Ga naar hoofdinhoud
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

Op bezoek in het fantastische natuur- en waterspektakel Monasterio de Piedra in Zaragoza

Dit is een van die routes die de echte natuur- en wandelliefhebbers ooit eens moeten afleggen. De Monasterio de Piedra is een natuurpark verstopt in de ruige bergen van de provincie Zaragoza in de deelstaat Aragón. Het magische natuurpark is niet zo groot en kan eenvoudig via makkelijke wegen en paden binnen 2,5 uur ontdekt worden waarbij buiten de overweldigende natuur het water met prachtige watervallen en grotten de hoofdrollen spelen.

Ondanks het feit dat de meeste Spanjaarden en internationale natuurliefhebbers het Monasterio de Piedra kennen als natuurpark is het eigenlijk, zoals de naam al aangeeft, een Monasterio ofwel een klooster van steen (de Piedra). Tegenwoordig is dat klooster te bezoeken en ligt er een hotel met daarbij het natuurpark.

Klooster

Het klooster was vroeger een kasteel van de Moren die dat als verdedigingsfort gebruikten in de strijd tegen de Christenen. Het werd echter in 1194 door Alfonso II tijdens de Reconquista veroverd waarna het aan de Cisterciënzer Orde werd geschonken. Het Moorse kasteel werd daarna gedurende 23 jaar omgebouwd tot een klooster met barokke en gotische stijlen en een strakke en simpele architectuur. Na vele schermutselingen raakte het klooster na 1835 in vergetelheid maar vijf jaar later in 1840 kocht de familie Muntadas het klooster op een openbare veiling. De familie kocht het klooster omdat ze verliefd waren geworden op de omgeving en de natuur waarna zij zorgden voor de verdere ontwikkeling en behoud van de omgeving.

Monasterio de Piedra 9567769
Monasterio de PiedraMinube.com

Watervallen

In het natuurpark Monasterio de Piedra draait alles om het water. Het is de stroming van de rivier Piedra (vandaar dus de naam van het park) die het gesteente heeft gemodelleerd tot meren, grotten en diverse grote en kleine watervallen. Er zijn in het natuurpark prachtige landschappen te ontdekken zoals het spiegelmeer, de rots van de duivel, de vele watervallen en rotspartijen, de baden van Diana en diverse mooie grotten die verstopt zitten achter de watervallen en stroomversnellingen. Daarnaast heeft het natuurpark dichte oeverbossen met vele soorten dieren en planten waardoor het park gezien kan worden als een klein ecosysteem.

Wandeling

De wandeling door het park is niet erg lang, zo’n 5 kilometer waar je als geoefende wandelaar ruim 2,5 uur over zal doen. Je zult echter tijdens de wandeling op meerdere plaatsen stil gaan staan omdat er veel moois te zien zal zijn waardoor de wandeling iets langer zal duren, maar dat zal zeker de moeite waard zijn. Er zijn wel meerdere hoogteverschillen.

Direct na het begin van de wandelroute zal je de eerste waterval tegenkomen, de “Baño de Diana” waarna de route doorgaat naar de waterval “Cascada de la Trinidad”, meteen een van de mooiste van de hele route. Na deze mooie waterval vervolg je de route naar de volgende waterval “Cascada de la Caprichosa” waar tevens een uitzichtpunt is, een van de bekendste en meest gefotografeerde van het hele natuurpark.

monasterio de piedra temperatura
Monasterio de PiedraMinube.com

Als je hier even hebt genoten van het uitzicht en de waterval kun je de route vervolgen naar de plaats waar de rivier Piedra ontspringt of het “Nacimiento del río Piedra”. Deze waterversnelling is prachtig gelegen tussen de hoge bomen en omringt door prachtige natuur, het zou zomaar een sprookje kunnen zijn. Na een korte pauze vervolg je de route naar de grot “Gruta Iris”, een van de meest geliefde punten van de wandelroute. Let hier goed op want het kan glad zijn maar het is de moeite waard om door te lopen naar de 50 meter hoge “Cola de Caballo” waterval. Na deze mooie en hoge waterval vervolg je de wandeling naar het “Lago del Espejo” of spiegelmeer.

Rots van de duivel

Er wordt verteld dat de monniken van het oude klooster op een dag en vrouw bevrijd hadden die bezeten was. De meest kansarme en verdrevenen, zoals deze vrouw, wilden wraak en beloofden het klooster te verbranden. De monniken konden niets anders doen dan bidden. In de tussentijd wilde de duivel wel laten zien wat die kon en had zich voorgenomen om een enorme rots op het klooster te werpen. Met het luiden van de klokken schrok de duivel zo, dat hij de rots liet vallen waar hij nou ligt: de rots van de duivel.

Inframundo
Monasterio de PiedraMinube.com

Prijzen

Als je de Monasterio de Piedra wilt gaan bezoeken moet je er rekening mee houden dat dit niet gratis is. Het is echter wel de moeite waard en het onderhoud kost natuurlijk wel wat. Als je alleen het natuurpark met de watervallen wilt bezoeken kost dat voor een volwassene 8 euro en voor kinderen tussen 4-11 jaar 5 euro. 65 plussers betalen tevens 8 euro. Als je het klooster en het natuurpark met de watervallen wilt bezoeken heeft dat een prijs van 15,50 euro voor volwassenen en voor de kinderen tussen 4-11 jaar en 65 plussers 11 euro.

Het natuurpark is het hele jaar geopend en op elke weekdag te bezoeken tussen 10-13 uur en 15-17 uur. Het klooster is tevens het hele jaar open en te bezoeken tussen 9 en 19 uur (tot 18 uur gedurende de maanden oktober-maart). Meer informatie kun je vinden op de website van het Monasterio de Piedra.

Back To Top
Zoeken