Ga naar hoofdinhoud
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

Jezelf voor schut zetten in Spanje

Is het al eens overkomen dat je in Spanje bent en het idee hebt dat iedereen je zit aan te kijken? Dat kan uiteraard voorkomen, we zijn immers buitenlanders in het land van de Spanjaarden. Buitenlanders kleden zich anders, gedragen zich anders en hebben andere gewoontes en gebruiken dan de Spanjaarden. Op zich natuurlijk helemaal niets mis mee maar wat als de Nederlandse en Belgische gebruiken, kleding en gedrag in Spanje gebruikt wordt, dat zet natuurlijk wel eens vraagtekens.

Gelukkig heeft elke cultuur zo haar eigen normen, waarden, gebruiken, tradities, manier van kleden etc. Soms komen deze echter niet overeen en dan kan het wel eens voorkomen dat er rare situaties ontstaan. Als buitenlander in Spanje loop je altijd het risico om voor schut te staan en hierna staan een aantal valkuilen vermeld om dat te vermijden.

Ga overal blootsvoets

In een algemene regel kan gesteld worden dat spanjaarden een afkeer hebben van blote voeten. Zelfs in hun eigen woning draagt een Spanjaard sloffen. Dus probeer er zelfs niet aan te denken om rond het zwembad of in de gym rond te lopen zonder flip flops!

Draag sexy kleding tijdens Halloween

Halloween is een relatief nieuw feest in Spanje maar het is wel wat verschillend van de Amerikaanse versie. De Amerikaanse Halloween is een gelegenheid om over de tong te gaan door uw sexy voorkomen, je kan hierbij gebruik maken om elk mogelijk levend wezen uit te beelden en het is de ideale gelegenheid om uw meest sexy lingerie in het openbaar te dragen. De Spaanse Halloween daarentegen is een kans om u in uw meest monsterlijke outfit te steken. Ga naar uw favoriete bar gekleed als een zeer sexy figuur, dus enkel gekleed in lingerie, en je zal uitgelachen worden door bloedende zombies, eentandige heksen en bloederige duivels.

Kleed je volgens het weer in de plaats van het seizoen

Spanjaarden kleden zich volgens het seizoen, niet volgens het weer. Dat betekend dat als het in februari 27 graden is je op straat zal aangestaard worden als je shorts en sandalen draagt. Het speelt geen rol hoe hoog de temperatuur in de winter stijgt, shorts en sandalen draagt men enkel in de zomer!

Draag kleren voor de gym buiten de gym

In andere delen van Europa is het volledig normaal om in sportkledij op straat te komen maar in Spanje is dat niet gewoon. Hoogstens kan je eens naar de winkel lopen maar op andere plaatsen gebeurt dit niet.

Een ander verhaal is natuurlijk als men op de fiets stapt. Dan moet de Spaanse fietser plots veel sportkleding aan, helm op, handschoenen aan en het liefst speciale schoenen dragen omdat fietsen gezien wordt als sport en niet de fiets als een vervoersmiddel.

Eten terwijl je loopt

Spanjaarden gaan voor elke maaltijd aan tafel zitten. Als je op straat of in de metro eet dan zal je vlug opmerken dat de meeste mensen u aanstaren. Voor een Spanjaard ben je iemand die niet op een tafel in een restaurant kan wachten.

Verlaat een gebouw op de verkeerde manier

Spaanse appartementsgebouwen bevatten tal van schakelaars waarvan sommige de verlichting aanschakelen, sommige laten deurbellen rinkelen en andere openen dan weer de voordeur vanaf de binnenkant van het gebouw.

Het probleem is dat al deze schakelaars op elkaar lijken. Het appartement van een vriend verlaten is een moeilijk spel. Wanneer je per ongeluk de deurbel van een buurman indrukt in plaats van de verlichting te ontsteken vraag hem dan waar de schakelaar staat om de voordeur te openen.

Probeer om uw avondeten voor 21 uur te krijgen

De meeste Spanjaarden denken er nog niet aan om het avondeten rond 21 te nemen, zij beginnen er meestal maar rond 22 of 23 uur aan. Ga naar een restaurant rond 19 of 20 uur om er van uw avondeten te genieten maar het restaurant is of leeg, gesloten of het zit nog vol met Spanjaarden die nog genieten van een drankje na het werk.

Bestel de verkeerde drank op het verkeerde moment

Spanjaarden houden van een groot aanbod van dranken maar elk drankje heeft zijn eigen moment om het te drinken. Koffie wordt enkel alleen besteld na een maaltijd, nooit er voor of tijdens. Vermouth drinkt men ‘s-zondags na de middag, gin en tonic zijn voor na het avondeten of voor men uit gaat.

Het bestellen van een tinto de verano (rode wijn gemengd met een softdrink of water) in de winter is een zekerheid om een preek van de bartender te krijgen.

Gelukkig genoeg, er is een drank die op elk moment van de dag kan gedronken worden en dat is bier.

Ga uit voor 1 uur ’s nachts

De enige personen in de zaal zijn de portier en uzelf (en uiteraard andere buitenlanders die zich vergist hebben).

NOTA: Uiteraard zijn de bovenstaande omstandigheden een algemene beoordeling en geldt dit niet voor elke Spanjaard maar over het algemeen kloppen ze wel. Heb jij nog tips en/of verschillen?

[text-blocks id=”499″ slug=”roger-lauryssen”]
Back To Top
Zoeken