Ga naar hoofdinhoud
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

De geschiedenis van Ibiza

Ibiza is een fantastisch eiland om naar toe te gaan op vakantie. Hoe is het eiland echter geworden wat het nu is? In dit artikel zullen we de geschiedenis van het populaire vakantie eiland Ibiza bespreken.

De naam Ibiza

Recent zijn er een aantal archeologische opgravingen gedaan, waaruit blijkt dat de eerste nederzettingen op Ibiza teruggaan naar meer dan 3.000 jaar geleden. Toch weten wij vooral over de Carthagers als eerste bewoners van Ibiza. Zij ontdekten in het jaar 654 v.C. het eiland en stichtten de stad Ibiza. Hiermee is de stad een van de oudste steden van Europa. De Carthagers noemden de stad nog niet Ibiza, maar Ibossim, wat wel lijkt op de huidige naam.

Ibiza als grootste handelscentrum

De Carthagers waren kooplieden en handelaren. Daardoor werd Ibiza een belangrijk handelscentrum. Er was een grote haven, die op een zeer belangrijke plek gelegen was in de Middellandse Zee. Daarnaast had de stad grote stadsmuren, die zorgden voor de nodige bescherming. Het belangrijkste goed dat werd verhandeld was het witte goud, oftewel zout. De zoutpannen die de Carthagers gebruiken worden vandaag de dag nog steeds gebruikt om zout te winnen van het zeewater.

De Romeinen

Na de Carthagers kwamen de Romeinen aan de macht in Ibiza. In 123 v.C. lukte het hen om de Balearen te veroveren. De Romeinen noemden het eiland Ebusus. Toch werd Ibiza geen deel van het Romeinse Rijk. Het behield zijn onafhankelijkheid als een confederatie stad. Hiervoor is bewijs te vinden bij de poorten van Dalt Vila, waar twee kopieën van Romeinse standbeelden zijn en in Santa Eulalia, waar de oude Romeinse brug zich bevindt. Deze is recentelijke gerestaureerd en kun je dus bezoeken.

De Arabieren

Na de val van het Romeinse Rijk zijn er diverse volkeren geweest die het eiland hebben bewoond. Echter de Arabieren die volgden in de negende eeuw zijn er bijna 500 jaar gebleven. Zij noemden het eiland Yebisah. Je kunt de Arabische invloed nog steeds voelen in Ibiza. Veel huizen constructies, traditionele kostuums en instrumenten bevatten Arabische invloeden. Ook het dialect Ibicenco op het eiland, heeft Arabische invloeden. Op de heuvel van Ibiza Stad bouwden de Arabieren een grote moskee.

De Catalanen

Op 8 augustus 1235 namen de Catalanen Ibiza in. De legende vertelt dat de stad werd ingenomen door verraad. De stad werd gezien als onmogelijk om in te nemen door de vijand. Het eiland werd op dat moment beheerst door Sheik en zijn broer. Zij ruzieden echter over een minnares van Sheik’s harem. Daarop heeft de broer aan de Catalanen een geheime ondergrondse ingang verteld. Deze geheime ingang kun je nog steeds bezoeken bij de Calle de San Ciriaco in Dalt Vila. Je kan er helaas niet doorheen kruipen, aangezien het is afgesloten voor het publiek. De Catalanen hebben de Arabische moskee afgebroken en een kathedraal gebouwd op die plek. De dorpen op het eiland kregen christelijke namen en er werden veel kerken opgebouwd. Er wordt elke tweede vrijdag in mei een middeleeuws festival georganiseerd. Dit is zeker een aanrader om te bezoeken!

Piraten

De Catalanen verwaarloosden hun grip over het eiland in de daaropvolgende eeuwen, waardoor er vaak plunderingen waren door piraten. Daardoor bouwden de dorpelingen extra hoge muren, om hun huizen te beschermen. De kerken hadden zelfs kanonnen in het dak! Er werden speciale piratentorens gebouwd die je nog steeds tegenwoordig kunt zien. Als er een piraat werd gespot, zou een toren een waarschuwingsvuur afvuren, dat kon worden gezien door de volgende toren. Die zou dan zijn licht ontsteken, en zo ging het voort. Zo kon iedereen op het eiland weten wanneer het gevaar kwam, en schuilen in de kerken. Een primitief, maar zeer effectief systeem!

Veel verschillende culturen

Zoals uit de geschiedenis valt op te maken, is Ibiza een eiland met veel verschillende culturen en nationaliteiten. Dit is niet anders tegenwoordig. De lokalen zijn het gewend dat er verschillende nationaliteiten op hun eiland leven. Ze staan daarom bekend om hun vriendelijkheid en tolerantie. Ibiza is dan ook veel meer dan een feesteiland. Het is het ideale vakantie-eiland als op zoek bent naar cultuur rust en mooie stranden.

Tekst: Corendon
Foto’s: Stock

Back To Top
Zoeken