Ga naar hoofdinhoud
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

Mezquita in Cordoba: een juweel van de Andalusisch – Arabische kunst

Mezquita in Cordoba: een juweel van de Andalusisch - Arabische kunst
Pixabay

De Mezquita van Cordoba, een moskee en kathedraal in één in het centrum van Cordoba is een wel heel bijzonder gebouw. Een unieke combinatie van een moskee en een kathedraal…de Mezquita. Het is een groot juweel van de Andalusisch-Arabische kunst.

Abdar-Rahman I, de eerste Emir van Al-Andalus, begon in het jaar 785 met het bouwen van een deel van de huidige moskee op de fundamenten van een oude Romeinse tempel.

Omdat de bevolking groeide werd het gebouw nog verschillende keren uitgebreid. En toen de christenen de macht overnamen plaatste men in het midden een kathedraal. Zo kan het dat je op dit moment zowel de Moorse als de christelijke invloeden duidelijk kunt herkennen.

De Puerta del Perdón die in de veertiende eeuw in Mudejarstijl werd opgebouwd, geeft toegang tot de Patio de los Naranjos, een binnentuin die beplant is met sinaasappelbomen en palmen. In de fontein op de binnenplaats wasten de Arabieren zich volgens hun geloofsritueel voor ze het gebedshuis betraden.Via de Patio de los Naranjos krijg je toegang tot het prachtige interieur van de moskee Via deze tuin krijg je toegang tot het prachtige interieur van de moskee. Een grote ruimte met meer dan achthonderd zuilen, die gemaakt zijn uit rood en wit marmer.

Tijdens de bouw had Emir Abdar-Rahman I waarschijnlijk het creëren van een palmenbos voor ogen, want hij was het die de palm, die niet in Spanje voorkwam, invoerde in het land. Wanneer je door het zogenaamde bos wandelt kom je uit bij de kathedraal.

De imposante Mezquita staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Back To Top
Zoeken