Ga naar hoofdinhoud
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

De eilanden van Spanje nader bekeken

Gran Canaria, Mallorca, Ibiza, Tenerife, wie kent ze niet. De eilanden van Spanje die bekend zijn behoren tot de Canarische eilanden of de Balearen. Buiten deze twee grote eilandengroepen heeft Spanje nog meer kleinere eilandjes, meer dan 140 in totaal. De meeste van deze kleine eilandjes – of rotspunten – liggen voor kust van Baskenland, Cantabria, Asturias en Galicië maar ook voor de kust van Andalusië, Murcia, Comunidad Valenciana en Catalunya zijn kleine eilandjes te vinden. Bij deze dus een omschrijving van de belangrijkste eilanden die Spanje heeft.

Spanje zelf wordt vaak aangeduid als het Iberische schiereiland, slechts verbonden met de rest van Europa door de Pyreneeën die een perfecte natuurlijke grens vromen tussen Spanje en Frankrijk. Buiten het vaste land (la peninsula, zoals de eilandbewoners dat noemen), kent iedereen wel de twee grootste eilandgroepen Canarische eilanden en de Balearen.

Canarische eilanden

De Canarias bevinden zich voor de noordwestkust van het Afrikaanse vasteland, zo’n 1.000 km vanaf het zuidelijkste puntje op het Spaanse vasteland. De eilanden zijn van oorsprong ontstaan door vulkaanuitbarstingen, iets wat recent nog nieuws was vanwege het eiland El Hierro. De Canarische eilandengroep vormt onderdeel van de 17 autonome deelstaten van Spanje met als hoofdsteden Santa Cruz de Tenerife voorde provincie Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria voor de provincie La Palmas.

De Canarische Eilanden bestaan uit 7 grote eilanden, El Hierro of Ferro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote en Tenerife en 6 kleinere eilandjes, Graciosa, Alegranza, Montaña Clara, Isla de Lobos, Roque del Este en Roque del Oeste.

grancanaria1

Gran Canaria

Dit eiland is samen met Tenerife de toeristische trekpleister van de Canarische eilanden. De hoofdstad is La Palmas de Gran Canaria met daarnaast 21 andere gemeentes. De meest toeristische gebieden van het eiland bevinden zich in het zuiden waarbij Playa del Inglés, Maspalomas, Puerto Rico en Mogán de bekendste zijn. Aangezien de gemiddelde jaartemperatuur rond 22 graden ligt is het eiland ideaal om in de winter op vakantie te gaan, met name tijdens het bekende Carnaval in februari. Het hoogste punt van het eiland is de Pozo de la Nieves op 1.949 meter. De oppervlakte van Gran Canaria bedraagt 1.560 km2.

lanzarote1

Lanzarote

 Dit is het meest noordelijk gelegen Canarische eiland met een oppervlakte van 725 km2. Het tot de provincie Las Palmas behorende eiland zelf is slechts 62 km lange en 21 km breed met als hoofdstad Arrecife. Lanzarote is toeristisch gezien erg in trek vanwege het nationale park Timanfaya bestaande uit vulkaankraters, lavavelden en dergelijke. Daarnaast heeft de kunstenaar en architect César Manrique een stempel gedrukt op het eiland vanwege het gebruik van traditionele kleuren en bouw om zo het oorspronkelijke karakter van het eiland te behouden. Tot Lanzarote behoren ook de kleinere eilandjes La Graciosa, Alegranza en Montaña Clara.

fuerteventura1

Fuerteventura

Dit langwerpige eiland heeft een oppervlakte van 1.660 km2 en behoort, net zoals Lanzarote, tot de provincie Las Palmas. Het is op Tenerife na het grootste eiland van de Canarische Eilanden met als hoogste punt de Pico de la Zarza op 807 meter. Fuerteventura kent zes gemeentes met als hoofdstad Puerto del Rosario. De meest toeristische gebieden zijn Corralejo, Jandía, Costa Calma en Caleta de Fustes. Het eiland zelf is met name bekend vanwege de 150 lange en uitrekte stranden en het windsurf vanwege de altijd aanwezige wind.

tenerife1

Tenerife

Het grootste eiland van de Canarische Eilanden met ene oppervlakte van 2.057 km2 en als hoofdstad Santa Cruz de Tenerife.  Op Tenerife bevindt zich tevens het hoogste punt van heel Spanje, de El Teide op 3.718 meter hoogte. Net zoals de andere Canarische Eilanden is Tenerife ook van Vulkanische oorsprong en wordt het eiland gekenmerkt door hoge bergformaties met vele bananenplantages en bijna alleen maar zwarte lavastranden. In totaal heeft Tenerife 31 gemeentes waarbij de meest toeristische te vinden zijn in het zuiden van het eiland met Los Cristianos, Playa de Las Américas en Costa Adeje als hoogtepunten. Buiten het strandtoerisme staat Tenerife ook bekend bij wnadelaars en bij dolfijnen- en walvisspotters.

elhierro1

El Hierro

Dit eiland was nog niet zo lang geleden veel in het nieuws vanwege de vulkaanuitbarsting voor de kust van het eiland en een mogelijke uitbarsting op het eiland zelf, iets wat gelukkig niet gebeurd is. El Hierro hoort bij de provincie Tenerife en is 287 km2 groot met als hoofdstad Valverde. Net zoals La Gomera is El Hierro toeristisch gezien niet zo ontwikkeld als de grotere eilanden waardoor El Hierro nog iets authentieks heeft. Het eiland is slechts op een klein vliegveld te bereiken of met de boot vanaf Tenerife. Daarnaast zijn er bijna geen zandstranden op het eiland te vinden waardoor de toeristen slechts komen om van de rust en natuur te genieten.

lagomera1

La Gomera

Dit eiland behoort tevens tot de provincie Tenerife en is slechts 378 km2 groot en 24 km in doorsnee met als hoogste punt de Garajonay op 1.487 meter. Het Nationaal park Garajonay is volgens UNESCO een werelderfgoed en is met recht spectaculair te noemen. De hoofvlakte is hier dichtbebost en bijna permanent gesluierd in wolken of mist waardoor een weelderige en diverse begroeiing mogelijk is. Het eiland is een paradijs voor wandelaars die over de hellingen met kris-kras paden veel mooie uitzichten tegen zullen komen.

lapalma1

La Palma

Op dit eiland, tevens behorend tot de provincie Tenerife, ontbreekt elke vorm van massatoerisme, net zoals op de buureilanden La Gomera en El Hierro. Het eiland zelf is 729 km2 groot, 42 km lang en 24 km breed met als hoofdstad Santa Cruz de la Palma. Op La Palma heeft de laatste vulkaanuitbarsting van Spanje plaatsgevonden in 1971 op de Teneguía. La Palma staat bekend als La Isla Verde vanwege het feit dat praktisch het hele eiland bedekt is met groene vegetatie. Op La Palma zij enkele sterrenwachten te vinden zoals de telescoop William-Herschelltetelscoop die door Nederland wordt beheert. Volgens een Amerikaanse en een Britse wetenschapper kan de bergketen Cumbra Vieja wel eens voor veel problemen gaan zorgen in de toekomst. Zij menen dat bij een volgend uitbarsting een aardverschuiving zal ontstaan waardoor een deel van het eiland in zee zal schuiven met een megatsunami tot gevolg. Golven van wel 90 meter hoog zullen richting de Verenigde Staten gaan waar ze acht uur later alle steden aan de Amerikaanse oostkust zullen vernietigen.

Balearen

De Balearen bevinden zich in de Middellanse Zee, ten oosten van et Spaanse vasteland. Deze eilandengroep bestaat uit Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera en enkele kleinere eilandjes Cabrera en Dragonera. De hoofdstad van deze autonome deelstaat is Palma de Mallorca. Op de Balearen wordt zowel Spaans alsook Balearisch gesproken, een variëteit op het Catalaans.

mallorca1

Mallorca

Het grootste eiland van de Balearen is Mallorca met een oppervlakte van 3.640 km2 en hoofdstad Palma de Mallorca. Mallorca heeft 53 gemeentes waarbij vele kustplaatsen toeristisch zijn zoals Playa de Mallorca, Palma Nova, Santa Posa, El Arenal, Playa de Palma, Ca’n Pastilla en Aludía in het noorden. Andere hoogtepunten op het eiland zijn Cap Formentor, Valldemossa, Sóller en het natuurgebied Sierra de Tramuntana.

menorca1

Menorca

Het op een na grootste eiland van de Balearen is he tevens het meest oostelijke punt van Spanje. Het eiland is met zijn oppervlakte van 701 km2 anderhalf keer zo groot als Ibiza, maar ongeveer 5 keer kleiner dan Mallorca. Het eiland is ongeveer 47 km lang en heeft een breedte van 10 tot 19 km. Voor de 286 km lange kustlijn liggen 30 kleine eilandjes, waarvan de meeste erg klein zijn. De belangrijkste (grootste) eilandjes zijn Illa de les Bledes, Illa dels Porros, Illa d’en Colom en Illa de l’Aire. Met mooi weer kan men op de zuidkust het buureiland Mallorca zien liggen, dat ongeveer 75 km van Menorca ligt. Op het eiland staan beroemde megalithische steenmonumenten: navetes en talaiots. De belangrijkste steden op Menorca zijn Ciutadella de Menorca en Maó.

ibiza1

Ibiza

Ibiza is het derde eiland in grootte van de Balearen met een oppervlakte van 541 km2. Het eiland is 41 km lang en 20 km breed. De kustlijn is in totaal 210 km lang en verspreid liggen meer dan vijftig stranden. Het eiland Ibiza heeft als hoofdplaats stad Ibiza maar om verwarring te voorkomen wordt vaak voor de hoofdstad de Catalaanse naam Eivissa gebruikt. Door de vele witte huizen wordt Ibiza ook wel ‘Isla Blanca’ genoemd. Vroeger was Ibiza het Mekka van de hippies; Zij zorgen voor de unieke gezellige internationale sfeer die er op Ibiza hangt. Naast de heerlijke stranden, staat Ibiza uiteraard ook bekend om het onvermoeibare uitgaansleven in met name Ibiza-Stad, Figueretas, Playa d’en Bossa en San Antonio. De plaatsen in het Noorden doen het wat rustiger aan. Belangrijke plaatsen op Ibiza zijn Cala Llonga, Es Cana Ibiza (hoofdstad), Ibiza-Es Vive, Ibiza-Figueretas, Ibiza-Playa d’en Bossa, Ibiza-Talamanca, Puerto de San Miguel, San Antonio Abad, Santa Eulalia del Riu.

formentera1

Formentera

Formentera is het kleinste bewoonde eiland van de Balearen. Het ligt circa 7 kilometer ten zuiden van Ibiza, is 19 kilometer lang, en heeft circa vierduizend inwoners. Het hoogste punt is de steile rotskust van La Mola (192 meter) waar in 1978 een gedenksteen werd opgericht voor Jules Verne die het eiland beschreef in één van zijn boeken. De hoofdplaats is Sant Francesc de Formentera. Het eiland is alleen per boot bereikbaar en is daardoor rustiger dan de andere Balearen. De overtocht duurt van 35 minuten (snelveer) tot een uur (autoveer). Op de meeste stranden is nudisme toegestaan.

Minder bekende kleine eilanden

Naast de eerder genoemde grotere eilanden heeft Spanje ook nog zo’n 53 andere eilandjes of rotspunten waarvan we enkele zullen omschrijven. De meeste bevinden zich voor de kust van Catalunya, Comunidad Valenciana, Murcia, Andalusië, Galicië, Asturias, Cantabria en Baskenland.

illesmedes1a

Illes Medes

Deze kleine eilandengroep bestaande uit zeven eilandjes bevindt zich op ongeveer een kilometer voor de badplaats L’Estartit (Girona) aan de Costa Brava. De totale oppervlakte in ongeveer 23 hectare en de eilanden hebben geen haven, vliegveld, strand of bewoners. Vroeger waren de Illes Medes een uitvalsbasis voor piraten maar sinds dat de eilanden in 1983 verklaard werden tot zeereservaat groeide ook de belangstelling van de duikers vanwege de flora en fauna rondom het eiland. Op het eiland staat een vuurtorene die tot 1930 bewoond werd door een persoon.

Tabarca

Voor de kust van Santa Pola (Alicante) aan de Costa Blanca bevindt zich dit kleine eilandje van 1.800 meter lang en 400 meter breed. Vroeger diende ook dit eiland als schuilplaats voor piraten maar tegenwoordig is het een geliefd wandelgebied. Het eiland is slechts op het hoogste punt 15 meter hoog en aangezien het vaak hard waait op het eiland is de flora ook aangepast aan de extreme omstandigheden. Er worden vanuit de populaire badplaatsen excursies aangeboden naar Tabarca en vanuit Alicante is er tevens een bootverbinding.

Isla de Benidorm

Voor de kust van de populaire badplaats Benidorm aan de Costa Blanca ligt het kleine eilandje (of eigenlijk meer rotspunt) Isla de Benidorm. Dit kleine eilandje staat bekend om de vele flora en fauna op en rondom het eiland en toeristen uit Benidorm kunnen dan ook met een boot naar het eiland om wandelingen te maken om de natuur te bewonderen (en mooie foto’s te maken van Benidorm).

La Isla Major

Voor de kust van San Javier in Murcia ligt het bijna 94 hectare grote Isla Major, het grootste eilandje in de Mar Menor. Het betreft hier een vulkanisch eiland met een kleine krater en vulkaan, de estratovolcán. Op het eiland bevindt zich tevens een uniek groot bos van Europese dwergpalmen. Op dit moment is de Isla Major een beschermd natuurgebied en kan het bezocht worden.

Isla de Alborán

Zo’n 92 km voor de kust van Almería ligt het eilandje Isla de Alborán, een klein vulkanisch eilandje van slechts 642 meter lang, 265 meter breed en 16 meter hoog. Vanwege de strategische ligging van het eilandje besloot de Spaanse marine in de jaren zestig een basis te openen op het eiland, deze is inmiddels gesloten en alleen de vuurtoren werkt nog.

islascies1

Islas Cíes

Voor de kust van Vigo in Galicië bevindt zich het Islas Cíes, bestaande uit drie eilandjes. Op het eiland Monteagudo ligt volgens velen het beste en mooiste strand van heel Spanje, en zelfs volgens sommigen van de wereld, het Playa de Rodas, een wit zandstrand omringd door palmbomen en een turquoise gekleurde zee. Het strand wordt ook wel het Galische Caribische strand genoemd en is een van Spanje’s best bewaarde geheimen. Het eiland bevindt zoch op 40 minuten met de boot van het vaste land en is vooral in de zomer een populaire bestemming voor de inwoners van de regio.

Er zijn nog veel meer eilandjes, rotspunten en andere rotsformaties die door Spanje als eiland gezien worden. Een volledige lijst is te vinden op deze pagina waarbij je door kunt klikken naar de beschrijvingen per eiland (in het Spaans).

Heeft iemand nog eiland tips wellicht? Zijn we een eiland vergeten te vermelden?

[text-blocks id=”210″]
Back To Top
Zoeken