Ga naar hoofdinhoud
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

Leer de onbekende Costa del Azahar kennen

Wie heeft er gehoord van de Costa del Azahar? Waarschijnlijk niet iedereen. Toch is dit een van de mooie kusten die Spanje rijk is langs de Middellandse Zee, gelegen tussen de Costa Dorada in het zuiden van de provincie Tarragona in de deelstaat Catalonië en de Costa Blanca in de provincie Alicante in de deelstaat Comunidad Valenciana waar de Costa del Azahar ook toebehoort. Misschien ken je de naam van de kust niet maar ongetwijfeld wel de namen van kustplaatsen als Peñíscola, Benicàssim, Gandia, Denia en Xabia. Zelfs de hoofdstad van de deelstaat Valencia ligt aan de Costa del Azahar.

De Costa del Azahar, wat Spaans is voor “Oranjebloesemkust”, is de naam van de kust van de provincies Castellón en Valencia in het oosten van Spanje. Ook behoort een deel van het noorden van de provincie Alicante erbij, de rest van de kustlijn van Alicante behoort tot de veel bekendere Costa Blanca. Bekende plaatsen aan de Costa del Azahar zijn het mooi gelegen Peñíscola, Benicàssim, de grote stad Castellón de la Plana, Sagunt, de regionale hoofdstad en bestuurscentrum Valencia, Cullera, Gandia, Dénia en Jávea. De zee aan de kust wordt ook wel “Golf van Valencia” genoemd. Officieel liggen de populaire kustplaatsen Dénia en Jávea (Xábia) aan de Costa del Azahar maar gezien het feit dat deze twee plaatsen in de provincie Alicante liggen worden ze ook vaak aan de lijst van kustplaatsen die zich aan de Costa Blanca bevinden toegevoegd.

Oorsprong

Volgens de overlevering kwamen de eerste sinaasappels met de karavanen van Alexander de Grote (356-323 v.Chr.) naar het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied. Voor de Moren speelde de sinaasappelboom een belangrijke rol: deze boom met de prachtige bloesem was, naast kleurige mozaïeken en klaterende fonteinen, een van de drie essentiële elementen voor de vormgeving van tuinen. Maar oranjebloesems hebben niet alleen een decoratieve functie, ze staan ook bekend om hun geneeskrachtige werking, die al door de Romeinse geleerde Plinius werd geroemd in zijn Naturalis Historia. Tegenwoordig zijn in de aromatherapie de rustgevende en opwekkende eigenschappen van oranjebloesem herontdekt.

Plaatsen

Aan de Costa del Azahar liggen bekende kustplaaten zoals Peñíscola, Benicàssim, Gandia, Denia en Jávea maar ook grotere steden zoals Castellón de la Plana en natuurlijk Valencia wat tevens de regionale hoofdstad is en waar het vliegveld van deze omgeving te vinden is. Ook in de binnenlanden weg van de kust is meer dan genoeg te ontdekken waarbij de plaats Morella een echte aanrader is. Morella is vanaf het aan de kust gelegen Peñíscola binnen een uur te bereiken waarna de bezoeker kan genieten van een prachtig op een hoge berg gelegen ommuurde stad waar je via de smalle straatjes terecht komt bij het kasteel. In de gemeente Cabanes ligt niet alleen een deel van de Vía Augusta, de Romeinse weg die Rome met Cádiz verbindt, maar ook de Romeinse Poort die een bezoekje waard is.

Stranden

De kust van dit deel van de Comunidad Valenciana heeft uitstekende langgerekte zandstranden afgewisseld met baaien en inhammen. Mocht het strand echter niet voldoende zijn en wil je jezelf nog eens extra laten verwennen, dan kun je terecht in Benicàssim. Deze kustplaats staat bekend om haar thermische baden, zoals El Palasiet. Of je kunt je stress en spanning achterlaten bij een van de weldadige kuuroorden in het binnenland.

Natuur

De Costa del Azahar kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan mooie landschappen. Zo zijn er rotsachtige bergen in het binnenland, vlakten en kustgebieden met prachtige zandstranden die elkaar afwisselen. Van noord naar zuid liggen verschillende bergketens met prachtige rivieren en watervallen die in de bergen ontspringen. Het gebied is een mix van agrarisch bewerkt land en ongerepte natuur. In de lente word je bedwelmd door de geur van de oranjebloesem. En in de bloeitijd verspreiden de sinaasappelbomen een aangenaam aroma.

Photo credit Peñíscola: lapidim via Foter.com / CC BY-NC

Photo credit Dénia: pdobeson via Foter.com / CC BY-NC-ND

Back To Top
Zoeken