Ga naar hoofdinhoud
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

De vele varianten van koffie in Spanje

Café, Café con leche corto de café y largo de leche, descafeinada de sobre en nog vele andere variaties. Koffie in Spanje is iets wat of thuis of in de vele bars en terrassen gedronken wordt, als ontbijt of na een maaltijd of gewoon tussendoor. Er zijn koffievariaties met of zonder alcohol erin en ook de verschillende regio’s in Spanje hebben weer andere uitdrukkingen en variaties. Hieronder proberen we een overzicht te plaatsen maar als jullie als lezers en wellicht ook koffiedrinkers meer tips hebben dan kunnen jullie deze hieronder als opmerking plaatsen.

Korte geschiedenis

Koffie en het drinken daarvan bestaat al heel lang maar pas rond het jaar 1600 kwam de eerste koffie via Venetië naar Europa. Koffie werd voor die tijd ook al gedronken maar meer als een medicijn dan als drank. Het was ook in Venetië waar in 1645 het eerste café geopend werd maar het duurde niet lang voordat andere steden ook cafés kregen zoals Londen in 1652, Marseille in 1659, Amsterdam in 1663, Parijs in 1675 en Wenen in 1683.

Koffie kwam naar Spanje via de Koninklijke familie en adel en het duurde langer dan in andere Europese landen voordat de koffie door het normale volk werd gedronken. Het eerste café van Spanje werd geopend in Madrid in 1764 in de Calle Atocha met de naam La Fonda de San Sebastián. In Barcelona opende de eerste cafés in 1781, te weten Café de F. Martinelli, Café Francés en enkele die nu nog open zijn La Opera, la 7 Puertas en Quatre Gats. Het succes van de koffie en de cafés in Madrid en Barcelona zorgde er al snel voor dat ook in andere steden cafés werden geopend.

Variaties

Er zijn vele variaties koffie in Spanje en als je in een bar of op een terras in Spanje eens om je heen luistert dan hoor je dat vanzelf. Op de meest gebruikelijke types koffie zijn ook weer diverse soorten te bedenken en de lijst wordt dan steeds langer. De meest gangbare variaties zijn:

Café solo – een sterk kopje koffie wat het meest gedronken wordt na een maaltijd maar ook soms bij het ontbijt. In andere landen is de Café solo bekend als espresso, met name in Italië.

Cortado – een sterk kopje koffie met een scheutje warme melk, vaak geserveerd in een glas maar ook mogelijk in een kopje. Voor veel buitenlanders is een Cortado het meest geschikte kopje koffie aangezien deze veel op de koffie in eigen land lijkt.

Americano – een Americano is te vergelijken met een café solo maar dan minder sterk, ook wel een grote kop zwarte koffie genoemd. Een Americano wordt meestal geschonken in een grotere kop.

Café con leche – wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, een grote kop koffie met warme melk. Deze koffie wordt het meeste gedronken in de ochtend bij het ontbijt en is te vergelijken met de Nederlandse koffie verkeerd. Het is in Spanje gebruikelijk om na 11 uur geen café con leche meer te drinken. Na dat tijdstip is het gewoonlijk om een sterkere variant te drinken.

Carajillo – dit is een klein sterk kopje koffie (café solo of cortado) met een scheut whisky, cognac, baileys of andere likeur naar keuze. Deze koffiesoort wordt veel gedronken bij de Spaanse mannen.

Café con hielo – zeer populair in de warme zomermaanden, een kopje koffie, meestal café solo of cortado, die geleverd wordt met suiker en een glas met ijs. De drinker schenkt zelf de koffie over in het glas om zo een ijskoffie te maken. Heerlijk fris.

Cappuccino – uiteraard bekend bij iedereen en van oorsprong een Italiaanse koffie. Dit is eigenlijk een Americano met daarbovenop óf slagroom (nata) óf opgeklopte melk. De Spanjaarden drinken niet veel cappuccino maar als ze dat al doen zal dat niet met slagroom zijn, dat is meer iets voor de buitenlanders.

Afwijkingen

Naast de hierboven genoemde types café zijn er nog vele soorten van koffie te bestellen en te drinken. Het is geen eenvoudige zaak om in een Spaanse bar te werken met al deze verschillende variaties op een kopje koffie. Zo is het mogelijk om een cortado corto de café te bestellen (minder koffie meer melk), een cortado con leche muy caliente (met erg warme melk) of leche fria (koude melk). Daarnaast zijn er ook nog de variaties zonder cafeïne, de descafeinados de maquina of de sobre (zakje).

Bij de Spanjaarden thuis

Nog niet zo lang geleden was het heel normaal om de koffie in de Spaanse families thuis al ’s-Avonds klaar te maken en ’s-Morgens in de magnetron warm te maken. Dat is in veel huishoudens niet meer de normale gang van zaken aangezien er nu veel verschillende mogelijkheden zijn om koffie te maken. De filterkoffie is nog steeds populair in veel Spaanse huishoudens en uiteraard ook nog steeds de goedkoopste manier van koffie zetten. Veel Spanjaarden drinken ook nog de instant koffie of de koffie in zakjes.

Uiteraard zijn er ook de bekende Nespresso apparaten en de koffiecapsules die ook in Spanje een doorslaand succes zijn. Sinds diverse jaren is dan ook eindelijk de Nederlandse uitvinding Senseo in Spanje te vinden en wordt deze manier van koffie zetten steeds normaler in de Spaanse huishoudens. Ook is de Dolce Gusto van Nescafé populair maar zijn de capsules een beetje aan de prijs.

Málaga en Café Central

In de Zuid Spaanse stad Málaga heeft men een heel aparte vorm van koffie bestellen. In Café Central heeft men op een gegeven moment op een grote muurtekening aangegeven welke vormen er zijn van koffie bestellen. Op deze wijze heeft Café Central een geheel eigen wijze gecreëerd van koffie bestellen.

Zo heeft men de solo, largo, semi largo, solo corto, mitad, entrecorto, corto, sombra, nube en de no me lo ponga (die laatste als grapje bedoelt).

cafe-central1

Bron: SpanjeVandaag

Back To Top
Zoeken