Ga naar hoofdinhoud
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

Koning Felipe VI van Spanje

Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia (Madrid, 30 januari 1968) is sinds 19 juni 2014 als Felipe VI koning van Spanje. Felipe is het derde kind van koning Juan Carlos I en koningin Sophia. Doordat de Spaanse troonopvolging voorrang geeft aan mannelijke opvolgers boven vrouwelijke troonopvolgers, had Felipe in de lijn van troonopvolgers voorrang op zijn beide oudere zussen, de infantes Elena en Cristina.

Jeugd en studies

Prins Felipe volgde het basis- en voortgezet onderwijs op de Santa Maria de los Rosales-school te Madrid. Zijn vader Juan Carlos werd op 22 november 1975 tot koning van Spanje uitgeroepen na de dood van Francisco Franco. Na Franco’s dictatoriale regime maakte Spanje weer kennis met democratie. Op 1 november 1977 ontving Felipe de titel Prins van Asturië.

Van september 1985 tot juli 1988 volgde Felipe verschillende opleidingen in de landmacht, luchtmacht en de marine. In juli 1989 ontving hij in alle drie de krijgsmachtonderdelen hoge rangen.

Van oktober 1988 tot juni 1993 studeerde Felipe rechten aan de Autonome Universiteit van Madrid en volgde ook nog verschillende programma-onderdelen van de studie economie. In september 1993 schreef de prins zich in voor een Masters Degree aan de Universiteit van Georgetown (Washington D.C.) waar hij op 26 mei 1995 afstudeerde.

Opleiding als kroonprins

Na zijn militaire en wetenschappelijke opleidingen richtte Felipe zich meer op zijn taken als kroonprins van Spanje. Hij verdiepte zich in allerlei aspecten van de Spaanse maatschappij. Hij heeft regelmatig ontmoetingen met vertegenwoordigers uit de politiek, economie en wetenschap. Ook begeleidt hij vele buitenlandse handelsmissies als ambassadeur om de Spaanse economische en commerciële belangen te behartigen.

Zeilen

In 1992, tijdens de Olympische Spelen van Barcelona was Felipe lid van het Spaanse Olympische zeilteam en eindigde met zijn ploeg als zesde. Bij de openingsceremonie droeg Felipe de Spaanse vlag als captain van het Spaanse team het stadion binnen.

Verloving en huwelijk

Na een aantal mislukte relaties die breed werden uitgemeten in de internationale media, werd op 1 november 2003 de verloving aangekondigd tussen Felipe en de Spaanse televisiejournaliste Letizia Ortiz Rocasolano (15 september 1972). Het is voor het eerst in de geschiedenis van Spanje dat een Spaans burgermeisje prinses werd en uiteindelijk koningin.

Op 22 mei 2004 vond in de Almudena-kathedraal te Madrid het huwelijk plaats dat in vele landen rechtstreeks op de televisie werd uitgezonden. Het werd het grootste media-evenement sinds het huwelijk van de Engelse kroonprins Charles met Diana Spencer in 1981. Het huwelijk werd zowel figuurlijk – door de nasleep van de terroristische aanslagen maart 2004 – als letterlijk overschaduwd, doordat de regen die dag met bakken uit de hemel viel.

Op 31 oktober 2005 werd het eerste kind van Felipe en Letizia geboren, infante Leonor van Spanje. Dit zal waarschijnlijk tot een hervorming van de Spaanse grondwet leiden om de voorkeur van mannelijke afstammelingen boven vrouwelijke in de troonopvolging af te schaffen. Op 29 april 2007 werd het tweede kind, Sofía, geboren. Ze werd vernoemd naar haar grootmoeder, koningin Sofía.

Koningschap

Als opvolger van Juan Carlos I is Felipe niet helemaal onomstreden. De monarchie werd in Spanje door dictator Francisco Franco hersteld, zonder eigenlijke democratische legitimatie. Bovendien werd de keuze van de datum van de troonopvolging vooral in Xàtiva (Valencia), bijzonder pijnlijk ervaren: 17 juni was de dag dat Felipes voorganger Filips V van Spanje in 1707 aan zijn troepen de opdracht gaf de stad met de grond gelijk te maken en de bevolking naar La Mancha te deporteren.

Bron: Wikipedia

Back To Top
Zoeken