bed and Breakfast en de vakantieappartementen van Casa Grande de Cornide, een sfeervol adres van waaruit je de historische stad met de beroemde kathedraal kunt bezoeken.

Back To Top
Zoeken