Ga naar hoofdinhoud
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

Costa Cálida, de vergeten kust van Spanje

Iedereen kent de Costa Brava, Costa Blanca en Costa del Sol waarschijnlijk wel maar wie heeft er wel eens gehoord van de Costa Cálida? Uiteraard de Nederlanders en Belgen die daar wel eens of vaker komen weten waar we het hier over hebben maar wellicht zijn er heel veel lezers die geen idee hebben dat deze kust bestaat. Letterlijk betekent de naam “Warme Kust” en dat klopt vanwege de ligging ook wel zo’n beetje.

De Costa Cálida is een van de Spaanse Costa’s gelegen in de regio Murcia. Deze costa ligt in het zuidoosten van het Iberisch Schiereiland (Spanje dus) aan de Middellandse Zee en gaat in het noorden over in de Costa Blanca (Comunitat Valenciana) en in het zuiden in de Costa de Almería (Andalusië). De belangrijkste plaats aan deze kustlijn is de havenstad Cartagena. De regionale hoofdstad is Murcia maar die ligt in het binnenland van de deelstaat.

Kust

De deelstaat Murcia kent een kustlijn van ongeveer 250 kilometer lang bestaande uit inhammen en smalle stranden met rotsen. Hier ligt tevens, een zoals het lijkt een geografisch ongeval, genaamd La Manga. Dit is een smalle landstrook, doorsneden door enkele kanalen en openingen, die de Mar Menor lagune afsluit van de Middellandse Zee. Deze lansdstrook is voor een groot deel helaas helemaal volgebouwd (zie foto). De noordelijkste kustplaatsen van de Costa Cálida zijn San Pedro de Pinatar en San Javier, waar ook het regionale vliegveld te vinden is. De zuidelijkste kustplaats is het meer bekendere (vanwege o.a. het carnaval) Águilas.

Stranden

Het grootste deel van de Costa Cálida ofwel Warme Kust is zeer ruig en daardoor nog niet zo overspoeld door het toerisme als bijvoorbeeld de nabijgelegen Costa Blanca. Het meest dichtbebouwde gebied bevindt zich rond de Mar Menor en rond de wat grotere stad Cartagena.

De kuststreek van Murcia biedt aan de ene kant onbeschermde stranden met wilde zee en aan de andere kant smalle inhammen met palmbomen en rustig water. Er zijn zandduinen, stranden, zoutwaterlagunes en wadden. De Murcia kuststreek heeft vele facetten voor de natuurliefhebber. Veel gebieden vallen onder natuurbeschermingsregeling waardoor er op veel plaatsen niet gebouwd is en ook niet mag worden.

Gemeenten

Aan de kust ligt tevens de provincie Cartagena, waaronder de volgende grotere plaatsen vallen: Cartagena (hoofdstad provincie), La Unión, Los Alcázares, San Pedro del Pinatar, San Javier, Torre Pacheco, Fuente Álamo en Mazarrón. Zuidelijker gelegen ligt de provincie Lorca met de plaatsen: Águilas en Puerto Lumbreras.

Vliegveld

De aanvlieghaven voor de de gehele Costa Cálida en de hele Murcia regio is het vliegveld San Javier, een van oorsprong militair vliegveld wat al jaren dienst doet voor de burgerluchtvaart. Men is bezig met de bouw van een nieuw vliegveld, of eigenlijk is dat al afgerond, maar door de bureaucratische rompslomp kan het Corvera vliegveld nog niet gebruikt worden. Naast het vliegveld van Murcia kunnen inwoners en bezoekers ook gebruik maken van het nabijgelegen vliegveld Alicante-Elche waar tevens meer vliegroutes en bestemmingen te vinden zijn.

Back To Top
Zoeken