Ga naar hoofdinhoud
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

Spaanse sinaasappels, vitamines onder de zon

Spanje staat bekend om vele dingen en de Sinaasappel of appelsien is daar een van. Elke dag komen we wel in aanraking met deze heerlijke en vitaminerijke oranje citrusvruchten die zowel of zo gegeten worden of geperst worden tot heerlijke zumo de naranja. Maar wat weten we eigenlijk van de sinaasappel?

De sinaasappel is de meest gegeten vrucht ter wereld en het sap dat eruit voortkomt het meest gedronken vruchtensap ter wereld. Dat wil nogal wat zeggen. Spanje heeft altijd voorin gestaan in de productie van sinaasappels en was het eerste land wat met export begon van de citrusvruchten naar het buitenland. Hoewel nu Brazilië het grootste productieland is met op de voet gevolgd de streek Florida in de Verenigde Staten, voorziet Spanje toch nog steeds de meeste Europeanen van de vruchten met het hoge vitamine C gehalte. Brazilië heeft zo ongeveer het alleenrecht op de productie van het bekende sinaasappelsap of jus d’orange en de meeste bekende vruchtensappenmerken die in Nederland of België verkocht worden komen van oorsprong ook uit Brazilië. Dat wil zeggen, 18 miljoen ton aan sinaasappels worden in dat land op jaarbasis geproduceerd en van het merendeel hiervan wordt sap gemaakt, de rest is voor gebruik in het land zelf.

naranjas1De middelandse-zee regio en dus ook Spanje, produceren per jaar 10 miljoen ton aan sinaasappels waarvan het merendeel gebruikt wordt als handsinaasappel of als perssinaasappel. De streken die in Spanje het bekendst zijn om de sinaasappelteelt zijn Andalusië en Valencia, dit vanwege het gunstige klimaat en de goede en rijke bodem voor de sinaasappelbomen. De meest gangbare sinaasappels die je ook in Nederland of België kunt kopen en afkomstig uit Spanje zijn, zijn de Navelina, Navel, Navellate, Salustiana en de Valencia Late.

Als je een netje sinaasappels gaat kopen moet je vooral letten op de kleur. De helderheid van de kleur is belangrijk, niet de kleur zelf. Sinaasappelen zijn er namelijk van rood tot oranje tot groen. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid en wordt ook niet door de zon beïnvloedt. De temperatuur in de nacht bepaald de kleur van een sinaasappel. Overigens berust het feit dat sinaasappelen door een verfbad gehaald worden op een fabeltje.

Vitamines

Van alle citrusvruchten (sinaasappel, grapefruit, citroen en mandarijn) bevat de sinaasappel de grootste hoeveelheid vitamine C. Daar heeft een mens dagelijks 70 milligram van nodig. In één enkele sinaasappel zit gemiddeld 50 milligram, naast eiwit, koolhydraten, kalk en ijzer. In één enkel glas zumo de naranja zit dus meer dan genoeg. Dan hebben we het wel over een glas verse sinaasappelsap. Ook al staat er op de koelverse flesjes en pakken in de supermarkt dat het vers is, is alleen een glaasje van eigen hand vers. Het meeste sap wat te koop is in winkels wordt gemaakt van diepgevroren concentraat.

In de productielanden zoals Brazilië, worden de vruchten geperst en vervolgens ingedikt tot een stroperige substantie, die gepasteuriseerd en ingevroren wordt. Uiteraard is het transport van dit ingevroren geconcentreerd sap, ontdaan van ± 90% vocht, veel goedkoper. In de consumptielanden wordt het concentraat opnieuw aangelengd met water. Daarnaast wordt er vaak nog extra vruchtvlees toegevoegd of juist uitgehaald. Om sinaasappelsap te kunnen bewaren moet het een bewerking ondergaan en moeten suikers worden toegevoegd om ondermeer gisten te voorkomen. Bij dit proces gaat zeker de helft van de vitamines verloren die later kunstmatig worden toegevoegd om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te kunnen garanderen.

Terug in de tijd

naranjas2Oorspronkelijk komen de sinaasappels uit het Himalaya gebergte en het zuiden van China waar men naar alle waarschijnlijkheid 4000 jaar geleden met de cultivatie is begonnen. De naam sinaasappel komt dan ook uit China (china-appel en appel-china) of Citrus Sinensis (wat China betekent) en vroeger werden de vruchten meer als versiering gebruikt dan als lekkernij. Wie de citrusvrucht in Europa heeft geïntroduceerd is niet bekend maar men vermoed dat dit of Genuaanse zeelieden waren of de kruisvaartridders.

Tijdens het bewind van de Moren (Arabieren), die lange tijd een groot gedeelte van Spanje hebben beheerst, is de sinaasappelcultuur in Andalusië en Valencia tot bloei gekomen. Het wordt aan Columbus toegeschreven dat hij in 1493 tijdens zijn tweede reis de eerste zaden richting de Nieuwe Wereld heeft gebracht, waar vervolgens plantages met sinaasappelen en andere citrussoorten op het eiland Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek) werden aangelegd.

In Florida hebben de Spaanse ontdekkers en de Indianen tussen 1513 en 1565 de sinaasappelen snel over dit gebied verspreid. In Europa gebeurde hetzelfde met deze vrucht in de landen rond de Middellandse Zee.

Voedingswaarde

Een sinaasappel is een lekkere vitamine leverancier, maar hoe gezond is hij nou eigenlijk echt? Nou, een sinaasappel bevat per 100 gram 42 Kilocalorieën, 0,5 gram eiwit, 10 gram koolhydraten, 40 milligram kalk, 0.3 milligram ijzer en 50 milligram vitamine C.

Ziet dat er niet gezond uit? Nou, om heel eerlijk te zijn. 100 gram boerenkool bevat wel 100 milligram vitamine C en 100 gram spruiten bevat zelfs 158 milligram vitamine C. Dus……….wat is nou eigenlijk gezond? Nu niet gelijk stoppen met het eten van sinaasappelen of het drinken van vers geperste Jus d’orange want van alle citrusvruchten (sinaasappel, grapefruit, citroen en mandarijn) bevat de sinaasappel nog steeds de grootste hoeveelheid vitamine C.

WIST U DAT?

  • Als je sinaasappelsap in witte kleren hebt, je het er gewoon uit kunt wassen en daarna nat op het gras legt in de zon, de vlek na enkele uren is verdwenen.
  • Als je in Spanje een glas verse zumo de naranja bestelt je er altijd een of twee zakjes suiker bij krijgt om het sap zoeter te maken als het bitter smaakt.
  • Dat sinaasappels Antidepressief, krampstillend, goed voor de spijsvertering en kalmerend werken.
  • Dat een perssinaasappel die op kamertemperatuur is veel meer sap oplevert dan een koude sinaasappel.

Bron: SpanjeVandaag

Back To Top
Zoeken