De Spaanse Oliebollen: Churros (con o sin chocolate)
Het is bijna het einde van het jaar en dat betekent feest wat in Spanje vaak hand in hand gaat met eten, drinken en nog meer eten en drinken. Daar waar in Nederland oliebollen worden gegeten heeft Spanje een soort van variant hierop met de churros die met of zonder warme chocolade gegeten worden.
Ok, de churros worden in Spanje het hele jaar door gegeten en niet alleen met Oud en Nieuw maar toch ook rond die dagen zijn de vette meel stengels met of zonder chocolade erg gewild. Zo worden ze het hele jaar genuttigd tijdens het ontbijt, worden ze genuttigd als snack tussendoor of gegeten na het uitgaan. Maar wat zijn nu eigenlijk die churros of de andere variant porras en hoe kun je ze zelf maken.
Churros worden bereid met niet meer dan bloem, olie, suiker en zout, maar zijn voor de Spanjaarden een echte lekkernij. Ze ontbijten ermee, snacken ze weg tijdens een dagje uit en verorberen ze na een nachtelijke escapade. Het liefst met anderen, want churros – of de grotere variant porras – eten is een sociaal gebeuren. Bestel er net als de Spanjaarden een kop dikke chocolade bij, zodat je ze lekker kunt dopen.
Geschiedenis
De geschiedenis van de typische churros is gehuld in mysterie: niemand weet waar ze precies vandaan komen. Zelfs de Provinciale Vereniging van Makers van Churros in Madrid biedt geen eenduidige verklaring. Volgens sommigen werden ze voor het eerst gegeten in Catalonië aan het begin van de negentiende eeuw, anderen menen dat de Moren ze al hadden geïntroduceerd op het Iberisch Schiereiland. Dan bestaat er ook nog een theorie dat het de Spaanse priesters waren die ze voor het eerst bereidden en die van de rondreizende zigeuners, die het gerecht op kermissen aanboden.
Populair
Wat ook de origine van het gerecht mag zijn, zeker is dat het buitengewoon populair werd, waarschijnlijk vooral vanwege de lage kosten. Tegenwoordig staan ze in het hele land op het menu, het liefst vers gehaald bij de churreria.
De ambachtelijke maker weet precies wanneer het deeg op zijn best is, want dat is het geheim. Eerst bloem, dan zout en dan kokend water. Als het deeg gelijkmatig is mag het de churrera in, die ongeveer hetzelfde werk doet als een slagroomspuit. Vanuit de churrera wordt het deeg zo in de hete olie gespoten, tot de churros een goudkleurig laagje hebben. Echte churros hebben verder niets nodig, maar menig liefhebber overstrooit ze met suiker. En wil je echt echt op zijn Spaans doen: bestel er dan een kop chocolade (om ze in te dopen!) en café con leche bij.
Hoewel zelf maken niet gebruikelijk is, komt het steeds vaker voor. Ook proberen? Klik dan hier voor een recept, te lezen op smulweb.nl. Als je geen zin hebt om ze zelf te maken kun je ze altijd vers halen bij de dichtstbijzijnde Churrería of in de lokale supermarkt waar ze zelfs diepgevroren te vinden zijn en zo klaargemaakt kunnen worden in de hete olie of zelfs de broodrooster