Ga naar hoofdinhoud
Alle wetenswaardigheden over Spanje op een plaats

De landen waar men officieel de Spaanse taal spreekt

De landen waar men officieel de Spaanse taal spreekt
123rf

Spaans is de tweede meest gesproken moedertaal ter wereld met 437 miljoen personen wereldwijd waarmee het Spaans achter de 1,2 miljard Mandarijn (Chinees) sprekende personen staat op de lijst van meest gesproken moedertalen ter wereld. Als het gaat om de meest gesproken taal ter wereld staat Spanje met 567 miljoen Spaanssprekenden op de derde plaats achter het Chinees en Engels. Maar in welke landen wordt officieel Spaans gesproken?

Spaans is zonder twijfel een wereldtaal maar natuurlijk spreekt niet iedereen het Spaans of ‘español’ en ‘castellano’. Oorspronkelijk komt het Spaans uit de regio Castilla in Spanje maar wordt het in verschillende vormen wereldwijd officieel in 20 landen gesproken.

Die landen zijn weer onderverdeeld in 16 landen waar het Spaans ‘de iure’ gesproken wordt en waar het Spaans officieel door de autoriteiten van het land erkend is als officiële taal. Er zijn ook 4 landen waar het Spaans ‘de facto’ wordt gesproken en waar het Spaans nooit echt als officiële taal is erkend maar dit wel gesproken wordt vanwege de geschiedenis.

Officieel

Dit zijn de 16 landen waar het Spaans officieel door de inwoners wordt gesproken met daarachter het aantal miljoenen inwoners.

 1. Colombia : 47,4 miljoen.
 2. Spanje: 47,3 miljoen.
 3. Venezuela: 33 miljoen.
 4. Peru: 30 miljoen.
 5. Ecuador: 17 miljoen.
 6. Guatemala: 16 miljoen.
 7. Cuba: 13 miljoen
 8. Dominicaanse Republiek: 9 miljoen.
 9. Honduras: 7 miljoen.
 10. Bolivia : 8 miljoen.
 11. El Salvador: 6 miljoen.
 12. Paraguay: 6 miljoen.
 13. Nicaragua: 5 miljoen.
 14. Costa Rica: 4 miljoen.
 15. Panama: 3 miljoen.
 16. Equatoriaal-Guinea: 1 miljoen.

Niet officieel

Dit zijn de 4 landen waar weliswaar Spaans wordt gesproken maar waar het Spaans nooit officieel erkend is als taal.

 1. Mexico : 108 miljoen.
 2. Argentinië: 40 miljoen.
 3. Chili: 16 miljoen.
 4. Uruguay: 3 miljoen.

Speciale gevallen

Er zijn enkele landen waar het Spaans wel gesproken wordt maar waar we kunnen spreken van speciale gevallen.

Filipijnen: Hier was het Spaans tot 1973 een officiële taal maar sindsdien is het Spaans een optionele taal om te leren op school en om te spreken. Ongeveer 3 miljoen Filipijnen (of een groot deel daarvan) spreken Spaans.

Nieuw Mexico: Het Spaans is in Nieuw Mexico niet officieel erkend als taal maar het is op school een verplichte taal om te leren. Op dit moment spreekt 30% van de 2 miljoen tellende bevolking Spaans.

Sahrawi Arabische Democratische Republiek: Deze Afrikaanse zone wordt ook wel Westelijke Sahara genoemd waar naast het officiële Sahrawi Arabisch ook het Spaans erkend wordt. Er zijn echter geen autochtone Spaanssprekenden meer in dit gebied.

Andere landen

Het Spaans wordt officieel in 20 landen gesproken maar daar houdt het niet op. Er zijn veel landen en gebieden waar veel Spaans wordt gesproken zoals Andorra waar 93% in het Spaans communiceert (de rest in het Frans) en Aruba waar Nederlands, Portugees en Spaans wordt gesproken en 80% van de inwoners Spaans spreekt.

Op het Guam eiland in de Stille Oceaan wordt door 36% van de bevolking Spaans gesproken. In de Verenigde Staten zeggen de cijfers dat 18% van de inwoners naast het Engels/Amerikaans ook Spaans spreekt.

Andere landen waar het Spaans onofficieel wordt gesproken zijn o.a. Algerije, Brazilië, Marokko, Trinidad en Tobago, Australië, Canada, Maagdeneilanden en Noorwegen.

Back To Top
Zoeken