Ga naar hoofdinhoud
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

Legende la Virgen de la Asunciónde patroonheilige van Elche

Het beeld van de patroonheilige van Elche, la Virgen de la Asunciónde , is een levensgroot beeldhouwwerk welk Maria voorstelt staande met gevouwen handen in gebed. Men kleed het beeld naargelang de liturgische vieringen. Het hoofd van het beeld is bedekt met een sluier van zilver weefsel en op haar hoofd een grote zilveren kroon bekroond door de figuur van de Heilige Geest. Deze zilveren kroon werd gemaakt in 1940 door de religieuze goudsmeden David uit Valencia.

2014-Legende-Elche-01De legende verteld dat op 28 december 1370 (volgens sommige auteurs 1265) het beeld van de Virgen de la Asunciónde ronddreef in een houten kist op de zee voor het strand Tamarit van Santa Polo. De kist werd aan land gehaald door de soldaat Francesc Cantó, een soldaat die de kust bewaakte. Francesc, geschrokken van zijn vondst, sprong op zijn paard en rende in volle galop naar de stadsraad van Elche om zijn vondst te melden.

Hierop haastte de voltallige raad zich naar het strand en vond er de kist met het beeld samen met enkele handgeschreven documenten die het script bleken te zijn voor het feest van Mistery d’ Elche, een kerkspel dat de inwoners van Elche elk jaar in de zomer opvoeren. Hoewel op het deksel van de kist de inscriptie “Sóc per a Elx” (bestemd voor Elche) duidelijk aangaf wat de bestemming van het beeld van de Maagd was, claimde ook de toegestroomde inwoners van de naburige steden Alicante en Orihuela het beeld en wilde ook zij het beeld naar hun steden overbrengen.

asuncion-elcheOm zonder ruzie de kwestie van eigendom te beslissen werd de kist met het beeld op een ossenkar geplaatst. De dieren werden geblinddoekten en vrijgelaten op een kruispunt. De ossen reden met de wagen, zonder enige aarzeling, recht naar Elche en stopte enkel voor de deur van de kapel van San Sebastián, waar het beeld van Maria werd tentoongesteld. De inwoners van Elche wilde echter dat het beeld zou tronen op het hoofdaltaar van de nieuwe kerk, het beeld werd meerdere malen meegenomen naar de kerk maar telkens bleek het beeld de volgende ochtend op het vroegere altaar van de kleine kapel te staan. Vanaf die dagen is de Virgen de la Asunciónde de patroonheilige van de stad Elche.
Het oude beeld is in brand van de kerk tijdens de Burgeroorlog in 1936 verloren gegaan. In 1940 maakte de Valenciaanse beeldhouwer Jose Capuz een nieuw beeld dat gekroond werd op 29 december 1970.

In een van de straten van Elche zagen we deze muurschilderingen over de legende van Elche, KLIK HIER

[text-blocks id=”366″]
Back To Top
Zoeken