Ga naar hoofdinhoud
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

Jamón Ibérico de Bellota, een delicatesse waar ze in de provincie Huelva apetrots op zijn

Pixabay

In het diepe zuiden van Andalusië ontdekten we het authentieke Aracena. Het gezellige witte stadje in de provincie Huelva wordt omgeven door glooiende heuvels die begroeid zijn met kastanjebomen en steen- en kurkeiken.

Dit landschap maakt samen met tal van andere dorpen en steden deel uit van het natuurpark Sierra de Aracena y Picos de Aroche, dat gekenmerkt wordt door uitgestrekte bossen, een mild klimaat en prachtig cultureel erfgoed. Met een uitgebreid netwerk van wandelpaden is het heel makkelijk om de Sierra te voet te verkennen.

In deze schitterende omgeving zie je in de weilanden veel zwarte Iberische varkens scharrelen. Ze eten zo’n tien kilo eikels per dag om hun vlees de bijzondere nootachtige smaak te geven.De varkenshoeder en zijn zwarte Iberische varkentjes.

In Aracena is er een museum waar je tijdens een korte rondleiding een eenvoudige uitleg krijgt over het leven van dit zwijntje en z’n latere verwerking tot de overheerlijke, wereldberoemde Jamon Ibérico de Bellota.

Ook zijn er in deze streek Rutas de Jamón te boeken waarbij je het weiland ingaat, de kelders bezoekt waar de hammen worden gedroogd, en een echte ham leert onderscheiden van een goedkopere soort. En natuurlijk wordt er aan het eind van zo’n route geproefd van deze delicatesse waar de provincie met recht erg trots op is.

De meest gewilde ham komt uit Jabugo. In dit dorp woont Sánchez Romero Carvajal, die de beste hammen met een beschermde oorsprongsbenaming Jamón de Huelva produceert.

Een local vertelde ons dat je het meest smakelijke vlees verkrijgt wanneer het varken in de vrije natuur wordt opgekweekt. Daar kan hij flink wat eikels en grassen eten, en niet onbelangrijk, hij heeft er genoeg ruimte om dagelijks een stevige wandeling te maken. Daardoor raakt zijn vlees goed doorbloed, en dat komt dan weer ten goede aan de voortreffelijke smaak. De kurkeiken in de Sierra de Aracena y Picos de Aroche leveren een speciaal product.

Je kunt deze streek dus absoluut niet verlaten zonder geproefd te hebben van de overheerlijke worsten en hammen die hier bij de slager te koop zijn en in veel restaurants op de menukaart staan.

Ook de kurkeiken in het natuurpark leveren een speciaal product. Portugese en Catalaanse investeerders zorgden ervoor dat de kurkindustrie aan het eind van de achttiende eeuw op gang kwam.

Elk negende- of twaalfde jaar wordt de dikke, buitenste bast van de kurkeik gestript. Deze plakken kurk worden na gedroogd te zijn naar de fabriek gebracht. Hier worden ze gekookt om ze zacht en bacterievrij te maken. Later wordt het product verwerkt als kurksluiting voor een fles of als fijne kurkkorrels.

Het is ongelofelijk, maar wisten jullie dat al het werk voor het verkrijgen van een hoge kwaliteit kurk voor bijvoorbeeld een fles wijn handwerk is? Eén voor één worden de stukken kurk geperforeerd om de meest perfecte kurk te krijgen. Het gezellige authentieke stadje Aracena in de provincie Huelva in Andalusië

In Aracena zelf valt er trouwens ook genoeg te beleven. Er zijn verschillende routes uitgezet waarbij je kennismaakt met de verschillende musea en authentieke fonteinen. Je komt op mooie pleintjes en wandelt langs het historische erfgoed dat volop in het stadje aanwezig is.

Wanneer je daarna uit wilt rusten en ook de innerlijke mens wat wilt verwennen, geniet dan in een van de restaurantjes rond het marktplein van een lekkere streekmaaltijd en een verfrissend drankje. En vergeet niet om de camarero naar een Plato de Jamón Ibérico de Bellota te vragen.

Back To Top
Zoeken